Gündem
12 Şub 2015 18:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

İngiliz gazeteciden 'cami' özrü!

Sosyal medyadan yazdığı mesajda camiden çıkarıldığını söyleyen İngiliz gazeteci Cathy Newman, 12 gün sonra twitter aracılığı ile özür diledi.

İngiltere'de twitter'dan attığı mesajda camiden çıkarıldığını söyleyen ancak güvenlik kamerası görüntülerinin yayınlanması sonrası yalan söylediği ortaya çıkan gazeteci Cathy Newman, cami yetkililerinden özür diledi.

İngiltere'de 1 Şubat'ta 20'den fazla cami, "Camimi Ziyaret Et Günü" etkinliği çerçevesinde kapılarını toplumun tüm üyelerine açtı. İslamiyetle ve camilerle ilgili "olumsuz algıyı" ortadan kaldırmanın ve topluma daha fazla bilgi aktarmanın amaçlandığı etkinliğe yoğun katılım oldu.

Channel 4 haber kanalının sunucularından Cathy Newman, 1 Şubat günü etkinlikleri çerçevesinde başkent Londra'nın güneyindeki Streatham Camisi'ni ziyaret etmek istedi. Newman camiye alınmadığını iddia ederek, "camiden çıkarıldığını" ifade ettiği bir tweet attı. Bu tweetden sonra Streatham Camisi çok sayıda ölüm tehdidi alırken, Streatham Camisi'nin "Camimi Ziyaret Et Günü" etkinliğine dahil olmadığı ve Newman'ın bunu bilmediği ortaya çıktı.

Newman'ın camiye girişi ve çıkışını gösteren güvenlik kamerası görüntüsünün yayınlanması, gazetecinin doğru söylemediğini ortaya koydu. Görüntüde Newman'ın, camiye girdiği ve ayakkabılarını çıkarırken bir görevliyle konuştuğu görülüyor. Newman daha sonra tekrar ayakkabılarını giyerek tek başına, yanında kimse olmadan camiden ayrılıyor.

İngiliz basınında geniş yer bulan ve Müslüman toplumun tepkisine neden olan görüntünün ardından, Cathy Newman bugün Twitter aracılığıyla özür diledi. Newman, Streatham Camisi'ne mektup göndererek özür dilediğini ifade etti ve "Tweetlerimin uygun olmadığını kabul ediyorum ve 'camiden çıkarıldım' ifadesini kullandığım için pişmanım. Yanlış bir dil kullandım ve insanları gücendirdim. Bundan dolayı çok pişmanım. Bir süre Twitter'dan uzak duracağım" diye yazdı.

Britanya Müslüman Birliği Başkanı Dr. Ömer El Hamdun yaptığı açıklamada, Newman'ın "sorumsuzca ve düşünmeden tweet" attığını belirterek, Newman'ın özrünün geç kalınmış bir özür olduğunu söyledi.

Bu olaydan çıkarılması gereken dersler olduğunu ifade eden El Hamdun, gazetecilerin yazdıklarına ya da söylediklerine çok dikkat etmeleri gerektiğini çünkü sorumsuzca söylenen ya da yazılan şeylerin toplumlarda infiale yol açabileceğini kaydetti. El Hamdun, "Newman yanlış anlaşıldığını savunmuştu ama görüntülerle birlikte yalan söylediği ortaya çıktı" diyerek, son dönemde Müslümanları hedef alan tehditler ve saldırılar dikkate alındığında özellikle dikkatli davranılması gerektiği çağrısında bulundu.

Bu arada, Channel 4 haber kanalı editörü Ben de Pear'in dün Streatham Camisi'ni ziyaret ederek, Newman'ın özür mektubunu cami yetkililerine ilettiği öğrenildi.