Gündem
03 Haz 2011 10:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:25

OLAY İŞADAMI OFER EVİNDE ÖLÜ BULUNDU!

İran'la bağlantıları yüzünden adı büyük bir skandala karışan İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer, evinde ölü bulundu.

Ofer, geçtiğimiz günlerde ABD tarafından İran'la bağlantılarından dolayı kara listeye alınmıştı. Ofer Türkiye'de ise 2005 yılında Galataport ihalesine verdiği teklifle tanınmıştı.

İsrail'in Kanal 10 televizyonu, İran ile iş bağlantıları skandalının  merkezindeki işadamı Ofer'in bugün Tel Aviv'deki evinde ölü bulunduğunu duyurdu.
 
89 yaşında hayata veda eden Sami Ofer, Forbes dergisine göre İsrail’in en zengin iş adamıydı ve dünyanın en zenginleri sıralamasında 79'uncu sırada yer alıyordu.  Ofer’ın mal varlığının 10 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
     
Ofer’in ölüm nedeni hakkında detay verilmedi. 
 
ABD geçen ay İran’a petrol taşıma tankeri satmakla suçladığı Ofer Kardeşler Grubu’na yaptırım kararı almıştı.  Şirketin sahipleri arasında yer alan Sami Ofer ve kardeşi Yuli iddiaları yalanlamıştı.   
 
ABD KARA LİSTEYE ALMIŞTI
 
Türkiye’de 2005 yılındaki Tüpraş özelleştirmesi ve Galataport projesi sırasında adı duyulan İsrailli Ofer Grubu, ABD’nin kara listesine girmişti. 
 
Ofer Grubu ise kararın ardından bir açıklama yayınlayarak İran’a tanker sattıkları iddiasını yalanlamıştı. Karar gereği, Oferlerin ABD ile ticareti kısıtlandı.Grubun ABD Export-Import Bankası’ndan 10 milyon doların üzerinde kredi alması ve ABD’den ihracat lisansı temin etmesi yasaklandı.
 
GALATAPORT VE TÜPRAŞ'LA TANINMIŞTI
 
Oferler, 2005 başında Türkiye’de Tüpraş’ın özelleştirilmesi sırasında kimsenin haberi olmadan şirketin yüzde 14.76’lık hissesini Özelleştirme İdraesi’nden satın almalarıyla isimlerini duyurmuşlardı. Hisseleri 446 milyon dolara alan Oferler, 6 ay sonra Koç Grubu’nın Tüpraş’ı toplam 8.11 milyar dolar bedel üzerinden ihaleyle satın almasının ardından, ellerindeki hisselerin değerinin bir anda 1.2 milyar doları bulmasıyla bir servet kazanmışlardı.
 
Ofer, 2005 yılında yapılan Galataport ihalesine Türk ortağı Mehmet Kutman ile 4.3 milyar dolarlık teklif vermiş ve ihaleyi kazanmıştı. Ancak ihale, Danıştay'ın imar planına yönelik kararından sonra 2006'da iptal edilmişti.