Gündem
10 Eki 2015 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:56

Orhan Pamuk içini döktü: Ağzımı nasıl kapatacağımı bilmiyorum!

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Türkiye’de siyasetten kaçmanın imkansız olduğunu ve bazen ‘ağzını kapalı tutmayı‘ başaramadığını söyledi.

The Guardian’dan David Shariatmadari’ye konuşan Orhan Pamuk, Türkiye’de sadece güller ve kelebekler üzerine yazan ünlü bir yazarın dahi siyasetten uzak kalamayacağını ifade etti. Shariatmadari’nin 2006 yılında düşen ve ‘Türklüğü alenen aşağılama‘ iddiasıyla Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi uyarınca yargılandığı davayı hatırlatması üzerine Orhan Pamuk şöyle konuştu:

"AĞZIMI NASIL KAPATACAĞIMI BİLMİYORUM"
“Sinirlerime hakim olmak için ekstra bir çaba harcadım. Bazı kötü zamanlar geçirdim, kendimi baskı altında hissettim. Hâlâ bir korumam var.” Yaşadığı tüm sorunların kitaplarından dolayı değil, Türkiye’nin problemleri nedeniyle olduğunu söyleyen Pamuk, "Aslında benim siyasi sorunlarım kitaplarımın birçok dile çevrilmesiyle başladı. Çoğu zaman olmasa da bazen ağzımı nasıl kapatacağımı bilmiyorum. Sinirleniyorsunuz ve sorunun etrafından dönmek yerine gerçekleri anlatmak istiyorsunuz. Türkiye’de sadece güller ve kelebekler üzerine yazan ünlü bir yazar olsanız bile siyasetten uzak durmanız imkanız” diye konuştu.

"OSMANLI YILLARI FİKRİ BAŞARILI OLMADI"
Son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Orhan Pamuk, Türkiye’de Tayyip Erdoğan yönetimi altında ‘eski güzel Osmanlı yılları‘ fikri geliştiğini ancak bunun başarılı olmadığını dile getirdi. ‘Osmanlı retoriği‘ni gerçekçi bulmadığını belirten Pamuk, “Eğer Türkiye’nin reform için enerjisi kalmışsa bunlar insan hakları, ifade özgürlüğü ve azınlıkların hakları konusunda olmalı” ifadelerini kullandı.