Güncel
15 Kas 2017 15:37 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:44

Mahkeme başkanından FETÖ sanığına tepki

- Afyonkarahisar'da görülen davada, Mahkeme Başkanı, Ekrem Dumanlı ile Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasının protesto edildiği gösteriye katıldığına ilişkin suçlamaları reddeden sanığa, "O gün çekilmiş fotoğraflar var. Hiç öyle, 'geçerken gördüm, katıldım' nidası yok" sözleriyle tepki gösterdi

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'da, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmalar kapsamında açılan kamu davalarında 3'ü tutuklu 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların duruşmalarına tutuklu sanıklar Münir Yılmaz, Halil Gültekin, Aysel Kodal ve tutuksuz yargılanan Rıdvan Taban ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı her duruşma öncesinde, sanık ve tanıklara, "Bildiklerinizi anlatın, doğruyu söyleyin. Bu örgütün iç yüzünü herkes görsün." diyerek uyarıda bulundu.

Tutuklu yargılanan Halil Gültekin, ByLock kullandığı, Bank Asya'ya örgüt elebaşının talimatı ile para yatırdığı, eski Zaman Gazetesi ve Samanyolu Yayın Grubu yöneticilerinden Ekrem Dumanlı ile Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasının protesto edildiği gösteriye talimatla katıldığına ilişkin suçlamaları reddetti.

Dumanlı ve Karaca'nın gözaltına alınmasına yönelik protesto gösterisine talimatla katılmadığını savunan Gültekin, "Adliyenin önünden geçerken eylem olduğunu gördüm, katıldım. Talimatla gelmedim." dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "O gün çekilmiş fotoğraflar var. Hiç öyle, 'geçerken gördüm, katıldım' nidası yok. Pankartların arasında görünüyorsun." yanıtını verdi.

Yaklaşık 7 ay boyunca örgütün mesajlaşma programı ByLock'a bağlandığı iddialarıyla ilgili de Gültekin, programı kendisinin kullanmadığını ileri sürdü.

Mahkeme, Gültekin'in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir başka duruşmada, Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde kurulan ve örgütün birçok kuruluşunu bünyesinde barındıran Nida AŞ'nin ortağı olan sanık Münir Yılmaz savunma yaptı. Yılmaz, cezaevinde kaldığı süre içinde aşırı derecede unutkanlık yaşadığını, bu nedenle kendisini şirkete kimin ortak yaptığını bilmediğini iddia etti.

Nida AŞ'yi Münir Yılmaz'dan devralan ve tutuksuz yargılanan Rıdvan Taban da şirketteki hisseleri 20 bin liraya devraldığını söyledi.

Mahkeme Başkanının, "Niçin hisselerin ödemesini yapmadın?" sorusu üzerine Taban, "Durumum müsait olmadı, parayı ödeyemedim." dedi.

Mahkeme Başkanının sorularına sık sık "hatırlamıyorum" şeklinde yanıt veren Taban'ı, avukatı, "Aşağıda konuştuk ya, bildiklerini söylesene" şeklinde uyardı. Bunun üzerine Taban, "Bilmeyerek de ticaret amaçlı da olsa örgüte yanlışlıkla yandaşlık yaptığım için pişmanım." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Münir Yılmaz'ın tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Diğer duruşmada ise tutuklu sanıklardan Aysel Kodal, ByLock kullandığına ilişkin suçlamaları reddetti.

Kodal, üzerine kayıtlı cep telefonu hatlarının FETÖ davasından tutuklu olan damadı Ali Gilit'in kullandığını iddia etti.

Kodal'ın tutukluluk halinin devamına ve duruşmasının ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi.