Gündem
08 Ara 2017 08:34 Son Güncelleme: 24 Kas 2018 01:50

İşte Sarraf'ın imzaladığı 7 sayfalık anlaşma!

Reza Sarraf’ın suçlamalardan kurtulmasını sağlayacak 7 sayfalık protokolün detayları ortaya çıktı.

New York Barosu’na kayıtlı avukat Kortan Toygar, 130 yıl hapis ve 4 milyon 500 bin dolar para cezası ile suçlanan Rıza Sarraf’la New York Bölge Başsavcılığı’nın yaptığı 7 sayfalık protokol’ü Milliyet’e değerlendirdi.

“Öncelikle, burada yazdığım görüşlerim Amerikan ve Türk hukuku eğitimi almış New York ve İstanbul barolarına bağlı bir avukat olarak tamamen hukuki görüş içerir, siyasi/politik bir anlam taşımaz. Ayrıca yargılama güncel olarak devam ettiği için yazdıklarım zaman içerisinde hukuki değerini yitirebilir, geçerliliğini kaybedebilir” kaydı düşerek konuşan

Toygar, şunları anlattı:

Kabul ettiği suçlar

“New York Güney Bölge Mahkemesi delilleri ve tarafların sunduğu bazı belgeleri süreç içerisinde kamuoyuna sunmaya başladı. Kamuoyuna son olarak 20 Kasım 2017’de New York Güney Bölge Başsavcısı Joon H. Kim tarafından kaleme alınmış Rıza Sarraf ve avukatı tarafından imzalanmış yedi sayfalık suçlamaları kabul işbirliği protokolü paylaşılmıştır.  Sarraf protokolde özet olarak aşağıdaki suçlamaları kabul etmiştir:

1 - ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma, (maksimum 5 yıl hapis cezası, 250.000 dolar cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

2 -  Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma,(maksimum 20 yıl hapis, 1.000.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

3 -  Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma, (maksimum 30 yıl hapis, 1.000.000 dolar ceza ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

4 - Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma,(maksimum 30 yıl hapis, 1.000.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

5 -  Kara para aklama, (maksimum 20 yıl hapis, 500.000 dolardan para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

6 - Kara para aklamak için kumpas kurma.(maksimum 20 yıl hapis, maksimum 500.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası).

7 - Kamu görevlisi gardiyana rüşvet, uyuşturucu madde temini için kumpas kurma (maksimum 5 yıl hapis, 250.000 dolar ceza ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası)olmak üzere toplamda 130 yıl hapis, hâkimin takdirine göre hesaplanacak para cezası.

Protokolde daha sonra Sarraf’ın tüm bildiklerini savcılık makamına gerçeğe uygun olarak dürüstçe anlatacağını, Federal Büro (FBI) ve diğer kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapmayı taahhüt ettiğini, savcılık makamının istediği tüm kayıt/belge/bilgiler sunacağı, jüri önünde dürüst olacağını, işlemiş olduğu, duyduğu, bildiği tüm suçları savcılık makamı ile paylaşacağını, işbu protokolden sonra herhangi bir suç işlemeyeceğini, yukarıda sayılı suçlar ile ilgili herhangi biriyle görüşmeden önce savcılık makamına bilgi vereceğini, eğer bu Protokol hükümlerine harfiyen uyarsa hakkında yukarıda sayılı suçlar ile ilgili soruşturma yapılmayacağı belirtilmektedir.”

Türkiye’deki suçları yargılama dışı

İlginç bir ayrıntı olarak, savcılık makamı Sarraf’ın işlediğini itiraf ettiği fakat Amerika Federal Savcılığının yargılama görev ve yetkisi (jurisdiction) dışında olan aşağıdaki suç iddiaları için de Amerika’da soruşturma yapılmayacağı vurgulanmaktadır.

1 -  Kişisel yarar, iş bitirme, devlet koruması altında olma karşılığında ‘devlet memurlarına ve kamu kurumlarına 2002 ila 2016 Mart ayı tarihleri arasında rüşvet verilmesi.

2 -  2013 yılında hayat kadını temin etmek.

3 -  2002 ila 2016 Mart ayı tarihleri arasında gelirini vergi beyannamesinde düşük göstermek.

4 - 2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde bir kişiye saldırı ve son olarak,

5 - 2013 Aralık ayında tutuklandıktan sonra adli birimlere yalan beyanda bulunmak.”