Röportaj
07 Ara 2014 14:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Murat Sancak iddialı konuştu: Asya çapında bir medya kuracağız..

Star Medya Başkanı ve Türk Medya Başkan Yardımcısı Murat Sancak medyada büyüme ve ortaklık planları dahil birçok konuda Ekonomist dergisinin sorularını cevapladı.

Star Medya Başkanı ve Türk Medya Başkan Yardımcısı Murat Sancak, aynı zamanda MT Bilişim'in de patronu.. Sancak, haftalık Ekonomist dergisine verdiği röportajda medya, yazarkasa ve tıp malzemeleri sektörlerindeki faaliyetlerini, yatırım planlarını ve önümüzdeki dönem hedeflerini anlattı.

Ekonomist’in bugün piyasaya çıkan sayısında yer alan röportajda Murat Sancak “Medyada bulunduğumuz yerde kalmayacağız. Tüm Asya çapında yayın yapacak bir medya kurma hedefimiz var” dedi. Aynı zamanda Star Medya Grubu Başkanlığı ile Akşam Gazetesi ve SKY360 televizyonunu içinde barındıran Türkmedya’nın da başkan yardımcılığı görevini yürüten Murat Sancak, medyada büyüme ya da ortaklık planlarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

Stratejik ortaklık olabilir

“Medyada bulunduğumuz yerde kalmayacağız. Asya çapında bir medya kurma hedefimiz var. Bu işe odaklandık. Türkiye’nin uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olması için güçlü bir medyaya sahip olması lazım. Zaten dünyanın merkezi Asya’ya kayıyor. Bu yüzden Ortadoğu, Afrika, Çin ve Rusya’yı içine alacak bir medya ağı kuracağız. Bu konuda stratejik ortaklıklara da gidebiliriz. Kısacası medya sektöründe yalnızca Türkiye odaklı olmayacağız.” Sancak “Ne büyüklükte bir yatırım planlıyorsunuz” sorusuna da, “Şu anda bunun üzerinde yoğunlukla çalışıyoruz. Henüz şu aşamada belli bir şey söylemem doğru olmaz” yanıtını verdi.

Türk mühendisleri yaptı

Grup olarak amiral geminin MT Sağlık şirketi olduğunu hatırlatan Sancak “Ancak herkes yazarkasa işini en büyük işimiz sanıyor” dedi. Sancak, yazarkasa işine giriş öyküsünü ise şöyle anlattı: “2009’da teknolojinin ‘t’sinden anlamadığım bir dönemde, üç genç mühendis bana kafalarındaki projeyi anlatmaya geldi. 20 dakika sonra ortak bir şirket kurduk. Yarım saat sonra o-fislerini, bir saat sonra araçlarını ve maaşlarını teslim ettim. Neye güvendik? Devletin 2008’de kayıtdışı ile mücadele eylem planında 31 Aralık 2012 sonunda yazarkasa ile POS cihazını birleştirme kararına güvendik. Çok hummalı bir yoldan geçtik. Bu ülkede iş yapmak kolay değil. Çok ciddi bürokrasi ve engellemeler var. Buna rağmen hâlâ dünyada eşi olmayan bir cihaz geliştirdik. Üstelik bunu tamamıyla Türk mühendisleriyle geliştirdik. Ancak bizden sonra bize rakip 2-3 firma, o dönem paralel yapının desteğiyle hakları olmadan piyasaya çıkma onayı aldılar. Çünkü teknik yeterlilikleri uygun değildi. Buradan rakip istemediğimiz anlamı çıkmasın. Piyasaya sürülen malın yeterliliğinden bahsediyorum. Yoksa biz de rakip istiyoruz.” Şu anda pazarın yüzde 35’ine sahip oldukları bilgisini veren Sancak “Şu ana kadar piyasadaki cihazların yalnızca yüzde 7’si değişti. Tamamının değişmesi için 2015 yılının sonuna kadar vakit var. Ayrıca en büyük amacımız yazılımıyla donanımıyla yüzde 100 yerli malı bu ürünle uluslararası arenaya çıkmak. Şu anda çeşitli ülkelerden talepler alıyoruz. Alışverişte vergi kaybını sıfıra indiren bu sistem şu anda dünyada hiçbir yerde yok. Cumhurbaşkanımız geçenlerde yine ‘kendi uçağımızı, kendi otomobilimizi yapalım’ diyordu. Aslında bu yazarkasa POS’ların otomobillerden bile daha önemli hale geldiğini göreceğiz. Çün kü dünyada olmayan, hem hükümetin hem de ana muhalefetin desteğini alması gereken bir cihaz bu” dedi.

‘Asıl babayiğit biziz’

Ekonomist’te yer alan röportajda, “Yani ‘asıl babayiğit biziz’ diyorsunuz...” yorumuna da Murat Sancak “Evet, kesinlikle. ‘Türkiye’de bir tebliğe güvenip bu kadar yatırımı yapmak için deli olmak lazım’ dediler. Ailemden bile bazıları ‘bu iş hayal’ dedi. O dönemde devletin çoğu bileşenleri bile bizim böyle bir cihaz üretebileceğimize ihtimal vermedi” dedi. Sancak, yüzde 100 yerli malı cihazın ihracatıyla ilgili şu anda Azerbaycan, İran, Macaristan ile görüştüklerini belirterek, “Önümüzdeki dönemde İtalya, Yunanistan ve Slovenya var. Ortaklık teklifleri de alıyoruz. Ama şu an bizim önceliğimiz 2015 sonunda dolacak olan Türkiye pazarı. Ama ihracat en büyük hayalim” dedi.

‘BMC yerine inşaata yatırım yapsaydık 10 kat kazanırdık'

Ekonomist’te yer alan röportajda, BMC’nin hükümete yakın olduğu için Sancak Ailesi’ne verildiği yönündeki eleştirilerle ilgili soruya Murat Sancak, şu yanıtı verdi: “Bizi genelde hükümete yakın olduğumuz için eleştirirler. Halbuki bugüne kadar Sancak Ailesi’nin devletten aldığı tek ihale BMC’dir. Oysa BMC’yi batmış bir şekilde, üstelik pahalıya aldık. Derecelendirme kuruluşlarının 540 milyon TL değer biçtiği bir yeri, çalışan alacakları ve piyasa borçları da dahil 951 milyon TL’ye aldık. BMC’nin ayağa kalkması için de bir 500 milyon dolar daha yatırım yapılması lazım. İşte bu şartlar nedeniyle 12 şirket şartname aldı ama ihaleye girmeyi tercih etmedi. Her işadamı bu yükün altına girmek istemez. Biz bu 951 milyon TL’yi inşaata yatırsak 10 katını kazanırdık. Ama ülkemize büyük katkı sunacak işleri seçiyoruz. Bu bakış açısı liderimiz Ethem Bey’in bakış açısıdır. Biz de o kültürden geldiğimiz için yatırım alanlarına baktığımızda bu önceliklerle düşünüyoruz.”

‘Ortopedi ve diyabette 1.100 ürünün markası bize ait’

Murat Sancak, sağlık sektöründeki faaliyetleriyle ilgili de şunları söyledi: “Sağlık sektörün, bizim yazarkasa POS üretimimize kadar ciromuzun en büyük parçasını oluşturuyordu. Önümüzdeki yıldan itibaren bu tablo değişecek. Sağlıkta özellikle ortopedi ve diyabet alanlarında ürün üretiyoruz. Bu alanda tansiyon aletinden derecesine, hasta alt bezinden ortopedi ürünlerine kadar yaklaşık bin 350 farklı ürün satıyoruz. Bunun bin 100’ü kendi markalarımızdan oluşuyor. Örneğin şu anda şeker ölçme cihazında iki markamızla pazarın yüzde 40’ını elimizde tutuyoruz. Hem de çok büyük uluslararası oyuncuların olduğu bir pazarda. Ortopedi ürünlerini Türkiye’de üretiyoruz. MT Sağlık olarak bu kulvarda güçlü bir şekilde yer almaya devam edeceğiz.”

270’i Mühendis 470 personelle 24 saat hizmet veriyoruz

Yazarkasa POS cihazını üretmek için yaptıkları yatırım hakkında Murat Sancak, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 75 milyon dolar yatırım yaptım. Şu an 270 mühendis, 100 teknik servis ve 100’e yakın pazarlama ekibiyle hizmet veriyoruz. Şu an ülkenin neresinde olursa olsun esnafımıza 24 saatte ulaşabilecek bir ekip kurduk. Yakın zamanda bunu 4-5 saatlere indirme hedefimiz var. Bu bir cep telefonu değil; hem kredi kartı ödemesi yapıyor, hem mali belgeni veriyor, hem de bu bilgileri ilgili kurumlara gönderiyor. Maliye ve Gelir İdaresi, Hakkari’deki bir bakkalın günde kaç sakız sattığını bile görebilecek.”