Gündem
23 Eki 2014 16:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:51

Mahkeme Cumhuriyet çizeri için kararını verdi!

Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart'ın, eski Başbakan Erdoğan ve 17 Aralık yolsuzluk iddialarını çizdiği karikatürü nedeniyle yargılandığı davada karar çıktı.

Cumhuriyet gazetesi karikatüristi Musa Kart, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarını değerlendiren 1 Şubat 2014 tarihli karikatürü nedeniyle Başbakana hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlalden açılan davanın ilk duruşmasında beraat etti.
9 yıl 10 ay hapis istemiyle yargılanan çizere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Hüseyin Aygün duruşmayı izleyerek destek verdi. Duruşma başında davayı bianet'e değerlendiren Aygün, "Dosyalar temizlendi, hırsızlık örtü altına itildi ve bir tek Musa Kart, çizdiği ve sadece toplumsal tepkileri dillendirdiği için sanık oldu. Nasıl bir adalet rejiminde yaşandığını bundan daha iyi gösteren bir vaka olamaz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay da, beraat kararını temyiz edip etmeyecekleri yönünde bianet'in sorduğu soruya "Tabi ki" yanıtını verdi.
Kart: Yazar ve çizerleri suskun kalamazdık
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın "eleştiridir" tespitli takipsizlik kararını Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, "Eleştiri sınırları aşıldı" diyerek kaldırdığı için Kart, bugün (23 Ekim) İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.
İlk savunması alınan Kart, "17 ve 25 Aralık'ta ortaya çıkan fotoğraf bir haksızlık ve hukuksuzluk fotoğrafıydı. Sorumluluk duygusu taşıyan yazarların ve çizerlerin suskun kalması beklenemezdi. Sadece gerçekleri yansıtmak kaygısıyla çizdim" dedi.
"Herkese takipsizlik bana dava; durum komik"
"25 Aralık'tan sonra vicdanları rahatlatan bağımsız ve adil bir yargı işlemiş olsaydı ve dosyalarda adı geçen kişilerin aklansaydı bunun gibi bir karikatür çizmenin gerekçeleri ortadan kalkacaktı" diyen Kart, takdiri mahkemeye bıraktı; savunmasını şu sözlerle bitirdi:
"Bütün şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilirken sanık sandalyesine tek başıma oturuyorum. Durumun komik olduğunu söylemek zorundayım. Ama ceza verilirse içinde bulunduğumuz karikatür trajikomik olacaktır".
Utku: Delilsiz iddianame iade edilmeliydi
Avukatı Bülent Utku da, hakaret, iftira ve soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamalarını içeren 10 Temmuz 2014 tarihli iddianamede karikatürün ne anlamda, hangi dosya ışığında soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiğinin belirtilmediği, hakaret suçlamasının delillendirilmediğine vurgu yaptı.
Utku, mahkemenin eksik iddianameyi Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 170/4 maddesi gereği iade etmesi gerekirken yargılamaya başlamasını eleştirdi; öte yandan "soruşturmanın gizliliğini ihlal" fiilinin şikayete tabi suçlardan olmadığı ve bir kişinin şikayetiyle değil savcılığın resen harekete geçmesiyle soruşturma konusu olabileceğini ifade etti.
Savcı istedi, mahkeme beraat verdi
Esas hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hacı Hasan Bölükbaşı, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına dayanarak çizerin beraat ettirilmesini istedi. Hakim Onur Özsaraç'ın başkanlık ettiği mahkeme de, "yüklenen eylemin sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması nedeniyle CMK 223/2-b maddesi gereğince Kart'ı beraat ettirdi. Erdoğan'ın avukatı kararı temyiz edeceklerini bildirdi.


(bianet)