Gündem
22 Tem 2014 13:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:29

PKK'nın yayın organı hakkında flaş karar!

PKK'nın yayın organı olduğu iddiasıyla erişimi engellenen Fırat Haber Ajansı (ANF) için flaş bir karar verildi.

Kürt medyasının önde gelen kurumlarından Fırat Haber Ajansı'nın (ANF), Türkiye'de erişime engellenen web sayfasının açılması için İstanbul mahkemesine yaptığı itiraz karara bağlandı. Yasak kaldırıldı. ANF'nin avukatı Ramazan Demir, “Yıllardır devam eden hukuksuzluk ve keyfiyet bu şekilde son bulmuştur” dedi.

2005 yılında kurulan ve bugün Kürtçe'nin iki lehçesi (Kurmanci-Sorani) ile Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça dillerinde yayın yapan ANF'nin "www.firatnews.com" isimli internet sitesi, 2011 yılında 36 Kürt internet sitesi ile birlikte torba bir kararla erişime engellendi. Bu süre içerisinde ANF'nin farklı uzantılardaki domain adresleri de benzer şekilde engellemelere konu oldu.

Hollanda merkezli Fırat Haber Ajansı Vakfı'nın vekili avukat Ramazan Demir,  geçtiğimiz 23 Haziran günü, İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Demir, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilmiş olan 04.08.2011 tarih ve 2011/875 D.iş sayılı erişim engeli kararının, hukuka aykırı olduğu saptanarak ivedilikle kaldırılmasını istedi.

ENGELLEMENİN YASAL DAYANAĞI YOKTU

Demir, "Davanın esası aslında başta TEM polisi olmak üzere savcılık ve mahkemelerin Kürt siteleri ile ilgili tahammülsüzlüğü ve yasal dayanaksız engellemelerinin keyfiyetine dayanıyor" dedi.

ANF ile birlikte yasaklanan diğer 36 site arasında, navendalekolin.com, pajk-online.com, roj.tv, rojaciwan.com, komunar.net ve denge-mezopotamya.com gibi siteler de yer alıyor.

TWITTER ÖRNEĞİ

Türkiye'de internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlarının sadece 5651 sayılı kanuna dayanılarak verilebileceğini söyleyen Demir, ANF'ye ilişkin alınan yasak kararındaki çelişkilere dikkat çekti:

"Bu kanunda (5651 sayılı kanun) sınırlı sayıda neden öngörülmüştür ve bunların arasında TMK'da sayılan suçlar yoktur. Ama mahkeme ANF ile ilgili karar TMK'nın örgüt propagandasını düzenleyen 6. maddesi uyarınca verilmiş ki bu hukuken mümkün değildir. Ayrıca 6352 sayılı yasa ile TMK'nın 6/5. maddesi zaten kaldırılmıştır. Hukuka aykırı bir şekilde dayanak yaptıkları kanun maddesi kaldırılmış ama engelleme hala devam ediyor. Bizim itirazımıza benzer şekilde Anayasa Mahkemesi Twitter ile ilgili Türkiye'den erişimin engellenmesini 'hukuki dayanak' olmadan ifade özgürlüğüne 'ağır müdahale' olarak kabul etmiştir ve twitter bu karardan sonra erişime açılabilmiştir."