Gündem
08 Mar 2015 12:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:06

Ünlü isimlerden 'Kadınlar Günü' mesajları: 'Kadınlar için birşey ifade etmiyor çünkü yoklar'

Ünlü isimler sosyal medyada Kadınlar Günü'yle ilgili mesajlar paylaştı.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'de 40.000 dokuma işçisinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için greve başladı ve bu greve polisin müdahale etmesi sonucu 129 kadın işçi hayatını kaybetti. 

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde de Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Dünya Kadınlar Günü 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. 

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı.

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Bugün kutlanan Dünya Kadınlar Günü nedeniyle siyasi iismler, gazeteciler ve ünlüler de sosyal medyadan bazı mesajlar yayınladı. Mesajların çoğu, kadına şiddetin sona ermesi teması taşıyor.

#8martdunyakadinlargunu etiketi de TT listenin ilk sırasında yer alıyor.

Sosyal medyada paylaşılan 'Kadınlar Günü' mesajları şu şekilde: 

Ezgi Başaran: Bugün Radikal’in anasayfasına her girdiğinizde o kadınlarla karşılaşacaksınız. Artık olmayan o kadınlarla. 8 Mart 2015, bu kadınlar için hiç bişey ifade etmiyor. Çünkü yoklar.

Tuğçe Tatari: Emekçi kadın günümüz kutlu olsun! Gücümüzü unutmayalım! 

Kadri Gürsel: Muktedirin 8 Mart cümlesi şu olabilir mi: Kadınlara karşı şiddet bizden önce de vardı ama AK Parti ile görünür hale geldi

Mustafa Ceceli: Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü. En çok üzerimde emeği olan annemin de günü...çocuğumuzun üzerinde en çok emeği olan eşimin günü..Kadına değer vermeyen,ikinci sınıf gören,hırpalayan,kaba kuvvete yönelen korkaktır. Şiddete hayır diye her yere yazsak ne çare. Dizi senaryolarındaki kadına şiddet bölümlerini de çıkarabilecek misiniz? Reytinginiz mi düşer yoksa? vah vah..

İrfan Değirmenci: Can güvenliği,fırsat eşitliği,eşit işe eşit ücret talepleri ve ayrımcılığa isyanda kadınların yanındayım,kutlamayı kendilerine bırakıyorum.

Gani Müjde: Bir kadını diz çöktürecek tek şey erkekler değil mağazadaki alt raflar olmalıdır. Eğlenceli bir dünya için kadınlarımızın günü kutlu olsun.

Sedef Avcı: Dünya kadinlar gününüz kutlu olsun

Nurgül Yeşilçay: Toplumun,hukukun ve devletin yanımızda olduğu nice günlere uyanmak dileğiyle #8mart #womansday

Muharrem İnce: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

Fazıl Say: 8 Mart. Dünya kadinlar günü. Tüm kadınları kutlarım. Bir konser hediye edeceğim bu sabah. Ve, Anneme, kızıma ,Barselona'dan sevgiler. Fazıl

Ahmet Ümit: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadın cinayetlerine, kadının sömürüsüne son vermek için daha kararlı bir mücadelenin başlangıcı olsun.

Şükrü Özyıldız: Sevgili erkekler lütfen artık kadınlarımızı sevmeyi öğrenin. Onları 1 gün hatırlamak değil, hiç unutmamamız dileğiyle #8MartDünyaKadınlarGünü