Gündem
23 Tem 2018 00:07 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 02:46

Mesut Özil Almanya milli takımını bıraktı: O fotoğrafı yine çektirirdim!

Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil, Almanya Milli Takımı'nı bıraktığını açıkladı.

Alman milli futbol takımının Türk kökenli oyuncusu Mesut Özil, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği ve Almanya'da yoğun eleştirilere neden olan fotoğraflarla ilgili sessizliğini bozdu.

Twitter hesabından İngilizce bir açıklama yayınlayan Özil, yaşanan tartışmalarla ilgili son birkaç haftadır düşünme imkanı bulduğunu belirtti. Özil, düşüncelerini ve hissettiklerini paylaşmak istediğini belirterek pek çok kişi gibi kendisinin de ailesinin farklı bir ülkeden geldiğini, kalbinin hem Alman hem de Türk olduğunu yazdı.

Çocukluğu boyunca annesinin kendisine nereden geldiğini asla unutmaması gerektiğini ve geldiği ülkeye saygılı olmasını öğrettiğini belirten Özil, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tartışmalara yol açan Mayıs ayındaki fotoğrafların Londra'da hayır ve eğitim konulu bir etkinlikte çekildiğini kaydetti.

"SİYASİ BİR NİYET YOKTU"

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Erdoğan ile ilk kez 2010 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Erdoğan'ın Berlin'de birlikte izlediği Türkiye-Almanya maçı sonrasında karşılaştığını belirten Özil,

"O zamandan beri yollarımız dünyanın çeşitli yerlerinde defalarca kez kesişti. Fotoğrafımızın Alman medyasında büyük yankı uyandırdığının farkındayım ve bazıları beni yalan söylemek ya da aldatmakla suçlayacak olsa da çektirdiğimiz fotoğrafta siyasi bir niyet yoktu… Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğraf çektirmiş olmak benim için siyaset ya da seçimlerle değil, ailemin geldiği ülkenin en üst düzey makamına duyulan saygıyla ilgiliydi. Benim işim politika değil, futbolculuk. Ve buluşma herhangi bir politikanın benimsenmesi anlamına gelmiyor. Aslında (Erdoğan ile) her karşılaştığımızda konuştuğumuz konu hakkında, futbol hakkında konuştuk. Çünkü kendisi de eskiden bir futbolcuydu" dedi.

Özil sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alman medyasının farklı yansıtmasına rağmen gerçek, Cumhurbaşkanı ile buluşmamanın, kökenime saygısızlık anlamına geleceğiydi. Benim için kimin Cumhurbaşkanı olduğu değil, oradaki kişinin Cumhurbaşkanı olması önemliydi. Siyasi makama saygı duymak eminim ki Kraliçe'nin de İngiltere Başbakanı Theresa May'in de Londra'da Erdoğan'ı konuk ettiklerinde paylaştıkları bir görüştü. Türkiye Cumhurbaşkanı da olsa Almanya Cumhurbaşkanı da olsa tutumum farklı olmazdı."

Özil, açıklamasında son olarak, "Pek çok kültürde siyasi lider kişiden ayrı düşünülemez. Bu nedenle bunu anlamanın zor olabileceğinin farkındayım. Ancak bu olayda durum farklı. Geride kalan seçimlerin sonucundan bağımsız olarak aynı durumda fotoğrafı yine çektirirdim" ifadelerine yer verdi.

"IRKÇILIK İLE SAYGISIZLIĞI HİSSETTİĞİM İÇİN..."

Mesut Özil, kişisel Instagram hesabından yaptığı açıklamada Alman Milli Takımını bıraktığını açıkladı.

Özil, "Bu kararı almak gerçekten çok zordu çünkü takım arkadaşlarım ve Almanya’nın iyi insanları için sahada her zaman her şeyimi verdim. Federasyon yetkilileri ise benim Türk kökenime saygısızlık yaptı. Artık yeter" ifadelerine yer verdi.

Özil, "Yaşanan olaylar sonrasında uzun süre düşündüm ve ırkçılık ile saygısızlığı hissettiğim için artık Almanya Milli Takım formasını giymeyeceğim. Bu formayı büyük bir heyecanla giyiyordum ancak artık bu durum, böyle değil. Bu kararı almam inanılmaz zor oldu, zira takım arkadaşlarım, teknik ekip ve Almanya’nın iyi insanları için her şeyimi verdim" diye de belirtti.

ALMAN BASINI NE DEDİ

Mesut Özil’in Almanya A Milli Futbol Takımını bıraktığını açıklaması Alman basınında geniş yer buldu. Almanya basınından bazı medya kuruluşları Mesut Özil’in milli takımı bırakmasını haklı bulurken, bazı kurumlar bu durumu eleştirdi.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, veda haberini manşetten okuyucularına duyururken Özil’in bu kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilen resimden sonra yaşanan tartışmalar nedeniyle aldığını kaydetti.

Bild, Özil'in bu karar için çok düşündüğünü ve yaşanan tartışmalardan sonra ırkçı söylemler hissettiği sürece bu formayı giymeyi düşünmeyeceğini aktardığını belirtti.

Spigel‚ "Özil Alman Milli Takımı’nı bıraktı" başlığını atarken, kendisine karşı ırkçılık ve saygısızlık yapıldığını söyledi.

Augsburger Allgemeine Gazetesi, suçun Mesut Özil’de olduğunu belirterek, milli takım kapılarının kendisine tamamen kapandığını ifade etti.

Stern internet sitesi, Özil’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tekrar fotoğraf çektirebileceğini ve bu durumdan pişman olmadığını dile getirdi.

Waz gazetesi ise ‘’Özil suskunluğunu bozdu’’ başlığı ile tecrübeli futbolcunun milli takımından veda ettiğini okuyucularına duyurdu.