Kültür Sanat
22 Şub 2017 10:05 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:26

Kırgızistan'daki Uygur gençleri Türkçe öğreniyor

- TÖMER Kırgızistan'da 20 yılda 35 bin kişiye dil eğitimi verdi- İttifak Uygurlar Derneği Başkanı Artık Haciyev: "Uygur halkı Türkçe öğrenmeye hevesli"- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mustafa Altınya: "Uygur Türkleri çok hızlı Türkçe öğrenebiliyor"

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'da yaşayan Uygurlar, Türkiye'ye duydukları ilgi vesilesiyle Türkçe öğreniyor.

Kırgızistan'da 60 bin nüfuslu Uygur halkını temsil eden Kırgızistan İttifak Uygurlar Derneğinin inisiyatifiyle diaspora içinde Türkçe öğrenme isteği doğrultusunda başkent Bişkek'te Uygurların temsilcilerine Türkçe dersleri verilmeye başlandı.

Derneğin Başkanı Artık Haciyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uygurların Türkçe öğrenmeye hevesli olduğunu belirterek, Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç'ın desteğiyle Uygur gençlerin Türkçe öğrenmelerini sağladıklarını söyledi.

Hacıyev, "Uygur gençleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörlüğünün desteğiyle ve TÖMER'in katkılarıyla Türkçe öğrenmeye başladı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ve Türkçenin dünyadaki rolünün önemine değinen Hacıyev, Uygurlara sahip çıkan Türk halkına, hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

İki yıldır Bişkek'te Türkçe öğreten Mustafa Altınya, Uygur Türklerinin çok hızlı Türkçe öğrenebildiğini dile getirerek, sınıfında 14 ila 75 yaşında 23 kursiyerin bulunduğunu söyledi.

Kursiyerlerin, Türkiye'de lisans eğitimi alma ve çalışma isteğinin yanı sıra Türkiye sevgilerinden ötürü Türkçe öğrendiklerini ifade eden Altınya, Uygur kursiyerler için "Kardeşlerimiz çok ilgililer, çok hızlı öğreniyorlar. İki dilin birbirine yakın olması öğrenmelerini kolaylaştırıyor." diye konuştu.

- Dil öğrenmenin yaşı yok

Uygurlar Derneği bünyesindeki İttifak gazetesinin başyazarı 75 yaşındaki Doç. Dr. Akpercan Baudunov, geçen yıl İstanbul'u ziyaretinin ardından Türkçe öğrenmeye karar verdiğini anlattı.

Baudunov, gazetenin yazı işlerinde Türkçe metinleri anlamakta zorluk çektiklerini ifade ederek, Türkçe öğrendikten sonra bu metinlere gazetede yer verileceğini söyledi.

Kursiyerlerin en küçüğü 14 yaşındaki Bahadır Emirov da Türkiye'yi ve Türkçeyi çok sevdiğini dile getirerek, "Kırgızistan'da Türkçe popüler ve çok yaygın. Bunun için Türkçe öğreniyorum. Liseyi bitirdikten sonra lisansımı Türkiye'de yapmak istiyorum. Gelecekte başarılı olmak için Türkçenin gerekli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Uygur genç kızların yoğun ilgi gösterdiği Türkçe kurslarına katılanlar arasında moda tasarımı üzerine özel dersler alan Madina Rahmanova da bulunuyor.

Rahmanova, Türkçeyi kolay öğrendiğini belirterek, "Moda tasarımcısı olmak istiyorum. Bunun için Türkçe öğrenmem gerekiyor. Türkiye'yi seviyorum. Türk dizilerine bayılıyorum, dizileri artık tercümesiz izliyorum." diye konuştu.

- 20 yılda 35 bin kişiye eğitim verildi

TÖMER Müdürü Adem Köseoğlu, Kırgızistan'da 20 yılda yaklaşık 35 bin kişiye dil eğitimi verdiklerini ifade ederek, Kırgızistan'da Türkiye Türkçesine farklı nedenlerle yoğun ilgi gösterildiğini, ülkede en çok konuşulan dillerin Rusça ve Kırgızcadan sonra Türkçenin olduğunu söyledi.

Köseoğlu, "Genellikle Türkiye'de veya Kırgızistan'da Türk şirketlerinde çalışmak, Türkiye'de yüksek öğrenim görmek, evlilik yoluyla akraba olunan kişilerle daha iyi anlaşabilmek için merkezimize başvuruyor ve Türkçe öğreniyorlar." dedi.

Kırgızistan'ın Çuy, Celalabad ve Oş bölgelerinde yılda 3 bin civarında kursiyere dil eğitimi veren TÖMER, 12 üniversite, 4 ilkokul ve 2 askeri lisede Türkçe eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.