Gündem
25 Ağu 2016 12:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:29

New York Times: ABD Türkiye’nin ağzına bir parmak bal çaldı

ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times (NYT), Türkiye'nin Suriye harekâtına sayfalarında geniş yer verdi.

Gazetenin ulusal, Asya, Avrupa baskıları ile internet sitesinin birinci sayfasında yer verilen haber, 'Cerablus' operasyonuyla ilgili bilgilerin yanı sıra kritik değerlendirmeler içeriyor.

Tim Arango, Anne Barnard ve Ceylan Yeğinsu imzalı haber-analizde altını çizdiğimiz bölümler şöyle:
— Taarruzun iki birincil hedefi var: IŞİD militanlarını ellerinde kalan sınır kalesinden temizlemek ve Türkiye’nin içteki Kürt isyancılarla bağlantılarından dolayı eşit ya da daha büyük bir tehdit olarak gördüğü Suriyeli Kürt milislerin son ilerleyişlerini zayıflatmak.
— ABD birbirini düşman olarak gören iki müttefiğiyle -Türkiye ve Kürt militanlarla- Amerikanın Kürtlerle derinleşen işbirliğine kızan Türkiye’nin ağzına bir parmak bal çalarak, ilişkilerini yeniden dengeliyor. Bu, IŞİD ve El Kaide ile bağlantılı olmayan güç durumdaki Suriyeli isyancı gruplar için, aşırılıkçılara karşı etkili ortaklar olabildiklerini göstermek için bir fırsat, bazıları içinse kasabalarını geri almak için bir fırsat.

TÜRKİYE ABD ONAYINI ALDI

— Türkiye, uzun süredir tampon bölge olmasını istediği yerin bir bölümünü ele geçirmek için epeydir talep ettiği Amerikan onayını ve hava desteğini aldı.
— Ve Suriye’nin ana müttefiği Rusya, sadece Türkiye’nin harekâtına karşı soğuk bir kınama yayınladı. Moskova ve Washington’ın bir uzlaşmaya yönelik bebek adımlarını test etmiş olabileceğine dair işaretler var. Her ikisi de kontrol edilmiş Suriyeli isyancıların iyi kötü genişletilmiş ya da geliştirilmiş Suriye hükümetinde bir pay sahibi olması karşılığı aşırılıkçılarla savaşabileceğine dair bir öneri yaydı.
— Biden, “Kürt güçlerine nehirden çekilmeleri gerektiğini açıkladık” dedi: “Bu taahhüdü yerine getirmezlerse Amerikan desteği alamazlar, alamayacaklar.” Bu ABD’den IŞİD’e karşı sahada mücadelede defalarca en güvenilir ortak olarak tanımladığı Kürt güçlerine fevkalade keskin bir uyarıydı.
— Karşılığında Birleşik Devletler, yıllardır ısrarla istediği bir şeyi aldı, Türkiye’yi sınırında IŞİD’le mücadele daha proaktif bir tutum almasını sağladı. Çözüm, Türkiye’ye bölgeyi hem IŞİD’den hem Kürt militanlardan temizlemek için fırsat veriyor gibi göründü.

TÜRKİYE TUTUMUNU YUMUŞATTI

— Türkiye son günlerde daha büyük bir değişimin sinyallerini de verdi. Türkiye, savaşı bitirmek için İran, Rusya ve ABD ile yan yana çalışarak, Suriye’de daha agresif bir diplomatik rol almaya hazır.
— Türk hükümeti uzun süre Esad’ın barış görüşmeleri öncesinde görevi bırakması gerektiğinde ısrar etti. Fakat son zamanlarda Türkiye, siyasi geçiş döneminde Esad’ın rol alabileceğini kabul ederek, bakış açısını yumuşattı.