Güncel
16 Kas 2017 14:08 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:44

İZODER Başkanı Pelesen:

- "2018 yılına kadar 5 milyon konutun ısı yalıtımı yapılmalı. Bu rakam 500 milyon metrekarelik bir hacme işaret ediyor. Böylece Türkiye'nin cari açığı 10 milyar dolar azaltılabilir"

İZMİR (AA) - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, 2018 yılına kadar 5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılması gerektiğini belirterek, "Bu rakam 500 milyon metrekarelik bir hacme işaret ediyor. Böylece Türkiye'nin cari açığı 10 milyar dolar azaltılabilir." dedi.

Pelesen, İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü iş birliğiyle Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde düzenlenen "Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri"nde yaptığı konuşmada, ülkede yalıtım bilincini geliştirmek için 24 yıldır çalıştıklarını söyledi.

Son yıllarda enerji ve enerji verimliliği konularının tüm dünyada ön plana çıktığını ifade eden Pelesen, ısı yalıtımının enerji tasarrufu açısından ülke ekonomilerine ciddi katkı sağladığına dikkati çekti. Pelesen, "Türkiye'nin bu konuda önünde kentsel dönüşüm projeleri gibi ciddi bir fırsatı var. Bugün Türkiye, ısı yalıtım sektöründe Avrupa’nın en büyüğü konumunda. 2018 yılına kadar 5 milyon konutun ısı yalıtımı yapılmalı. Bu rakam 500 milyon metrekarelik bir hacme işaret ediyor. Böylece Türkiye’nin cari açığı 10 milyar dolar azaltılabilir. Üstelik bu katkı bir kerelik değil her yıl karşımıza çıkacak." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan da Türkiye'de nüfusun yüzde 80'inin 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yaşadığını, bu yüzden kentsel dönüşüm projelerinin cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen en büyük projelerden olduğunu dile getirdi.

Araştırmaların Türkiye'deki yapıların yüzde 70'inin yenilenmesi gerektiğini ortaya koyduğuna dikkati çeken Varan, "Bakanlık olarak Karabağlar'da yaklaşık 10 bin konutluk kentsel dönüşümü başlattık. Etap etap bitirilecek. İzmir’de 2018 yılında bu şaha kalkacak. Afetlere dayanıklı bina yaparken konforlu, sürdürülebilir ve enerji tasarruflu binalara ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.