Magazin
30 Mar 2015 11:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:09

Kültür Bakanlığı beğenmedi, Akademi Oscar verdi!

Julianne Moore, geçen ay 87’nci Oscar Ödülleri töreninde ‘Unutma Beni’ filmindeki performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ seçildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin tanıtımını verdiği Iconisus & I Mean It ortaklığının başkanı Emrah Yücel’in hazırladığı ve bu sene ‘Unutma Beni’ filminde performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ Ödülü’nü alan Hollywood yıldızı Julianne Moore’un rol aldığı tanıtım filmine vize vermedi.

Yücel, geçen yıl filmin setinden Julianne Moore’un yer aldığı görüntüleri paylaşırken, sanatçının “Türkiye’nin tanıtım yüzü” olacağını duyurmuştu.

Bakanlık yetkilileri filme vize verilmeme nedenini açıklamıyor. Ancak Hürriyet’in edindiği bilgiye göre bakanlığın, filmde Moore’un oyunculuğunu beğenmediği, tekrar çekilmesini istediği, ancak oyuncunun bu talebi kabul etmediği öğrenildi.

Moore, tanıtım filminde, çocukluğunda Türkiye’ye gelmiş bir turisti canlandırıyor ve uçakta, geçmişe dönüşlerle o seyahatleri hatırlıyordu.

BUNUN GİBİ 30 FİLM ÇEKTİK

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan bakanlık yetkilileri filmle ilgili şunları söyledi: “O reklam ajansımızın bir projesi, biz gerçekleştirmedik ve bakanlığımızın deklarasyonu da değildi; ajansın kendisinindi. Filmi yayınlamadık, proje aşamasında kaldı. Biz geçtiğimiz yıl bunun gibi 30 tane film yaptık. Bunlar yolda karşılaştığımız konular. Biz yolda karşılaştığımız konuları değil, yolun sonunda ortaya çıkardığımızı tartıştırırız ve konuşuruz. Yolun sonuna getirmediğimiz bir konuyu konuşmamız doğru olmaz.”

1.5 MİLYON DOLAR ZARARDA

3-4 milyon dolar civarı bütçesi olan projenin iptali ile Emrah Yücel’in yaklaşık 1 milyon 500 bin dolar zarar ettiği belirtiliyor. Yücel’in Facebook hesabında, daha önce paylaştığı Julianne Moore’lu çekim görüntüleri yer almazken, 1 Ocak’ta yazdığı “2014 berbat bir yıldı. Bittiğine seviniyorum” mesajı dikkat çekiyor.

‘ONU BEĞENMEMEYİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Emrah Yücel, 2014 Şubat’ında Ayşe Arman’a verdiği röportajda tanıtım filmi için Julianne Moore’u tercih edişlerini şöyle anlatmıştı: “Julianne Moore, Türkiye’ye gelmesini istediğimiz turistin yüzü. Gayet bilinçli seçtik Moore’u. İngiliz asıllı Amerikalı bir aktris. Hem İngilizleri hem Amerikalıları kapsıyor. Rafine, kültürlü, birikimli bir oyuncu. İmajı da öyle. Sansasyonu yok. Bir kere klası var. Çok az risk barındırıyor. 53 yaşında. Ne çok genç ne yaşlı. Gerçekten herkes tarafından seviliyor. Önümüzdeki dönemde, yeni filmleriyle çok daha fazla gündeme gelecek. Kariyerini hep doğru bir yerde tutturmuş, doğru bir isim. Onu beğenmemeyi anlamak mümkün değil!”

ELEŞTİRİLMİŞTİ

Türkiye’nin tanıtım filminde Julianne Moore’un rol almasına eleştiriler olmuştu:

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: “Dönemimde tanıtım ihalesi, tam şeffaflıkla yapıldı. Hiç tek firma olmadı, en az dört-beş firma alıyordu. Komisyonlar da bugünden çok düşüktü.”

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel: “Dünyada altıncı sırada yer alan Türkiye için bu kampanya çok amatörce. Turizm sektörü reklamcısından daha ileride. İlk kez ihale kazanan bir şirket sahibinin kendisini ülkesinin kamuoyuna tanıttığı bir kampanya izliyoruz. Emrah Yücel, Los Angeles’ta yaşayan bir grafikçiymiş.”

Ali Atıf Bir (Reklamcı, akademisyen): “80 milyonluk Türkiye’nin çağrışımlarını ‘ecnebi’, üstelik de ‘kızıl’ saçlı, ‘hep problemli, depresif kadını oynar’ diye adı çıkmış bir oyuncuyla eşleştirmek oldukça riskli, hatta yanlış.”