Oscar'ın laneti onları da vurdu!

Oscar'ı kazanmak her oyuncunun hayali belki ama, bir yandan da bir çeşit lanet. İşte Oscar'a aday gösterilmiş, kazanmış, ancak kariyerinin çöküşe geçmesini önleyememiş 12 oyuncu..

Oscar'ın laneti onları da vurdu! - Sayfa 1

Oscar'ı kazanmak her oyuncunun hayali belki ama, bir yandan da bir çeşit lanet. İşte Oscar'a aday gösterilmiş, kazanmış, ancak kariyerinin çöküşe geçmesini önleyememiş 12 oyuncu..

113
Oscar'ın laneti onları da vurdu! - Sayfa 2

1. Cliff Robertson, En İyi Aktör – Charly (1968) Kendisini tanıdınız mı? Zor, ama bir ihtimal gözünüz bir yerlerden ısırmış olabilir. Durum buysa şimdiden söyleyip, içinizi rahatlatalım; Sam Raimi’nin Spider-Man filmlerindeki Ben Amca kendisi. Evet, Ben Amca’nın eski Oscar’lı bir oyuncu olduğunu bilmek ne kadar acayip değil mi? Robertson açısından bakılınca çok daha garip aslında. Robertson, Flowers of Alganon’dan uyarlanan Charly’deki performansı ile Oscar aldıktan sonra önlenemez bir düşüş yaşadı. Önce filmleri tutmadı, sonra TV’ye düştü, en sonunda da reklamlara kadar geriledi mesele. Neyse ki Spider-Man oldu da, kariyerine hoş bir final yapabildi Robertson.

213
Oscar'ın laneti onları da vurdu! - Sayfa 3

2. Louise Fletcher, En İyi Aktris – One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) Fletcher da Carney gibi TV’den sinemaya yükselen oyunculardandı. Şimdilerde TV ve sinema arasındaki statü farkı iyice belirsiz, fakat o yıllarda arada ciddi bir uçurum vardı. Fletcher bu uçurumu sıçradı, yükseğe fırladı ve en tepeden muhteşem bir filmde, muhteşem bir rol buldu kendine. Sonrası ise yavaş yavaş tükenmekle geçti. Fletcher’ın düşüşü, en açıklanamaz olanlarından. Nedense One Flew Over the Cuckoo’s Nest sonrası hep kötü tercihler yaptı Fletcher, sonunda da tutunamadı, başladığı TV’ye geri döndü.

313
Oscar'ın laneti onları da vurdu! - Sayfa 4

3. Timothy Hutton, En İyi Yardımcı Aktör – Ordinary People (1980) Eğer hali hazırda tanıdığınız bir aktöre bakıp, “oha bu kişi Oscar mı almış?” diyorsanız işte Oscar laneti odur. Hutton’ın başına da bu geldi. Ordinary People ile 80’de ödülü evine götüren Hutton, bir sene kadar direndi Oscar lanetine. Ordinary People’dan sonra çektiği Taps’teki rolü Altın Küre’ye aday gösterildi. Sonra ise bir türlü doğru roller gelmedi karşısına. En sonunda TV dizileri “cool” bir şey olmadan önce, çok da “cool” olmayan bir kanalda, çok da “cool” olmayan bir diziye kadar düşüverdi.

413