Medya
04 Oca 2018 09:28 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:54

Milliyet yazarı tehlikeye dikkat çekti: 'BBC dizilerinde Türkiye var aman dikkat!'

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, BBC dizilerinde Türkiye'nin de yer alacağını belirterek uyarılarda bulundu.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, BBC dizililerinde Türkiye'nin suç dosyaları arasında gösterileceğini iddia etti.

Son dönemde ABD dizilerinde Türkiye'yi kötüleyen sahnelerin çoğalmasının ardından BBC'deki dizilerde de Türkiye'ye yer verileceği ortaya çıktı.

Milliyet yazarı Sina Koloğlu bugünkü yazısında yaklaşan bu tehlikeye dikkat çekti.

İşte Koloğlu'nun bugünkü yazısı:

BBC DİZİLERİNDE TÜRKİYE var AMAN DİKKAT!

2018’in en çok konuşulacak dizileri arasında BBC yapımı ‘Mc Mafia’ gösteriliyor. The Guardian gazetesinde gördüm. Dizi, gazetenin de eski çalışanlarından olan Misha Glenny’nin ‘Mc Mafia: Sınır Tanımayan Suç’ kitabından uyarlanmış. Kendisi yabancı olmadığımız bir yazar aslında. ‘Kara Para: Dünün Hacker’ları Bugünün Mafyaları’ ve ‘Balkanlar 1804-1999’ kitapları dilimize çevrilmişti. Alex Godman, bir Rus oligarkın sürgünde yaşayan oğlunun hikayesi... Mutlu mesut yaşantısı, geçmişi tarafından rahat bırakılmıyor. Kendini Rus mafyası ve uluslararası suç dünyasının içinde buluyor. Kitap özetle böyle... Yazıda, ‘Orta Doğu’yu da dolaşacağız’ sözünü okuyunca, dizide Türkiye var mı diye araştırdım. Yanılmamışım, dizinin geçtiği şehirler arasında İstanbul da var. Ama çekimler Hırvatistan’da yapılıyor.

Dokuz şehir Hırvatistan’da

Hırvatistan ‘Star Wars’ çekimlerine ev sahipliği yaptıktan sonra, dizi ve sinema sektörünün ‘çekim merkezi’ olmuş. BBC’nin bu iddialı dizisi de burada çekiliyor. Her şehri yaşatacak mekanlar varmış. Tel Aviv, Moskova, Kahire ve İstanbul... Dizinin tasarımcısı James Watkins, “Split’e doğru gittiğinizde Türk mimarisiyle karşılaşıyorsunuz” diyor. (Radio Times sitesinde yer alan ‘Mc Mafya
Nerede Çekilecek?’ haberi 01 Ocak 2018) Bu şehrin İstanbul’u gayet güzel tasvir edeceğine inanıyor.

Bir sürpriz daha var, Belgrad... Üç şehir çekimleri burada yapılacakmış. Aralarında İstanbul da var. Bakalım projede İstanbul ne kadar İstanbul olacak? Bir de tabii senaryo içinde, bu ‘suç dünyasında’ nasıl ve ne şekilde yer alacağız? Belki bir ipucu, yine bir BBC yapımında olabilir mi?

Le Carre’nin dizisinde Türkiye BBC 2016 yapımı

‘The Night Manager’ın (Gece Müdürü) senaryosu, eski bir İngiliz ajanı olan John le Carre’nin, 1993 yılında yayımlanan aynı isimli kitabından uyarlanmıştı. Mısır’da bir otelde gece müdürlüğü yaparken birden kendini uluslararası bir silah kaçakçılığı ağının içinde bulan eski bir askerin, Tom Hiddleston’ın hikayesi konu alınıyor. Karşısında işadamı görünümlü silah tüccarı Richard Onslow Roper bulunuyor.

Türkiye’den de dizide bu anlamda epey söz ediliyor. Dizinin Türkiye ayağı Fas’ta çekilmiş. Buradan hareket edersek, yeni BBC dizisinde İstanbul’un suç dünyasının neresinde yer alacağını merak etmemek mümkün değil. Bakalım nasıl bir İstanbul bizi bekliyor olacak. Bizim dizilerdeki Boğaz görüntülerinin olmayacağı kesin.