Medya
12 Oca 2016 16:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

Meydan yazarından olay iddia: Digiturk korsan maç yayını mı yapıyor?

Digitürk'ün Süper Lig maçlarını korsan yayınladığı ortaya çıktı. Mahkeme, D-Smart'ın şikayetini haklı bularak Digitürk'ün uzatılan sözleşmesinin yürütmesini durdurdu.

Meydan Gazetesi yazarı Abdullah Kılıç'ın köşesinden verdiği bilgiye göre Digitürk, Süper Lig maçlarını kanunsuz olarak yayınlıyor. Ankara 1. İdare Mahkemesi, Futbol Federasyonu tarafından ihalesiz olarak Digitürk'e verilen 2 yıllık ek yayın uzatma sözleşmesinin yürütmesini 25 Kasım 2015'te durdurdu.

Davalı tarafın, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'e yaptığı yürütmeyi durdurmaya itirazı da geçen hafta reddedildi. Bu karara göre, Digitürk, 2015-2016 Süper Lig maçlarını yayınlayamaz. Çünkü TFF ile Digitürk arasında imzalanan metin hukuken geçersiz sayıldı.

İşte Abdullah Kılıç'ın köşesinden verdiği o bilgiler:

Digitürk korsan maç yayını yapıyor!

Digitürk'ün Süper Lig maçlarını kaçak olarak yayınladığı ortaya çıktı. Çünkü Ankara 1. İdare Mahkemesi, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından, ihalesiz şekilde Digitürk'e verilen 2 yıllık ek yayın sözleşmesinin yürütmesini durdurdu.

Davanın muhataplarından Rekabet Kurulu'nun mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itiraz da geçtiğimiz hafta Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Böylece TFF ile Digitürk arasında imzalanan, Rekabet Kurulu tarafından onaylanan metin hukuken geçersiz… Yani bu sözleşme yok hükmünde!

İşin ilginci, ilk mahkemenin sözleşmeyi durdurma kararı 25 Kasım 2015 tarihini taşıyor. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararı ise bir haftalık… Ancak ne ilk karar ne de nihai mahkeme kararı hiçbir yerde haber olmadı. Davayı açan D-Smart olmasına rağmen Doğan Grubu da bu karara sessiz kalmayı tercih ediyor.

Peki ne oldu da Digitürk'ün Süper Lig maçlarını yayını mahkemeye düştü?

Hatırlarsanız 2010 yılında Süper Lig maçları ihaleye çıktı. Ve bu ihaleyi Digitürk yıllık 321 milyon dolar (KDV, federasyon, organizasyon payına verdiği parayı katarsak 424,2 milyon dolar) ödeyerek 4+1 yıl yani 5 yıllığına kazandı.

Ancak Digitürk 2011 yılındaki Şike Soruşturması nedeniyle gelirlerinin düştüğünü gerekçe göstererek 2012'de TFF'ye başvurdu ve sözleşmenin 2 yıl uzatılmasını istedi.

Digitürk'ün bu talebini yerinde bulan TFF, ihalesiz olarak maç yayınlarının süresini iki yıl daha uzattı. Bunun üzerine D-Smart, bu uzatmanın rekabete aykırı olduğu iddiasıyla Rekabet Kurulu'na başvurdu.

Rekabet Kurulu, bu itirazı değerlendirdi ve D-Smart'ın şikayetini makul bulmadı. Ekim 2013'te de TFF ile Digitürk arasında yapılan sözleşmeyi onayladı.

D-Smart, Rekabet Kurulu'nun bu kararını idare mahkemesine taşıdı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, 10 Temmuz 2014'te D-Smart'ı haklı buldu.

Ancak bu kez TFF ile Digitürk, sözleşmenin bir maddesine daha esnek bir hüküm koyarak -yayınlarını diğer platformlarla da makul fiyata paylaşması yönünde- ek bir anlaşma yaptı. Rekabet Kurulu bu ek sözleşmeyi de onadı.

D-SMART  YILMADI…

Yürütmenin durdurulması amacıyla yine asıl ve ek sözleşmeyi Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne götürdü.

Ankara 1. İdare Mahkemesi, 25 Kasım 2015 tarihinde oybirliğiyle kararını verdi. Ve yürütmeyi durdurdu.

Bu kez itiraz sırası Rekabet Kurulu'ndaydı. Onlar da Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin bu durdurma kararına Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti.

Ve geçtiğimiz hafta yaklaşık 3 yıl süren daha nihayete erdi: TFF ile Digitürk'ün yaptığı sözleşmenin yürütmesi durduruldu…

Mahkemenin kararı uygulanır mı uygulanmaz mı, bundan sonra ne gibi gelişmeler olur, orası muamma!

NETİCEDE BURASI TÜRKİYE!

Ama sonuç olarak izleyiciyi ilgilendiren kısım şu: Bu mahkeme kararlarıyla Digitürk'ün 2015-2016 sezonunda yayınladığı Süper Lig maçları korsan olmuş oldu.

Yine TFF ile Digitürk sözleşmesi gereği önümüzdeki sezon da yani 2016-2017 yılında da bu korsana yayına devam etmiş olacak…