Güncel
17 Eki 2016 16:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:34

Kıbrıs müzakereleri

- KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi- Akıncı: - "2016 yılı sonuna kadar iyi bir anlaşmaya varma konusundaki hedef sürüyor. Karamsar bir tablo söz konusu değil. Her yapılan toplantının ardından uzlaşılan noktalar biraz daha ileriye taşınıyor"

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, 2016 yılının sonuna kadar iyi bir anlaşmaya varma konusundaki hedefin sürdüğünü belirterek, "Karamsar bir tablo söz konusu değil. Her yapılan toplantının ardından uzlaşılan noktalar biraz daha ileriye taşınıyor." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık iki saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda durum değerlendirmesi yapıldığını, halen çözüm bekleyen konuların bulunduğunu belirterek, toprak ve güvenlik-garantiler konularının ilerleyen dönemde daha fazla ele alınacağını dile getirdi.

Kıbrıs'ta yoğun bir şekilde devam eden müzakerelerde 2016 yılının sonuna kadar iyi bir anlaşmaya varma konusundaki hedefin sürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, "Karamsar bir tablo söz konusu değil. Her yapılan toplantının ardından uzlaşılan noktalar biraz daha ileriye taşınıyor." dedi.

- "Yıl sonuna doğru net bir tablo ortaya çıkar"

Cumhurbaşkanı Akıncı, gelinen noktada 2016 yılı sonu hedefinin gerçek olabilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını ve bunun olumlu şekilde sonuçlanmasını temenni ettiklerini kaydetti. Yıl sonuna doğru daha net bir tablonun ortaya çıkacağını dile getiren Akıncı, "Kanın ve gözyaşının değil, refahın ve barışın paylaşıldığı bir gelecek söz konusu olsun." diye konuştu.

Rum basınında “KKTC'deki 90 bin göçmenin geri döneceği” şeklinde ifadelerinin yer aldığının hatırlatılması üzerine Akıncı, nüfus konusu sürerken İçişleri Bakanlığıyla ve hükümetle yakın çalıştıklarını, KKTC vatandaşlarının 220 bin olarak alındığını ve tüm KKTC yurttaşlarının köken farkı olmaksızın gelecekte yeni federal devletin ve AB’nin vatandaşı olacağının karara bağlandığını anlattı.

- "Gemilere koyup yollamayacağız"

Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC'deki çalışma iznine sahip insanların da gemilere koyularak bir yere gönderilmesinin kesinlikle söz konusu olmayacağını belirterek, "Vatandaş olmayanlar çalışma izinleri yenilenerek işlerine devam edecek. Ekonominin gerektirdiği iş gücü Kıbrıs’ta kalmaya devam edecek. İlerleyen zamanlarda ekonomi daha iyiye gideceği varsayıldığında daha fazla iş gücüne de ihtiyaç duyulacak. Yanı başımızda Türkiye'de kalifiye iş gücü var. Buranın ekonomisi yani Birleşik Kıbrıs’ın ekonomisi onların iş gücüne ihtiyaç duyarsa bu topraklarda çalışma şansı bulabilecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.