Gündem
28 Mar 2017 12:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:35

Numan Kurtulmuş: Amacımız evlilik programlarını yasaklamak değil ama...

Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, televizyon genel yayın müdürleri arasında evlilik programları hakkında yapılan toplantıya ilişkin konuştu.

Türkiye'de hem en çok izlenen yayınlar arasında bulunan, hem de çok şikâyet edilen evlilik programlarına ilişkin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ülkedeki ulusal kanallarda izlenen 4 izdivaç programının yayımlandığı 4 televizyon kanalının yöneticisi ile bir araya geldi.
Cumhuriyet'in edindiği bilgiye göre, birkaç toplantının daha yapılmasında hemfikir kalınırken, RTÜK gibi denetleyici kuruluşların yanı sıra TV sektörünün kendisinin de tedbir alması kararı verildi.

AİLENİN KORUNMASINI KONU EDİNEN DİZİLER ALTERNATİF OLARAK ÖNERİLDİ

RTÜK, TRT-1'de 2012-2014 yılları arasında yayımlanan ve ailenin bütünlüğünün korunmasını işleyen 'Böyle Bitmesin' gibi dizilerin, izdivaç programlarına alternatif olarak üretilebileceği önerisini getirdi. Aile bütünlüğünün korunması ve Türkiye'de son yıllarda artan boşanma oranlarının ele alındığı dizi RTÜK'e göre izleyicinin ilgisini de çekti.

KHK'DAN VAZGEÇİLDİ

Toplantının ardından bir açıklama yapan Kurtulmuş, "Bizim amacımız yasaklamak değil aslında ama bu kanalların da kendilerine çekidüzen vermeleri lazım. Bu programların, benzer diğer programların düzeltilmesi lazım. Yasa olur veya başka bir düzeltme ile olur. Sonuç olarak burada bir düzeltme ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Bu ifadeler, izdivaç programlarının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yasaklanmasından vazgeçildiği ya da şimdilik ertelendiği yönünde yorumlandı.

'ÖRFÜMÜZE, GELENEĞİMİZE UYGUN DEĞİL' DEMİŞTİ

Daha önce Malatya'da yaptığı bir açıklamasında izdivaç programları konusunu yakından takip ettiklerini belirten Kurtulmuş, "Bu bizim de çok yakın takip ettiğimiz, üzülerek izlediğimiz bir alan. Bu bizim örfümüze, geleneğimize, inançlarımıza, Türk aile yapısına, Anadolu topraklarının kültürüne uygun olmayan şeylerdir. Zaman zaman bize de ulaşan hiçbir şekilde kabul edilemeyecek sözlerin, davranışların sergilendiği bir takım evlilik programları. Neymiş efendim reytingi çok yüksek ve dolayısıyla reklam gelirleri de çok yüksek. Olmaz olsun böyle reklam gelirleri" demişti. Bu açıklama, izdivaç programlarının KHK yoluyla yayından kaldırılacağını gündeme getirmişti.