Güncel
04 Ağu 2017 23:22 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:34

Marmaris açıklarında motoryatın batması

- Kaptan Donka:- "Teknenin neden battığını bilmiyorum. Bozburun Limanı'ndan çıkış yaptıktan 5 dakika sonra bir anda battı"- Gemici Bektaş: - "Teknenin sadece hidrofor arızası olduğunu biliyorum, onu da tamir ettik. Başka bir arızası olup olmadığını bilmiyorum"

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Marmaris ilçesinde 2 gün önce batan motoryatın kaptanı ve gemicisi, teknenin nasıl battığını bilmediklerini belirtti.

Edinilen bilgiye göre, Bozburun Mahallesi açıklarında batan motoryatın kaptanı Mustafa Donka gözaltına alındıktan sonra verdiği ifadede, 2 Ağustos sabahı saat 09.00 sıralarında 11 kişiyle Bozburun Limanı'ndan çıkış yaptığını, 5 dakika sonra teknenin kıç tarafından su almaya başladığını ve bir anda dikey olarak battığını anlattı.

Kendisinin güverteden denize düştüğünü belirten Donka, "Teknede ben dahil 8 kişi, kendi imkanlarımızla kurtulduk. Tekne sahibi Ali Çayırlıoğlu tuvalette, isminin Safiye olduğunu bildiğim bir bayan içeride olduğundan dolayı dışarıya çıkamadılar. Teknede bulunan 15 yaşlarında, isminin Mert Ali olduğunu bildiğim çocuk da tekne içinde kaldı." dedi.

Donka, yatın nasıl ve neden battığı sorusuna, "Teknenin neden battığını bilmiyorum. Bozburun Limanı'ndan çıkış yaptıktan 5 dakika sonra bir anda battı." karşılığını verdi.

- Bir gece önce hidrofor arızası yapmış

Donka ile birlikte gözaltına alınan gemici Yücel Bektaş da ifadesinde, yaklaşık bir ay önce "Anemone" isimli teknede gemici, hostes olarak işe başladığını, olaydan 2 gün önce yatla Datça Palamutbükü koyundan Bozburun Adaboğazı koyuna geldiklerini, bir gece koyda kaldıktan sonra salı günü 18.00-19.00 sıralarında Bozburun Limanı'na ulaştıklarını anlattı.

Olaydan bir gece önce motoryata 1 ton mazot ve su tankların için yaklaşık 3,5 ton su aldıklarını belirten Bektaş, bu sırada hidroforun çalışmadığını tespit ettiklerini, 22.00'den 01.00'e kadar kaptanla yedek hidroforu taktıklarını, hidrofor çalışmaya başladıktan sonra da 02.00 sıralarında uyuduklarını ifade etti.

Bektaş, olay sabahı 06.00 sıralarında kalktıktan sonra kaptanın "Tekne sancağa yatmış ve hidrofor patlamış." dediğini, kaptanla hidroforun hortumunu kelepçeyle sıkarak arızayı giderdiklerini, boşalan su tankını suyla doldurduklarını ama göstergesi olmadığı için ne kadar su aldıklarını bilmediğini kaydetti.

- "Kaptana, batıyoruz dedim"

Olay sabahı Bozburun Limanı'ndan Adaboğazı'na gitmek için hareket ettiklerini belirten Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

"Ben mutfağa girip bulaşıkları makinaya koydum. Diğer bulaşıkları elimle yıkıyordum. Bu sırada kaptan geldi. Kaptana 'biraz sancağa yatık haldeyiz.' dedim. Kaptan mutfaktan çıkıp dümene doğru giderken ben de arkasından gittim. Kıç güvertenin orada heç kapağında (Tekne güvertesinde giriş çıkış için yapılmış kapak) su gördüm. Kaptana 'batıyoruz' dedim. Kaptan da dümene çıktı. Bu sırada herkes panik oldu. 4 çocuk salonda, Ali Doğan Çayırlıoğlu tuvalette, İsmail Turgut, Safiye Ağdemir, Dilek Çayırlıoğlu ve Ayhan Ağdemir kıç bölümünde bulunuyordu."

- "Kendisini tutup çektim"

Bektaş, teknenin kıç bölümünün birden su aldığını aktararak şunları kaydetti:

"Dilek Çayırlıoğlu'nun suyun etkisiyle tavana sıkıştığını gördüm. Kendisini tutup çektim. Tekne batmaya başladı. Ben ve kaptan, Dilek Çayırlıoğlu, Zeynep Ağdemir ve İsmail Turgut tekne batmak üzereyken ayrıldık. Denizdeyken Giray Donka'nın teknenin mutfak kapısından çıkarak yüzdüğünü gördüm."

- "Bartu'ya birisi kalp mesajı yaparken ben de suni teneffüs yaptım"

Tekne battıktan sonra Bartu Donka'nın suyun üstüne yüz üstü çıktığını gördüğünü belirten Bektaş, "Hareketsiz duruyordu. Botla bize gelen kişiler Bartu Donka'yı sudan çıkararak bota koydu. Beni de bota aldılar. Bartu'ya birisi kalp mesajı yaparken ben de suni teneffüs yaptım. Bartu kusmaya başlayınca ikimizi de karaya çıkardılar." ifadelerini kullandı.

- "Teknenin kıç kısmından nasıl su alıp battığını bilmiyorum"

Bektaş, teknenin sadece hidrofor arızası olduğunu bildiğini, onu da tamir ettiklerini, başka bir arızası olup olmadığını bilmediğini kaydetti.

Yücel Bektaş, motoryatın arkasında bulunan lazared kapısının (teknenin arkasındaki kapı) açık olup olmadığını, teknenin kıç kısmından nasıl su alıp battığını bilmediğini ifade etti.

- Anne oğul aynı yerde bulundu

Marmaris Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı dalgıç ekiplerinin, olayda hayatını kaybeden yatın sahibi Ali Doğan Çayırlıoğlu'na kaptan köşkünde, Safiye Ağdemir ile oğlu Mert Ali Ağdemir'e ise aynı kamarada ulaştığı öğrenildi.

Bozburun Limanı'ndan 2 Ağustos'ta demir alan 20 metre uzunluğundaki "Anemone" isimli fiber motoryat, kıyıdan yaklaşık 200 metre uzaklaştıktan sonra su alarak batmıştı. Yattaki 8 kişi kurtarılırken, 3 kişi batan motoryatın içinde kalarak yaşamını yitirmişti. Arama çalışmaları sonunda Ali Doğan Çayırlıoğlu (55), Safiye Ağdemir (40) ile Mert Ali Ağdemir’in (15) cansız bedenlerine ulaşılmıştı.

Kazanın ardından motoryatın kaptanı Donka ile gemicisi Bektaş gözaltına alınmış, adliyeye sevk edilen zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.