Polemik & Kulis
23 Mayıs 2016 14:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:32

Onur Air'in isyan ettiren duyarsızlığı!

Sayılı havayolu şirketlerinden biri olarak geçen Onur Air'ın Antalya-İstanbul seferinde rötar krizi yaşandı...

Onur Air ile hafta sonu Antalya'dan İstanbul'a dönmek isteyen vatandaşlar kelimenin tam anlamıyla duyarsızlığın son noktasını yaşadı. Pazar akşamı bir grup gazetecinin aralarında bulunduğu Onur Air'in Antalya'dan İstanbul'a hareket etmesi için beklenen uçağa bilet saat 20.25 olarak kesildi. O saatte kalkacak uçak için hazırlıklarını yapan vatandaşlar, belirlenen saatte havalimanında yerlerini aldı. Ancak beklenen saatte açılmayan kapılar için hiç bir açıklama yapılmadı. Kapılar da açılmadı. Uçuş saati çoktan geçen vatandaş 3 saatlik rötar için öncelikli olarak bilgi almak istediler. Ancak ne bir bilgi ne de bir açıklama gelmedi. 



OTELDE KAHVALTI...
Saatlerce beklemek zorunda kalan yolcular, Onur Air yetkililerine ulaşabilmek adına her yolu denedi. Ancak tüm çabalar sonuçsuz kaldı. Saatlerce bekleyen yolculara hakları olduğu halde değil yemek bir bardak su dahi ikram edilmedi. Kucağında 3 aylık bebekleriyle kalan onlarca vatandaş doğal olarak yasal hakları olan gün devrimi olan 8 saat ve üzeri rötarlar için geçerli otel konaklamasını kullanmak istediler. Ancak buna cevaben "Sizi bir otelde kahvaltıya götürelim" oldu. Bu da vatandaşları isyan noktasına getirdi. Son olarak gece 03.50'de kalakacağı duyurulan uçak yine vatandaşı yanılttı. Güç bela alınan cevap uçağın bozulduğu oldu. Bir sonraki aynı havayolunun uçağı kalkmış olmasına rağmen yüzlerce 20.25 saatli uçak yolcusu, Onur Air tarafından bekletildi. Otel hizmeti için (Ki havayolunun yasal zorunluluğudur) ikna olan Onur Air'den yetkili bir kısım kişiler gitmek isteyenleri götürdü.



OTELDE YER YOK ŞOKU!
Ancak giden vatandaşlar için sonuç daha da vahimdi. Otelde yer olmadığı söylenip aynen geri gönderildiler.



Havalimanının koltuklarında uyuyakalan bir çok kişinin yanı sıra çoluk çocuğuyla saatlerce perişan olan vatandaşlar ne yapacaklarını şaşırdı. Onur Air'e bu duyarsızlığından ötürü şikayet üzerine şikayetler yağdı. 



Yolcu hakları nelerdir? 
** 3-5 Saat arası gecikmelerde uçacağınız havayolu  içeceğin yanında  zamana göre kahvaltı, öğlen ya da akşam yemeği ikram etmek zorundadır. 

** 5 Saat ve üzeri gecikmelerde ise havayolunuz sizin yine tüm yeme içme ihtiyacınızı karşılamakla yükümlüdür. Ayrıca aktarmalı bir uçuşunuz varsa ve aktarmayı kaçırdıysanız talep etmeniz durumunda seyahatiniz gerçekleşmiş kısmının tüm masraflarını size en geç 7 gün içinde ödemelidir. Aktarmalı uçuşunuz iptal edildiği takdirde sizi en kısa sürede ücretsiz seyahatinizin başladığı şehre götürmekle yükümlüdür.

** 8 Saat veya daha uzun süre olan gecikmelerde ise havayolu firması  uçağınız sağ sağlim kalkıp sizi gideceğiniz havaalanına ulaştırana dek uygun bir otelde misafir etmeli tüm konaklama ve transfer masraflarınızı karşılamalıdır. Ya da talep etmeniz halinde 7 gün içinde uçak bileti masrafınızı iade etmelidir.

Bilgi alma hakkınız

Tüm bu bilgileri uçtuğunuz havayolu firması, uçuş öncesi kontrol (check-in) işlemi sırasında, bu hakları içeren Türkçe ve İngilizce metni kontuardan veya uçağın biniş kapısından istenebileceğine ilişkin duyuruyu asmak ve istem halinde de belirtilen noktalarda bu metni yolcuya vermekle yükümlüdür.

‘Uçan tüketiciye tanınan bu hakların ihlâl edilmesi durumunda, tüketiciler tazminat isteminde bulunmalı ve ayrıca ilgili hava taşıma işletmesi hakkında idari para cezası verilmesi için Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir.