Medya
16 Ağu 2017 13:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:03

Milliyet yazarı asker dizilerini uyardı: Özel Kuvvetlere Tommiks muamelesi yapmayın!

Milliyet köşe yazarı Özay Şendir, bugünkü yazısında televizyondaki asker dizilerini ele aldı ve dikkat çeken tespitlerde bulundu.

Türkiye’de geçtiğimiz sezon terörle mücadeleyi anlatan asker dizileri büyük patlama yaptı. ‘İsimsizler’, ‘Söz’ ve ‘Savaşçı’ yayına girdiği andan itibaren seyirciyi ekran başına kilitledi ve reytinglerde de oldukça başarılı sonuçlar aldı.

STRATEJİ SENARYOLARA GİRMELİ
Milliyet Yazarı Özay Şendir işte bu büyük başarıyı bugün köşesine taşıdı ama bazı noktalarda da sert eleştiriler getirdi. Şendir, dizilerde duygusal yoğunluk ve çatışma sahnelerinin hakkının vererek yapıldığını ancak bu işin stratejik yönlerinin de senaryolara girmesi gerektiğini belirtti. Usta kalem, “Ekran başındaki seyirci sadece teröristin değil, eline silah verip onu sahaya süren, stratejisini kuranların da mağlup edildiğini görmek ister” ifadelerini kullandı.

TOMMİKS MUAMELESİ YAPMAYIN
Özay Şendir yazısının final kısmında ise oldukça manidar şu cümleyi kurdu: Son derece ağır ve 3.5 yıl süren eğitimleri boyunca 47 farklı ders gören bu personele Tommiks muamelesi yapmamak lazım.

İşte Şendir'in dikkat çeken o köşe yazısı:

Televizyonda askerler çağı

Neredeyse hemen her belgesel kanalında eski askerlerin Afganistan ve Irak’ta yaşadıklarını anlatan bir belgesel serisi var.

History Channel’da, farklı ülkelerden gelen eski özel kuvvetler elemanlarının katıldığı ve askeri görevlerin yerine getirildiği bir yarışma programı yayınlanıyor.

Yani asker anıları, dizileri, filmleri ve yarışmaları altın çağını yaşıyor.

Türkiye’de de terörle mücadeleyi anlatan üç dizi, ‘İsimsizler’, ‘Söz’ ve ‘Savaşçı’ yayına girdi geçtiğimiz sezon.

Çatışma sahneleri, devlet adına silah tutanların kahramanlıkları, duygusal anlar çok hoşumuza gitti belki ama ciddi bir eksiğimiz var bu tür dizilerde. Ekran başındaki seyirci sadece teröristin değil, eline silah verip onu sahaya süren, stratejisini kuranların da mağlup edildiğini görmek ister.

Çatışma sahneleri üç aşağı beş yukarı hep aynıdır ama strateji kuranlar ve terör gruplarını sahaya sürenler farklıdır.

Suriye’de, ABD, İngiltere, Rusya; Kuzey Irak’ta ABD, İsrail, İran varsa, petrolden tutun da uydu devlet yaratmaya kadar çeşitli senaryolar konuşuluyorsa, sadece çatışma sahneleriyle gidilecek fazla bir alan kalmaz.

‘İsimsizler’, strateji kuranlarla mücadele adına diğer dizilerden bir miktar farklılaştı, bu sezon için elleri biraz daha rahat olacak. ‘Söz’ ve ‘Savaşçı’ hikayelerinde perde arkası güçlerle mücadeleye ne kadar ve nasıl dönecekler bunu yeni sezon gösterecek. Tüm dizilerin sahada terörle mücadelede görev almış ciddi danışman kadroları var ancak özel kuvvetler mensuplarının sızmadan tutun da istihbarat toplamaya, asimetrik tehditlere karşı koymadan, psikolojik savaş, halkla ilişkiler, yöresel kültür ve dillere kadar çok sayıda eğitimden geçtiğini de unutmamak lazım.

Son derece ağır ve 3.5 yıl süren eğitimleri boyunca 47 farklı ders gören bu personele Tommiks muamelesi yapmamak lazım.