Güncel
11 Eyl 2017 12:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:06

Kik avukatı Melih Akkurt: "İhalelerde artık hak eden kazanacak"

Kik avukatı Melih Akkurt, kamu ihalelerinde yeni bir döneme girildiğini belirtti. Avukat Melih Akkurt, kamu ihalelerinde yeni dönemde en ucuz teklifi veren değil hak edenin kazanacağını vurguladı.

'Kamu alımlarını düzenleyen kurum olan Kamu İhale Kurumu, idarelerin mal alımlarında da en düşük teklif sorgulamasının yapılmasına karar verdi.' diyen Melih Akkurt, öncülük ettiği bu süreçte olumlu geri dönütler aldığını göstermiş oldu. Sözlerine '26.5 milyar TL'lik kamu mal alım pazarında işi yapabilme potansiyelinde olanlar artık ihaleyi kazanacak.' diyerek devam eden Melih Akkurt bu durumda kamunun ve vatandaşın avantajlı durumda olduğunu söyledi.

Vatandaş olarak sorumluluğumun gereğini yaptım diyen Avukat Melih Akkurt, bir vatandaş olarak sorumluluğu gereği kısa bir süre önce Danıştay'a başvurarak hukuk mücadelesi içine girdiğini söyledi. İhale piyasasında önemli bir konumda yer alan mal ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadığını gördüğünü belirten Akkurt, 'Sorumlu bir vatandaş olarak bu durumun doğurabileceği sıkıntıları engellemek için harekete geçtim. Danıştay da yaptığımız başvurunun hukuka uygun olduğunu kabul etti.



Danıştay sürecinde görüldü ki aslında yıllar önce çıkarılan kamu ihale kanunu aşırı düşük tekliflere karşı bir kalkan geliştirmiş.' diyerek sözlerine devam etti. Kanunda olması gerektiğinden çok daha düşük tekliflerde sorgulamayla alakadar düzenlemeler bulunduğunu ifade eden Akkurt 'Ancak yönetmelik yasaya aykırı çıkarılmış. KİK'in ikincil düzenleme olarak yönetmelik çıkarırken, yasaya aykırı davranma hakkı yoktu.' dedi. Bu doğrultuda yaptıkları başvurunun Danıştay tarafından kabul gördüğünü belirten Melih Akkurt, Danıştay'ın Mal Alımlar Yönetmeliği'nin yürütmesini bu nedenlerle durdurduğunu, asıl kararın da böylece çıktığını ifade etti. Akkurt, sözlerine Danıştay'ın mal alımları konusunda yeni bir yasal çerçeve oluşturulması için idareye vakit verildiğini söyleyerek devam etti.

Gereken yapıldı, haklı bulunan başvurunun sonuca varmasının ardından KİK'in gerekeni yaptığını vurgulayan Akkurt, KİK'in mal alım ihaleleriyle ilgili yeni bir çerçeve oluşturduğundan söz etti. KİK'in mal alım yönetmeliğinde yaptığı düzenlemelerde eşik değeri dikkate aldığının belirten Kik Avukatı Melih Akkurt, '2017 yılı eşik değerleri 1 milyon 73 bin 525 TL ile 1 milyon 789 bin 213 TL arasında değişiyor. KİK'in yeni düzenlemesine göre ise eşik değerin dört katı değerindeki veya daha fazlasındaki ihalelerde, düşük teklifler sorgusuz sualsiz ihaleyi kazanamayacak. Gelen düşük tekliflere 'Neden bu rakamı veriyorsunuz' sorgulaması yapılacak' diyen Akkurt sorgulamanın yapılmadığı durumlarda ise ihalenin iptalinin söz konusu olacağını söyleyerek sözlerini sürdürdü. Vatandaş kazanacak' dedi.

Bu uygulamanın zaman kaybı değil aksine hem kaynak hem de zaman tasarrufu sağlayacağını ifade eden Melih Akkurt ' Yapım ve hizmet alımlarında aşırı düşük sorgulaması zaten var. Yapılan düzenleme, mal alımlarının da benzer bir çerçeveye kavuşmasını sağlıyor. Küçük bir pazardan bahsetmiyoruz. Diğeri milyarlarla ölçülen bir pazar. Düşünün 2016 rakamlarına göre 26,5 milyar liralık bir pazardan bahsediyoruz. 2017 yılında mal alım ihalelerinin daha da artacağını bekliyoruz. Bu alımların objektif kurallara bağlanması, idarelerin alımlarını daha sağlıklı yönetmesine de olanak verecek. Düşük teklif kulağa hoş geliyor. Ancak esasında piyasanın altında teklif veren firmaların bir kısmı işi bitirmiyor veya bitiremiyor, doğru analiz yapmadığı için iş yarım kalıyor. İdare bir kez daha alıma çıkmak zorunda kalıyor.