Gündem
30 Haz 2016 17:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:21

New York Times'tan olay yazı: Türkiye bunun cezasını çekmeye başlıyor...

New York Times'ta yer alan bir yazıda, cihatçıların geçiş yolundaki Türkiye'nin, bu durumun sonuçlarını görmeye başladığı söyleniyor.

New York Times'ta yer alan bir yazıda, Suriye'de ölen IŞİD üyelerinin çoğunun üzerinden çıkan pasaportlarda Türkiye damgası olduğu belirtilerek, IŞİD'e katılan binlerce yeni üyenin Türkiye üzerinden geçtiği söyleniyor.
 
Yazıda, cihatçıların aileleriyle iletişime geçmek için Türkiye'den telefon numalarını kullandıkları ya da nakit ihtiyaçları için Türkiye'deki finans kurumlarından yararlandıkları aktarılırken, IŞİD'in yükselişinin başından beri Türkiye'nin olaylarda merkezi bir rol oynadığı söyleniyor.  Türkiye'nin IŞİD için hem bir üs hem bir geçiş yeri hem de alışveriş yapılabilecek bir pazar olduğu aktarılırken, bunun bir süredir Türkiye'yi IŞİD'in şiddetinden koruduğu söyleniyor.

Ancak Türkiye'nin artan uluslararası baskı sebebiyle IŞİD'e karşı harekete geçmek durumunda kaldığı ve bunun bedelini ödemeye başladığı söyleniyor. Türkiye'nin IŞİD'i kızdıran hamleleri arasında, İncirlik Hava Üssü'nü ABD'nin kullanımına açması da yer alıyor.

'IŞİD'İN SALDIRMAK İÇİN ÇOK SEBEBİ VAR'
CIA direktörü John Brennan, Türkiye'nin yabancı cihatçıları tutuklamaya başladığını, IŞİD'e hava saldırıları gerçekleştiren koalisyonun parçası olduğunu ve topraklarını koalisyonun kullanımına açtığını söyleyerek, "IŞİD'in saldırmak için çok sebebi var" diyor.

IŞİD'in Türkiye'nin İncirlik kararının ardından Türkiye'yi hedef almaya başladığı ve örgütün dergisi Dabık'ta da bu yönde yazılar çıktığı hatırlatılırken, yine bu dönemlerde Suruç saldırısının yapıldığı belirtiliyor.

'IŞİD SALDIRILARI ÜSTLENMİYOR'
New York Times, IŞİD'in Türkiye'deki pek çok saldırı sebebiyle suçlandığını aktarırken, örgütün bu saldırıların hiçbirini üstlenmemeyi seçtiğine işaret ederek, örgütün normal koşullarda bütün eylemlerini sahiplendiğini bildiriyor.

Bunun amacınınsa, bir yandan Türkiye'yi davranışları sebebiyle cezalandıran örgütün, diğer yandan Türkiye'yle tam olarak karşı karşıya gelmemek istemesi olduğu iddia ediliyor.

'IŞİD'İN TÜRKİYE İLE BALAYI TÜRKİYE'NİN DESTEĞİYLE BAŞLADI'
Yazıda IŞİD ve Türkiye arasındaki "balayının", Türkiye'nin Suriye'ye karşı savaşan gruplara "sıkıkla Batı istihbarat kuruluşlarının da desteğiyle" yaptığı yardımlarla başladığı söyleniyor.

Ancak IŞİD'in kısa zaman içerisinde Batı'nın desteklediği gruplar içinde yer almaktan çıktığı, bunun sebebininse "Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'dan çok" diğer örgütlerle savaşması olduğu belirtiliyor.

Söz konusu örgütler arasında Kürtlerin de bulunduğu aktarılırken, örgütün Kürtlerle yoğun çatışmaları sürdürdüğü dönemde Türkiye'yi Suriye'ye cihatçı taşımak için kullandığı söyleniyor.

ABD'li kaynaklar da ABD'den IŞİD'e katılanların büyük kısmının Türkiye'yi yolları üzerinde kullandığını ya da kullanmayı düşündüğünü aktarıyor. Türkiye'nin bu dönemde IŞİD'in tehlikesini görmeyi başaramadığı, şimdiyse sonuçlarına katlanmakta olduğu öne sürülüyor.