Gündem
23 Eki 2014 15:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

MEB'den Aydınlık ve Ulusal'a sansür!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal internet sitelerine erişimi yasakladığı ortaya çıktı.

Uygulamaya tepki gösteren Aydınlık Yazıişleri Müdürü Ergün Gedek, 'Aydınlık'ın girmediği yerde doğru bilgi ve gerçek haberden bahsedilemez' dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye çapında tüm okullara verdiği internet servis sağlayıcısında (server) Aydınlık gazetesi ve Ulusal Kanal internet sitelerinin sakıncalı siteler arasında gösterildiği ve okullarda yasaklanıp yasaklanmama kararının okul idaresine bırakıldığı öğrenildi. 31 Aralık 2012 tarihinde, Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından yürürlüğe koyulan “Okul Web Sitesi Yönetim Paneli” sistemi ile MEB’e bağlı tüm okullardaki bilgisayar sistemleri ortak internet servis sağlayıcısına bağlandı. Tüm öğrenciler ve öğretmenler okullarda internete girdikleri zaman bu servis üzerinden hizmet almaya başladı.




MEB’e bağlı okullarda Aydınlık ve Ulusal Kanal internet sitelerine girilmediği şikâyetleri üzerine yaptığımız araştırmalarda birçok okulda girilmediği ve ekrana “Bu siteye erişim, sakıncalı içeriğinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı isteği ile Türk Telekom A.Ş tarafından engellenmiştir” yazısının çıktığı görüldü. Konuyla ilgili olarak adının açıklanmasını istemeyen bir okul yöneticisi, “Bize sağlanan internet servis sağlayıcısında güvenlik duvarı var buraya sadece okul yönetimi girebiliyor. Panelde güvenlik duvarına girdiğimiz zaman Milli Eğitim bakanlığı tarafından sakıncalı görülen internet siteleri var. Okul yöneticileri kendi kararları ile sakıncalı gördükleri siteleri işaretleyerek kendi okullarında yasaklıyorlar. Bu yüzden bazı okullarda giriliyor bazı okullarda girilemiyor.” Dedi.

YASAK KOYANLAR SUÇ İŞLİYOR

MEB'in yasaklılar listesine tepki gösteren Aydınlık Yazıişleri Müdürü Ergün Gedek, bakanlığın bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. Hem gazete olarak hem de internet sitesinden milyonlarca okurun takip ettiği bir gazetenin okullarda engellenmesine karşı basın örgütlerini de göreve çağıran Gedek, “Türk basının yüz akı olan Aydınlık'ın girmediği yerde doğru bilgi ve gerçek haberden bahsedilemez” diye konuştu. Gedek, okul müdürlerini de bu hukuksuz engellemeye uymamaya çağırdı. 

YASAĞA UYMAYIN

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Yener Güneş de şu ifaderleri kullandı: “Milli Eğitim’in bu tutumu kanunsuzdur, yasa dışıdır. Suç işliyorlar. RTÜK’ün gözetiminde yayın yapan bir kuruluşu keyfi olarak engelleyemezler. Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarıyoruz derhal bu karardan vazgeçsinler ve bu uygulamayı terk etsinler. Okul müdürlerini bu yasadışı karara uymamaya, bu suça ortak olmamaya çağırıyoruz. Ulusal Kanal olarak bu meselenin peşini bırakmayacağımızı, hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Gerçekleri yasaklarla engelleyebileceklerini sananlar, fena halde, yanılıyor. Ulusal Kanal ile gençler arasına kurulmak istenen duvarları ne yapar eder yıkarız”