CineRadar
07 Nis 2016 23:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:26

Küçük Esnaf'a rahat yok!

35. İstanbul Film Festivali’nin başladığı ve sinemaseverleri heyecanlı bir film maratonunun beklediği şu günlerde vizyon da hız kesmiyor ve tam 11 yeni film seyirci karşısına çıkıyor.

Bu hafta da yerli filmlerden yana bolluk var, haftanın 11 filminden 6’sı yerli yapımlardan oluşuyor ancak giderek artan ve kalitesi düşen “gişe komedileri” acıklı bir hal almaya başladı. Sektörün dominant yapım firması BKM’nin elinden çıkan Küçük Esnaf bu haftanın lokomotif filmi olsa da ortalama hikayesi ve abartılı oyunculuklarıyla o da bekleneni vermiyor.
 
Benden, “hangi film?” diye tavsiye istiyorsanız, ilk filmi sevenlere Zoolander 2’yi, Ölümcül Oyun’u ve Ölüm Emri’ni görmenizi öneririm. Bilet paranızı bu filmlere harcarsanız, salondan bir tatmin duygusuyla çıkmanız olası…
 
Dilerseniz, bu hafta gösterime girecek diğer filmlere de kısa bir bakış atalım. İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…
 
Küçük Esnaf
 
Bedran Güzel’in yönettiği ve İbrahim Büyükak, Zeynep Koçak, Gupse Özay ile Cengiz Bozkurt’un oynadığı Küçük Esnaf, 08 Nisan 2016′da Mars Dağıtım dağıtımıyla BKM Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Berhudar Bakır, 30’lu yaşlarda bir çilingirdir. Babası evi terk etmiş, annesi vefat etmiştir. Tek dayanağı iki arkadaşı Salih ve Özcan’dır. Bir türlü açılamadığı platonik aşkı Burcu’nun bir gün dükkânına gelip başka biriyle evleneceği haberini verdiğinde yıkılır. Bu yıkımın hemen akabinde babasının vefat ettiği haberini alır. Mafya Babası Fahrettin, babasının kendisine 100 bin lira borcu olduğunu ve bunu 5 gün içinde ödemezse onu öldüreceğini söyler.
 
Zoolander 2
 
Ben Stiller’in yönettiği ve Ben Stiller, Owen Wilson, Will Ferrel ile Penolope Cruz’un oynadığı Zoolander 2, 08 Nisan 2016’da UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
İki erkek model antik ve gizemli şehir Roma’daki büyük bir dünya moda olayında görev almak üzere özel bir davet aldıklarında eski ihtişama ve medeniyete dönmenin cazibesine karşı koyamazlar. Roma’ya vardıklarında Derek ve Hansel, yeni moda imparatorluğunun ardındaki tuhaf ve eksantrik tasarımcılarla tanışırlar. İkili bir zamanlar bildikleri moda dünyasının inanılmaz bir biçimde değiştiğini, kendilerini de tuhaf bir şekilde çekerek tekrar spot ışıklarının altına sürüklediğini fark ederler.
 
Ölümcül Oyun
 
Veronika Franz ile Severin Fiala’nın yönettiği ve Susanne Wuest, Lukas A. Elias Schwarz, Hans Escher ile Eleriede Schatz’ın oynadığı Ölümcül Oyun (Ich Seh Ich Seh – Goodnight Mommy), 08 Nisan 2016’da M3 Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Gösterildiği her yerde sansasyona dönüşen Ölümcül Oyun, 9 yaşındaki ikizler Lukas ve Elias’ın hikâyesini anlatıyor. İkizler, estetik bir operasyon geçirdikten sonra yüzü bandajlı bir şekilde eve dönen annelerinin gerçek anneleri olup olmadığından şüphelenmeye başlar. Ancak kasabadan uzakta, ormanlık bir alanda olan evlerinde yardım edecek kimse yoktur.
 
Ölüm Emri
 
Gavin Hood’un yönettiği ve Helen Mirren, Aaron Paul, Alan Rickman ile Barkhad Abdi’nin oynadığı Ölüm Emri (Eye in the Sky), 08 Nisan 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Londra merkezli ordu istihbarat komutanı Albay Katherine Powell, bir grup tehlikeli teroristi Nairobi, Kenya’daki karargahlarından kaçırabilmek için çok gizli bir operasyonu uzaktan komuta etmektedir. Görev, Powell teroristlerin bir intihar saldırısı planladıklarını anladığı anda “ele geçirme” değil “öldürme” operasyonuna dönüşür. Ancak bu karar gerçekleştirilemez.
 
Yeniden Başla
 
Jean Marc Vallee’nin yönettiği ve Jake Gyllenhaal, Naomi Watts, Chris Cooper ile Judah Lewis’in oynadığı Yeniden Başla (Demolition), 08 Nisan 2016’da Bir Film dağıtımıyla Fabula Films tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Eşini trafik kazasında kaybeden yatırım uzmanı Davis Mitchell, duygusal bir çöküntü yaşamaktadır. Davis, tüm hayatını sorguladığı bu dönemde giderek kontrolünü yitirmektedir. Bir gün parasını kaptırdığı otomatı üreten şirkete bir şikayet mektubu yazar. Davis, bu mektup sayesinde şirketin müşteri temsilcisi Karen ile yakınlaşacak ve bu beklenmedik ilişki, hem Karen hem de Davis’in tekrar hayata sıkı sıkıya sarılmasını sağlayacaktır.
 
91,1
 
Mustafa Haktanır’ın yönettiği ve Hakan Kurtaş, Güneş Sayın, Ali Barkın ile Mustafa Uzunyılmaz’ın oynadığı 91,1, 08 Nisan 2016’da Chantier Films dağıtımıyla ????? Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Kendi dünyalarında ve kendi hayalleriyle yaşayan üç farklı kuşaktan üç arkadaş grubunun yolları, hayatları yeni bir aşamaya geçmek üzereyken sürpriz bir şekilde kesişir. Aynı kentin farklı semtlerinde süren hayatlar ve kuşaklar kendilerini birdenbire aynı dünyanın içerisinde bulurlar.
 
Azem 3: Cin Tohumu
 
Hürcan Emre Yılmazer’in yönettiği ve Veysi Alışkan, Tahir Ulubayrak, Nurdan Taş ile Yeşim Egemen Özcaydın’ın oynadığı Azem 3: Cin Tohumu, 08 Nisan 2016’da Chantier Films dağıtımıyla Redropro Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
1917 yılında Kızılırmak kenarında bir köyde iki yakın aile arasında başlayan gizemli olaylar tüm köyü etkisi altına alır. Cinler ile köy halkı birbirlerinden kız alıp verecek ve birbirlerinin cenazesine katılacak kadar yakınlaşır. Hüddamlar aracılığıyla cin kabileleri ve köyün önde gelenleriyle ruhani anlaşmalar yapılır. Ve bugün, hâlâ köyün dağlık alanlarında ve Kızılırmak kenarlarında bu tuhaf olaylar devam etmektedir.
 
Kızkaçıran
 
Korhan Uğur’un yönettiği ve Emir Benderlioğlu, Ceren Benderlioğlu, Yüksel Ünal ile Aydan Burhan’ın oynadığı Kızkaçıran, 08 Nisan 2016’da Mars Dağıtım dağıtımıyla Saygın Filmcilik – Serpil Altın Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Ahmet eski aşkı Gül’ü evleneceği gün gelin arabasıyla birlikte düğünden kaçırır. Ancak Ahmet’in aynı zamanda Gül’e bir de sürprizi vardır. Kaçırılan tek kişi Gül değildir, damatı da birlikte kaçırmıştır. Ahmet Gül’ü kaçırdığında herhangi bir planı yoktur. Gül’ü köydeki dedesine götürmek isteyince abisinden yardım ister. Dedesinin köyüne ulaşana dek yolda başlarına birbirinden komik olaylar gelir.
 
Baba Mirası
 
Sefa Özçelik’in yönettiği ve Yakup Yavru, Mehmet Emin Eren, Mansur Ark, Latif Doğan, Hüseyin Kâğıt, Nesrin İşçi, Mustafa Taş ile Belkıs Akçil’in oynadığı Baba Mirası, 08 Nisan 2016’da Özen Film dağıtımıyla Sine Line Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Ankara’nın Beypazarı ilçesine bağlı Uruş Köyü’nde çekilen filmin konusu şöyle: Balarının vasiyeti üzerine köyde kalıp mirası hak etmek isteyen üç kardeşi, alışık olmadıkları köy hayatında çeşitli sürprizler bekler. Farklı mesleklere ve karakterlere sahip kardeşlerin başından geçen komik olayların yanı sıra Muhtar Hasan ve Maydanoz Nuri’nin köy yaşantısındaki ilginçlikleri de filme renk katıyor.
 
Türk Lokumu
 
Deniz Denizciler’in yönettiği ve Mustafa Topaloğlu, Oya Aydoğan, Metin Yıldız ile Alper Rende’in oynadığı Türk Lokumu, 08 Nisan 2016’da MC Film dağıtımıyla Topaloğlu Film – TDM Prodüksiyon tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Anadolu’da bir devlet okulunda okuyan Niyazi, başarısı nedeniyle İstanbul’daki bir Amerikan kolejinde yatılı ve burslu okumak için bir teklif alır. Babası Emin Efendi oğlunu İstanbul’a gönderir. Kolejde işler biraz farklıdır. Sürekli partiler yapan, eğlenen öğrenciler yüzünden kolejin başarı oranı düşmüştür. Okul müdürü Anadolu’da en başarılı öğrenci olan Niyazi’yi transfer ederek başarı oranını yükseltmek istemiştir.
 
Cesur Horoz
 
Gabriel Riva Palacio Alatriste ile Rodolfo Riva Palacio Alatriste’nin yönettiği ve Bruno Bichir, Carlos Espejel, Angelica Vale ile Omar Chaparro’nun seslendirdiği animasyon film Cesur Horoz (Un Gallo Con Muchos Huevos – Rumble Rooster), 08 Nisan 2016’da The Moments Entertainment dağıtımıyla Tanweer Film tarafından vizyona çıkarılıyor.


 
Genç horoz Toto’nun, arkadaşları, ailesi ve tanıdıklarıyla birlikte yaşadığı yer yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bunun üzerine genç horoz Toto, tüm tanıdıklarını ve kendisini sevenleri ikna ederek büyük bir direnişe hazırlanır. Hep birlikte kararlı bir mücadeleyle yaşadıkları yeri savunacaklardır.
 
MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com
 
CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri sadibey.com sitesinden alınmaktadır.