Gündem
27 Nis 2015 14:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:30

Obama Beyaz Saray'da kırdı geçirdi!

Geleneksel Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Akşam Yemeği’ne katılan ABD Başkanı Barack Obama, esprileriyle katılımcıları kahkahaya boğdu.

 ABD Başkanı Barack Obama, her yıl düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği’nde bu yıl da esprileriyle katılımcılardan tam not aldı. Amerikan başkanının medya mensuplarının önünde kendisini ve güncel siyasi olayları hicvetmesi olarak bilinen etkinliğe, medya, siyaset, sanat, eğlence ve iş dünyasından yüzlerce ünlü isim katıldı.

Obama bu yılki konuşmasında, Batılı ülkelerin İran’la vardığı nükleer uzlaşı nedeniyle arasının açık olduğu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya da göndermede bulundu. Netanyahu’nun Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in davetiyle Amerikan Kongresi’nde yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Obama, “Başkanlığın ben nasıl yaşlandırdığı herkesin dilinde. O kadar yaşlı görünüyorum ki Boehner, Netanyahu’yu cenazemde konuşması için davet etti” dedi.

BEŞ VAKİT NAMAZ

Başkanlığa seçilmesinden bu yana gündemden düşmeyen Müslüman olduğu iddiasına da değinen Obama, “Başkan olmak hiç de kolay değil. Göçmenlik sistemini düzelt, veto tehditleri yayınla, İran’la müzakere et. Bütün bunlara günde 5 vakit namaz kılarken vakit bul” diye konuştu. Eşi Michelle’in ise harika göründüğünü kaydeden Obama, “Ona sırrını sordum. ‘Taze meyve ve sebze’ dedi” ifadelerini kullandı.



CLINTON'A DA TAKILDI

Obama, 2016 seçimlerinde yerine aday olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a da takılmayı ihmal etmedi. Obama, kampanya turuna minibüsle çıkan Clinton’dan bahsederken, “Bir arkadaşım var, yılda birkaç milyondolar kazanıyor, birkaç hafta önce Iowa’da bir minibüste yaşamaya başladı” dedi.

'AMA BENİM İKİNCİ ADIM HÜSEYİN'

Obama, Koch Kardeşler (Koch Brothers) üzerinden ABD’deki seçim kampanyası sistemini eleştirmeyi de ihmal etmedi. Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığı ile bilinen Koch Kardeşler’in bu yıl başkan adayına yaklaşık bir milyar dolar destek olacağını duyurmasına atıfta bulunan Obama, “Bu heyecan verici. Marco Rubio, Rand Paul, Ted Cruz, Jeb Bush, Scott Walker (Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayları). Sonunda kırmızı gülü kim alacak? Bu adaylar için adeta küçük düşürücü. Koch Kardeşler bu adaylardan birini insanlara sevdirmek için milyar dolar harcamaları gerektiğini düşünüyor” dedi. Kendisinin de başkanlık kampanyasında yüksek miktarda bağış topladığını dile getiren Obama, esprili bir şekilde “Ama benim ikinci adım Hüseyin” dedi.

KIZGIN ÇEVİRMEN LUTHER

Gecenin en ilgi çekici anı ‘Çevirmen Luther’in salona gelmesinin ardından yaşandı. Başkan Obama Luther’i ‘Benim kızgın çevirmenim’ şeklinde tanıttı.

Luther, Başkan Obama’nın konuşmasının ardından o sözleriyle ‘aslında ne demek istediğini’ kızgın ve alaycı şekilde anlatmaya başladı. Luther, Başkan Obama’nın “Hızla değişen dünyamızda Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği gibi gelenekler önemlidir” sözünü, “Gerçekten. Bu yemek de neyin nesi böyle? Niye buraya gelmem gerekiyor?” şeklinde çevirmesi salondaki izleyicileri kahkahaya boğdu.



İklim değişikliği üzerine kızgın bir şekilde kullandığı sert sözler üzerine Başkan Obama’nın sözünü kesen Luther, “Tüm saygımla efendim. Sizin kızgın bir çevirmene ihtiyacınız yok. Bir rehberliğe ihtiyacınız var. Ben buradan gidiyorum” diye konuştu. Luther daha sonra Michelle Obama’nın kulağına eğilerek, “O çıldırmış” dedi.



SÖZLERİNİ TEŞEKKÜRLE BİTİRDİ

Obama, konuşmasının son bölümünde gazetecilik mesleğinin önemine değindi. Araştırmacı gazeteciliğin yolsuzluk ve adaletsizlikleri ortaya çıkarması yönüyle önemli olduğuna kaydeden Obama, “Bu Amerika’nın gidişatı, değerleri ve idealleri; seçilmiş ofiste yapabileceğimiz her şeyden daha önemli” dedi.



Obama konuşmasına gazetecilere kadeh kaldırarak ve ‘Amerika’nın özgürlüğü için yapmış oldukları fedakarlıklar’ dolayısıyla teşekkür ederek son verdi.