Gündem
29 Mayıs 2015 11:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Mümtazer Türköne'den AYM'nin imam nikahı kararına sert tepki! Dini bilmeyenler...

Anayasa Mahkemesi resmi nikahtan evvel imam nikahı yaptırana ceza öngören kanunu iptal etti. Karara Mümtazer Türköne sert tepki gösterdi.

Erzurum Pasinler Sulh Ceza Mahkemesi, resmi nikâhtan önce dini tören yapan sanık çiftin davasıyla ilgili olarak, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Birden çok evlilik, hileli evlenme, dinsel tören" başlıklı 230'uncu maddesinin 5 ve 6'ncı fıkraların iptali için geçen yıl Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

AYM, resmi nikâh olmadan dini nikâh kıyan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası veren maddeyle ilgili başvuruyu önceki gün gündemine aldı ve esastan görüştü.

GEREKÇE: BİRLİKTE YAŞAYANA DA CEZA YOK

AYM Genel Kurulu, hapis cezasını oyçokluğu ile iptal etti. İki fıkranın iptal kararı 4'e karşı 12 oyla verildi. İptal yönünde oy kullanan AYM üyeleri, nikâhsız birlikte yaşayanlara TCK'da herhangi bir ceza öngörülmezken, resmi nikâh yaptırmadan dini nikâh kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin Anayasa'nın 10'uncu maddesi, kanun önünde dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin herkesin eşit olduğunu ilkesine aykırı olduğunu savundular. Bu üyeler, düzenlemenin din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın korunması ilkelerine aykırı olduğunu da ifade ettiler.

İTİRAZ: KADINLAR AÇISINDAN SORUN YARATIR

Karşı görüşteki üyeler ise AYM'nin 1999 yılındaki tam tersi bir karar alarak, düzenlemenin iptalini reddettiğine dikkat çektiler. Bu üyeler de iptal kararı ile resmi nikâh önceliğinin kalkacağı, dini nikâhın resmi nikâhın alternatifi olacağını, kadınlar açısından hukuki ve ekonomik sorunlar yaratacağını savundular. Karşıt görüşteki bu üyelerden bazıları, kararın laiklik ilkesine ve devrim yasalarına aykırı olacağını da dile getirdiler.

KARARA MÜMTAZER TÜRKÖNE'DEN TEPKİ

Öte yandan AYM'nin bu kararına Zaman Yazarı Mümtazer Türköne twitter hesabından tepki gösterdi. Türköne şunları yazdı:

"Anayasa Mahkemesi'nin "İmam Nikahı" kararı Medenî Hukuk'a da, Şeriat'e de aykırı. Dinî bilmeyenler, yanlışların üzerine kural inşa ediyorlar.

İslâmiyet'te, "dinî nikah" veya "imam nikahı" diye bir kurum yok. Nikah'ın iki şartı var. Tarafların rızası ve evlilik akdinin ilan edilmesi.

Şer'î hukukun evlilik için zorunlu gördüğü şartları bugün Medenî Kanun yerine getiriyor. Belediye nikahı, Şer'î hukuku yerine getiriyor.

"İmam Nikahı"nın aslı "Kadı nikâhı"dır. Evlilik akdinin kadı siciline kaydedilmesi anlamına gelir. Kanuni zamanında ihdas edilmiştir.

İmam'ın çifti karşısına alıp evlendirmesi diye bir şey İslam'da yok. Bu Hristiyan adetidir. İmam sadece dua etmek için orada bulunur.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı yanlış. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, "imam nikahı resmî nikah yerine geçmez" diye fetva vermesi lâzım."