Gündem
06 Oca 2016 13:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

MediaCat Dergisi seçti! İşte 2015'in en iyi manşet ve kapakları!

MediaCat Dergisi tarafından 2015'in en iyi manşet ve kapakları seçildi.

MediaCat Dergisi tarafından 2007 yılından bu yana Ajans Press işbirliğiyle gerçekleştirilen “yılın en iyi manşet ve kapakları” seçkisi, bu sene 10’uncu kez, yine alanında uzman isimlerden oluşan bir jüri değerlendirmesi ile belirlendi.

Hem haddinden fazla yoğun bir ülke gündemini geride bırakmamız hem de organizasyonun 10’uncu yılı olması sebebiyle bu sene ölçeği biraz daha genişletilen değerlendirme, 22 gazeteyle mizah dergileri de dahil olmak üzere 102 aylık ve haftalık dergiyi değerlendirmeye dahil ederek jüriyi bir hayli zorladı.

Her sene olduğu gibi bu sene de yine sektörün usta isimlerinden oluşturulan jüri, yüksek ihtimalle bu organizasyonunun en uzun ve zorlu değerlendirme sürecine imza attı.

Jüri bir araya gelmeden önce Ajans Press’in temin ettiği, 1 Aralık 2014 ila 30 Kasım 2015 arasında yayınlanan 22 gazetenin 7691 manşeti (Yeni Yüzyıl 5 Kasım’da yayın hayatına başladı), aylık ve haftalık 99 derginin 1500’den fazla kapağı ve 3 mizah dergisinin 156 sayısı MediaCat yazı işleri tarafından ön elemeye tabi tutuldu.

MediaCat ofisinde toplanan 13 kişilik seçici kurul yaklaşık üç buçuk saat süren bir toplantının sonunda, kısa listeye kalan 200 manşet, 40 dergi kapağı ve 50 kadar mizah dergisi kapağının arasından yılın en iyi manşetlerini, dergi kapaklarını ve mizah dergisi kapaklarını belirledi.

2015’te gazete manşetlerinde yılın en iyisi üst üste üçüncü kez Posta’dan geldi. 3 Eylül tarihli, “BATSIN BU DÜNYA” manşeti birinci seçilirken Uykusuz’un 2 Temmuz tarihli “ŞURDA BİRAZ RENK KALMIŞ” kapağı yılın en iyi mizah dergisi kapağı oldu.

Aylık ve haftalık dergilerin kapaklarındaki düşük performans ise sürüyor. Jüri sadece sekiz kapağı ön plana çıkarırken #tarih’in “ÇEVREMİZ KUŞATILDI” başlıklı Mart 2015 kapağı yılın en iyi dergi kapağı olarak seçildi.

İŞTE O KAPAKLAR.. (FOTO-GALERİ)

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

Jüri, gazete manşetleri ve dergi kapaklarını şu kriterlere göre değerlendirdi:

Manşetin ya da dergide kapağın ifade gücü ve çarpıcılığı

•Merak uyandırması

•Espri barındırması

•Genel görsel ve grafik estetik

•Hakaret, küfür, aşağılama ve nefret söylemi içermemesi

SEÇİCİ KURUL

2015’in en iyi manşet ve kapakları seçici kurulu şu isimlerden oluştu:

Habitus Araştırma Kurucu Ortağı Dr. Aybil Göker, Bernaylafem Ajans Başkanı Berna Sağlam Naipoğlu, Mediacom Türkiye CEO’su Bülent Yar, Gazeteci Candaş Tolga Işık, FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Lowe İstanbul ECD’si Emrah Akay, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gürgen, Oyuncu Levent Üzümcü, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, Sunucu Simge Fıstıkoğlu, Oyuncu ve Ajans Tuba Creative Leader ve oyuncu Tuba Ünsal, Çizer Yılmaz Aslantürk ve MediaCat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan.