Medya
22 Oca 2018 10:58 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:57

Oray Eğin'den sıra dışı benzetme: Binali Yıldırım muhalif basını neden davet etti?

Oray Eğin,Başbakan Binali Yıldırım'ın muhalif ve de Kemalist basını toplantıya neden çağırdığını köşesinden açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın dün yazılı ve görsel basının yöneticilerini toplantıya çağırmasına Habertürk yazarı Oray Eğin'den farklı bir yorum geldi.

Oray Eğin, Başbakanın çok doğru bir iş yaparak muhalif medyayı da toplantıya çağırmasının Yenikapı ruhuna da uygun olduğunu belirtti.

İşte Oray Eğin'in bugünkü yazısından bir bölüm:

MUHALİF BASINA DAVET

Bu gibi kritik dönemeçlerde geçmişteki ve gelecekteki anlaşılabilir ideolojik farklılıklara rağmen yönetimde olan siyasi partinin önceliği devletin çıkarları. Başbakan Binali Yıldırım’ın Afrin operasyonuyla ilgili yaptığı toplantıya Odatv, Sözcü ve Aydınlık gibi muhalif (ve Kemalist) yayın organlarını davet etmesi bu yüzden de önemli. Sadece bir jest değil, aynı zamanda operasyonun ideolojik altyapısına yönelik de bir vurgu bu. Erdoğan’ın liderliğindeki ekip uzun süredir sistemin bir parçası olmanın sonucu olarak yukarıda bahsettiğim tanım kapsamındaki Kemalizm’in de uygulayıcısı ve sahiplenicisi konumuna geldiler.

Toplumun çeşitli kesimlerinden, farklı siyasi partilerden “Zeytin Dalı Operasyonu”na yönelik adeta Yenikapı ruhunu andırır bir mutabakata varılması da kurucu ideolojinin etkinliğiyle açıklanabilir. Bir süredir siyasete hâkim olan “Eski Türkiye”nin reflekslerinin önümüzdeki dönemde daha belirleyici olacağı öngörülebilir. (Mehmetçik’in burnunun bile kanamaması, kara harekâtının yerel enstrümanlarla birlikte yapılması da kamuoyunun geniş çaplı desteğini sağlamak açısından olumlu.) Türkiye’de operasyona itiraz eden küçük bir kesimin bir dönem kendilerini İkinci Cumhuriyetçi olarak tanımlayıp Kemalizm’i reddeden ve kısa süre önce sistemin dışına itilen liberaller olması da tesadüf değil.