Gündem
31 Mar 2015 23:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:10

Osman Sevaioğlu açıkladı! İşte elektrik kesintisinin sebebi

ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu CNN Türk Ana Haber'den Nevşin Mengü'nün sorularını cevaplandırdı.

ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, tüm Türkiye'de hayatı felç eden elektrik kesintisiyle ilgili olarak, "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5'lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı" dedi. Sevaioğlu, B planı olarak ise "Bir şehirde, Konya, Sivas, Manisa'da 799 megawattlık kullanımı olan şehrin elektriğinin kesilmesi lazımdı, dengelemek için" diye konuştu.

CNN Türk Ana Haber'de Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtlayan Osman Sevaioğlu şunları söyledi: "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5'lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı. Santralin yarattığı eksiklikten kaynaklanan enerji eksikliğini kapatması lazımdı. Herhalde böyle bir yedek bulamadılar. O anda böyle bir yedeğin olması lazım, işletme kusuru.

B planı. Bir şehirde, Konya, Sivas, Manisa'da 799 megawattlık kullanımı olan şehrin elektriğinin kesilmesi lazımdı. Dengelemek için. Bu da domino etkisi yarattı. Mühendislik hatası, frekans yükleri kaç hertze düşerse kaç megawattı devre dışı bırakacağı bellidir. Enerji nakil hatlarında da bir yetersizlik var. Türk elektrik sistemi şöyle çalışıyor. Ulusal elektrik sistemi bir bütündür, bir tek şirkettir ve bu şirket kamu şirketidir. Buradan hizmet alan şirketler özel sektör şirketidir. Üretim ve dağıtım şirketidir. Türkiye bu olayı 6 yıl önce yaşadı. Ovaakça Santrali devre dışı kaldı. 1200 megawattı toplayamadılar sistemden. Balıkesir'in elektriğini kesemediler. TEİAŞ Genel Müdürlüğü, apıştı kaldı. Şu anda da yapı eksikliğini kişisel çabalarla gidiyorlar."

Osman Sevaioğlu kimdir?

Osman Sevaioğlu, 1972-1975 yılları arasında TEK Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı yaptı. Uzmanlık konuları arasında, elektrik iletim ve dağıtım sistemleri, enerji ekonomisi, elektrik sektöründe serbestleştirme var.

DPT VIII. 5 Yıllık Kalkınma Planı Elektrik Sektörü Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcılığı ve Elektrik Sektöründe Serbestleştirme ve Rekabet Alt Komisyonu Başkanlığı yaptı, şu anda Türkiye'de işleyen elektrik sisteminin oluşmasına büyük katkısı var.

2001-2003 yılları arasında Bakanlar Kurulu Kararı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda kurul üyesi olarak görev yaptı.