Keskin Kalem
27 Eki 2016 10:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:37

Keskin Kalem medyaya veryansın etti: Nail Güreli abimin tırnağı bile olamayacakların...

Keskin Kalem, dün hayata veda eden duayen gazeteci Nail Güreli'nin vefatını üç beş kelimeyle geçiştiren medyayı eleştirdi.

Medya Mahallemizin Güzel İnsanları, Sevgili Dostlar, Merhaba!

Kokuşmuşluğun kurumsallaşmış mecrası olarak anılan medya sektörünün nadide isimlerinden, cesur ve beyefendi bir dostumu, namuslu kalem, demokrat yürek Nail Güreli’yi kaybettik.

O’nun aramızdan ayrılışını, bugün Türk halkına genelde yalanları gerçekmiş gibi doğru diye yutturmaya çalışan rant medyası maalesef üç-beş cümleyle geçiştirdi.

Nail Güreli abimin tırnağı bile olamayacakların egemenliği ve yönetimi altındaki medyamıza yazıklar olsun diyorum.

Dün gece hiçbir televizyon kanalımız Nail Abime dair şöyle hiç değilse 15-20 dakika ayırmadı.

Aslında kızmamam gerekirdi.

Günümüzde 'yandaş' ve 'muhalif' diye ayrılan, çoğunluğunu da yandaşların oluşturduğu medya sektörü yıllardan beri O’na sırtını dönmüş, ekranlarında, gazete sütunlarında Nail Abimin aydınlatıcı görüşlerine yer vermez olmuştu!



Medyamızın yiğitlerinden, güzel yürekli ve kadim dostlukların sembol ismi Nazım Alpman’ın sosyal medyadaki mesajında dediği gibi; “Abide gazeteci, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapmış, büyük insan sevgili Nail Ağabeyimiz, dik durmanın öteki adı idi.” 

Çok haklısın vefalı kardeşim Nazım; “Nail Abimizin yanında olmanın onuru her şeyin üzerindedir.”

Nazım Alpman, güzel abimizi Nail Güreli'yi yıllardır hiç yalnız bırakmadı. Saat 17.00 sularında Balıklı Rum Hastanesi'nde hayata gözlerinin yumduğunu da Nazım'dan duydum.

Güzel insandı Nail Abimiz.

Yeri geldi kalemini kırdı, ama hiç satmadı.

Mustafa Dolu (Ben deli dolu diyorum) kardeşimin dediği gibi; “Nail Abimiz bu zamana kadar verdiği aydınlıkla Yıldızlara kavuştu Hepimizin başı sağolsun!”

Mine G. Kırıkkanat ve Zafer Arapkirli dostlarım sosyal medyadan üzüntülerinin ifade ederken “İyiler gidiyor tek tek, bizi kötülüklere terk ederek... Bir kuşağın simge isimleri bir bir gidiyor.” dediler.

Osman Ataman’ın vurguladığı gibi “Nail Güreli Ağabey ADAMDI”.

Ankara’nın sesi, duayen gazetecilerden Orhan Uğuroğlu’nun tanımı da değerli; “Nail Güreli Gazeteci, başarılı Gazeteci, çok başarılı Gazeteci ve Efsane Gazeteci idi. Çok da iyi bir insan, adam gibi adamdı…” 

İşte birkaç Nail Güreli’nin kaybı sonrası twitter’dan duygularını dile getirmiş gazeteci arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin mesajı daha:

elif ılgaz ‏@elifilgaz  TGC başkanlığında #MetinGöktepe davası için verdiği mücadeleyi unutamam. Dik duruşu, kararlılığı ve esprileriyle hatırlayacağım. #NailGüreli

meryem göktepe ‏@Meryemce34  
#NailGüreli MetinGöktepe ödüllerinde ve mahkeme süresince  annemi hiç yalnız bırakmadı, hep naif, alçakgönüllüydü

Orhan Alpdündar ‏@orhanalpdundar  Hani, acı haberi alır "Ah!" dersin ya, bu odur: #NailGüreli Uzun yıllar aynı gazetede çalıştık, iyi bir Ağabey idi. Işıklarda yatsın.

mücella yapıcı ‏@MucellaYapici  Yine eksildik... Gazeteci dostlarımızın ve tüm sevenlerinin başı sağolsun...#NailGüreli

AliEyuboglu ‏@eyuboglualice  Çok değerli bir ustayı #nailgüreli 'yi kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

Seyit Aslan ‏@SeyitAslann  Gazeteciliğin onurlu kalemlerinden ve Metin Göktepe davasının ısrarlı takipçisi #NailGüreli ışıklar içinde yatsın. 

Ayşe Yıldırım ‏@AyeYldrm29  Gazeteciliğin yüzaklarından biriydi. Hep öyle anılacak. Öğreten, mücadele eden, eğilmeyen, yılmayan #NailGüreli

Fatih Polat ‏@fpolat69  #NailGüreli Metin Göktepe davasının en önemli takipçilerindendi. Yazarımızdı. Ağabeyimdi. Gazeteci milletinin ve hepimizin başı sağolsun :( 

Hülya Topcu ‏@HulyaTopcu  Tanıdığım en tatlı insanlardan biriydi #NailGüreli. Sevgiyle, saygıyla anacak insanlar onu.

selma gürkan ‏@gurkanselma  #NailGüreli Çok üzgünüz. Basın camiasının, yakınlarının, sevenlerinin ve hepimizin başı sağolsun.

meryem göktepe ‏@Meryemce34  #NailGüreli yaşamı boyunca Gazeteci, çok üzgünüm çok :( Bütün gazetecilerin başı sağolsun...

Tuluhan Tekelioğlu ‏@Tuluhantekeli  İnsan insan bir gazeteciydi. #NailGüreli yi kaybettik. Çok üzgünüm

Ebru Baki ‏@EbruBaki  Bir meslek büyüğümüzü bir güzel insanı daha uğurluyoruz. Allah rahmet eylesin #NailGüreli

Mehveş Evin ‏@mehvesevin
  Çok kıymetli bir gazeteci abimizi, bir beyefendiyi kaybettik. Basında onun gibi saygıyla anılacakların sayısı az. Güle güle #NailGüreli

Zeynep Atikkan ‏@ZeynepAtikkan  TGC yönetim kurulu başkanlığı yaptığı dönemde beraber çalıştığım meslek etiğine ve ilkelerine bağlı Nail Güreli'yi saygı, sevgiyle anıyorum

Alper Turgut ‏@AlperTurgut01
  Nail Güreli de bizi terk eylemiş. O bir güzel abiydi, gazeteciliğin son kalesi gibiydi. Dik durması, hepimize örnekti. Güle güle Nail Abi...

gökmen karadağ ‏@haberaktif Ah be Nail Abi... Usta gazeteci... Güzel insan... Mesleğe, mesleğin ahlakına, mesleğin emekçilerine katkın unutulmayacak.

* * *

Değerli genç dostlarımdan (benim yaşla karşılaştırınca tabii ki), Ara Güler’in tavla arkadaşı ve sıra dışı gözlerden foto muhabiri Ercan Arslan’ın sözleriyle noktalıyorum; “Nail Güreli En iyi yol arkadaşımız, abimiz, mesleğin yüz akı, Seni özleyeceğiz.”

* * *



Sevgili Dostlarım; dün yaşamını yitiren Türk basınının duayen ismi Nail Güreli Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başkanı olarak polis tarafından gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe davalarının takipçisi olmuş ve Metin'i öldüren polislerin ceza almasına katkı sunmuştu. 

Onurlu yürek, önce insan sonra gazeteci Güreli bana göre yaşarken efsaneleşmiş çok güzel abimizdi.

Attila İlhan’ın ne güzel demiş;
Hacet yok hatırlatmasına seni hatıraların
Bir dakika bile çıkmıyorsun aklımdan
Koşar gibi yürüyüşün
Karanlıkta bir ışık gibi aydınlık gülüşün

* * * 

Nail Abi sayende hayat çok güzeldi be...

Peki ya senden sonra!

Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun... Işıklar içinde uyusun…

* * *

Sevgili Dostlar, Nail Abimle çalışmış olmanın ayrıcalığını yaşayanlardanım. 

O gerçek bir gazeteciydi.

Ne doğrudan siyasi olarak bağımlı işverenlerin methiyesini yaptı, ne de doğrudan siyasi olarak bağımlı sözde gazeteciler gibi kalem oynattı. Vicdanının sesiyle hareket etti, cüzdan ile vicdan arasına sıkışıp kalmadı.

* * * 

Adam gibi adam biriyle, gerçek bir gazeteciyle aynı havayı teneffüs etmiş biri olarak, bugün için verdiğim dünkü sözümü tutamıyorum.

Tutmamalıydım da!

Fetullah Gülen’in eski kalemşorlarından Rasim Ozan Kütahyalı’ya Nail Güreli gibi bir saygın abideye dair yazının yer aldığı sütunlarda hiç ama hiç yer veremezdim.

Büyük saygısızlık olurdu.

Pespayeliğin, şaklabanlığın sembolü bir adama, adını altın harflerle meslek tarihimize kazımış, yaşarken efsaneleşmiş Nail Güreli ile aynı sayfada yer vermek bana yakışmazdı.

* * * 

15 Temmuz gecesi Türkiye’yi bölüp parçalamak üzere görevlendirilmiş, emrindeki asker kılıklı teröristlerin kalkışmasıyla memleketimizi kan gölüne çevirmeye kalkışmış psikopat Fetullah Gülen için bir dönem ‘car car car’ ötmüş, bankalarından nemalanmış ve itibar cellatlığıyla da hayatlar karartmış bir kalemşoru yarına bırakacağım.

Salya sümük bağırıp çağıran ve ona buna tehditler savuranı, “Adam mısın?” diye soracağım ROK için yarını bekleyin lütfen!

“Kadın mısın?” diye soracağımı söylediğim gazeteci müsveddesi dahi olamayacak Canan Danyıldız’ı da yarına bırakıyorum.

* * *

Sevgili Dostlarım,  Nail Abimin cenazesi için İstanbul’da kalıyorum. Güzel insana son veda için memlekete seyahati, Rize yolculuğunu ileri bir tarihe erteliyorum.

Cuma görüşmek dileğiyle sevgili dostlar.

Kendinize iyi bakın lütfen!

KESKİN KALEM

E-Mail: medyadarar@gmail.com