Medya
04 Haz 2018 12:02 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:41

Muharrem İnce'nin reytingleri ne zaman tavan yapıyor? Milliyet yazarından çarpıcı değerlendirme...

Milliyet yazarı Özay Şendir, Muharrem İnce'nin katıldığı televizyon programlarının reytinglerini köşesinde değerlendirdi.

Muharrem İnce'nin katıldığı televizyon programlarında reytinglerin tavan yaptığı bölümlerin İnce’nin karşısındaki isimlerle gerilim ya da polemik yaşadığı bölümler olduğunu söyleyen Şendir, "Reytinglere bakarak seçim sonucu tahmin etmek hata yaptırır insana." dedi.

İşte Özay Şendir'in bugünkü yazısından "Muharrem İnce'nin reytingleri" başlıklı o bölüm:

- Muharrem İnce, hitabet ve polemik konusunda  Kılıçdaroğlu’ndan da bir önceki  aday Ekmeleddin İhsanoğlu’dan da çok daha başarılı. Dolayısıyla Muharrem İnce’nin bir reytingi var ama rekorları kırdıran şey, program sırasında yaşanan polemik ve gerilimler...

- İspatı var mı derseniz elbette var. Mesela CNN Türk yayınında ABC grubunda 15’er dakikalık reyting bir ara 8.99’a çıkmış sonra 5.4’e inmiş, ardından 9.72 gibi dizilerin bile ulaşamadığı bir rakama çıkmış. Verdiğim 3 rakam da programın başladığı an alınan reytingden daha yüksek olan rakamlar.

- Bu neyi gösterir derseniz şunu gösterir: Hangi kanalda, karşısında kim olursa olsun, Muharrem İnce’nin  söyleyeceklerini merak edenler, programın ilk 15 dakikasındaki reytingi oluşturur. İnce’nin hem CNN Türk’te hem de Haberturk’te katıldığı programların ilk 15 dakikalık reytingi, programın reklamlar hariç en düşük bölümleri.

- Reytinglerin tavan yaptığı bölümlerse Muharrem İnce’nin karşısındaki isimlerle gerilim ya da polemik yaşadığı bölümler.  Burada ortaya çıkan reyting ne tek başına Muharrem İnce’nin ne de karşısındaki kişinin aldığı reytingdir. Reytingi alan, muhalif seyircilerin gözünde, iktidara yakın görülen isimlerle İnce’nin girdiği polemiktir. 

- Muharrem İnce bu akşam Star TV’de Nazlı Çelik’in sorularını yanıtlayacak. Eğer iktidara yakın olduğu düşünülen bir isim stüdyoda olmaz ve bir polemik yaşanmazsa, Star TV’nin alacağı reyting, diğer programlardan çok daha düşük olacaktır.

- İnce ile Erdoğan’ın aldığı reytinglerin mukayese edilmesi kısmına gelince: Erdoğan’ın katıldığı programlarda polemik-gerilim yaşanmıyor. Erdoğan programlarda ortalama 1 saat 20 dakika kadar kalıyor, İnce’nin gerilimli programlarının her ikisi de 3 saatten daha uzun sürdü. Yani içerik ve süre mukayeseye uygun değil.

- Reytinglerin seçim sonuçlarına dair söylediklerine gelince; İnce’nin en fazla reyting aldığı ABC1 grubu seyirci oranı, toplam seyirci oranı arasında yüzde 39 civarında. ABC1 reytingi reklam veren için önemlidir, ancak seçimlerde alım gücü yüksek ya da düşük herkesin oyu eşit. Bu arada unutmamak gerekir ki, Türkiye’de 22 milyondan fazla hane var, reyting ölçüm cihazı 10 bin hanede bile yok.

- Sonuç mu, reytinglere bakarak seçim sonucu tahmin etmek hata yaptırır insana.