Medya
06 Kas 2017 08:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:14

Milliyet yazarı araştırdı: Avrupa'da Türkçe yayın yapan kaç kanal var?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, Avrupa'da Türkçe yayın yapan kaç kanal olduğunu köşesinde açıkladı.

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, bugünkü köşe yazısında Avrupa'da Türkçe yayın yapan kanal sayısını açıkladı.

İşte Milliyet yazarı Sina Koloğlu'nun bugünkü yazısından o bölüm:

Avrupa'da Türk kanalları 500'e ulaştı


Avrupa’da Türkçe yayın yapan ve izlenen kanal sayısı, hatırı sayılır bir rakama ulaştı. Böylece İtalya’yla birlikte Avrupa’da dördüncü sıraya yükseldik.

Tam 500 kanal

Araştırmayı 1994’de kurulan, dünya çapında 270 çalışanı bulunan ve medya üzerine çalışan TVT Media yaptı. Liste, Digital TV Europe Net internet sitesinde ‘Çok dilli kıta’ başlığıyla yayınlandı. Türkçe dilinde yayın yapan 500 kanal, Avrupa’dan izlenebiliyor. İtalya’yla birlikte aynı sayıya sahibiz. Büyük bir rakam...

Bir başka önemli veri, Almanya’yla ilgili... 11 farklı dilde yayın yapan televizyon kanalı varmış. Birinci sırada Türkiye bulunuyor. Kanallarda konuşulan ve en çok kullanılan dil, İngilizce. 8 bin 236 yayın yapan kanalın Avrupa Birliği ve Türkiye’deki 792’sinde İngilizce yayın var.

En çok dilde yayın yapan ülkeler

Bu durum giderek artıyor... Yani ‘Dünya küçük’ dedikleri şey hikaye mi? Yoksa bir küçük bavul, Avrupa kapılarında mülteci olarak sürüm sürüm sürünmek mi? Fransa’da 18 dilde yayın yapan 567 kanal varmış. Fransa, birinci sırada... Onu İngiltere 15 dilde 568 kanalla izliyor. Dillere ve kültürlere saygı niyetine mi?