Gündem
04 Oca 2017 08:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:20

Özgür Gündem'in imtiyaz sahibi tutuklandı

Terör örgütü bağlantısı gerekçesiyle kapatılan Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı tutuklandı.

Sancılı, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde dün gözaltına alınmıştı.

Dihaber’in haberine göre Sancılı, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bugün İstanbul’da nöbetçi sorgu hakimliğine ifade verdi.

Sancılı daha sonra ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla tutuklandı. Sancılı’nın İstanbul’daki bir cezaevine sevk edilmesi için talimat yazıldı.

Gazete, KHK’yla kapatılmıştı

Özgür Gündem gazetesi, 16 Ağutos 2016’da İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla ‘PKK terör örgütü propagandası yaptığı’ gerekçesiyle geçici olarak kapatılmıştı.

Gazete, OHAL kapsamında çıkarılan 675 ve 676 sayılı iki yeni KHK’yla kapatılan çok sayıda basın kuruluşunun arasında yer alıyordu.

Özgür Gündem davasında yargılanıyor

Özgür Gündem için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından hazırlanan 32 sayfalık iddianamede, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Akut’la birlikte Kemal Sancılı da şüpheli sıfatıyla yer alıyor.

Soruşturmada, dokuz isim hakkında ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Sancılı’nn gazetenin imtiyaz sahibi olmasının ‘örgüt adına hareket ettiğinin kanıtı olduğu’ savunulan iddinamade delil olarak gazete kupürleri, haberler, aralarında Abdullah Öcalan’ın kitaplarının da olduğu bir dizi kitap gösterilmişti.

İddianamede haberler aracılığıyla ‘şifreli mesajlar’ gönderildiği de öne sürülüyor.