Güncel
12 Eki 2016 13:31 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:34

Kazakistan'da 1. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi

- Kongreye 15 farklı ülkeden 150'ye yakın bilim adamı katılıyor

ALMATI (AA) - Kazakistan'da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 ülkeden 150'ye yakın bilim adamının katıldığı 1. Uluslararası Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi başladı.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrenin açılışına, Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız katıldı.

Devlet toplum, bilgi ve bilgi teknolojisi konulu kongrenin açılış konuşmaların ardından sırayla sunum yapan akademisyenler, bölge meseleleri ve sorunlarına dair görüş alışverişinde bulunacak.

Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'nın, doğal kaynakları, nüfusu ve gelişme potansiyeliyle günümüzde olduğu kadar gelecek 10 yıl boyunca tartışılması gerektiğini belirterek, "Bu düşünceden hareketle böyle bir kongreyi tercih ettik." ifadesini kullandı.

Şimşek, kongrenin Afrika, Ortadoğu ve Avrasya'daki çeşitli ülkelerden, özellikle Türkiye'den büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, "Afro-Avrasya'nın teknoloji ve üretim merkezi olması stratejisi belirlendi. Bu, hem Türkiye açısından hem de Avrasya ülkeleri açısından önemli." diye konuştu.

Afro-Avrasya Araştırmaları Kongresi'nin ilk kez Almatı'da yapıldığını anımsatan Şimşek, kongreyi gelecekte Afrika, Asya ve Avrupa ülkelerinde yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.