Güncel
31 Tem 2017 15:29 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:34

İSKİ'den Saraybosna'ya altyapı desteği

- İSKİ ve Saraybosna Kantonu Su ve Kanalizasyon İdaresi arasında, Saraybosna'nın su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yönelik iyi niyet sözleşmesi imzalandı- İSKİ Genel Müdürü Turan: - "Ülkemizde yaşanan hain darbe girişiminden hemen sonra asil ve kararlı duruşunuz kardeşlik bağlarımızı...

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve Saraybosna Kantonu Su ve Kanalizasyon İdaresi (KJKP) arasında iyi niyet sözleşmesi imzalandı.

Saraybosna'nın mevcut su kaynaklarının daha verimli kullanılması, kayıp ve kaçak su oranının azaltılması ve yeni nesil su arıtma ve şebeke sistemlerinin altyapıya entegre edilerek kentin geleceğe hazırlanmasını amaçlayan sözleşmenin başkentteki Bacevo su kaynağı yakınlarında düzenlenen imza törenine çok sayıda davetli katıldı.

İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ve Türkiye arasında kopmayacak tarihi bağların olduğuna işaret etti.

Turan, "22 yıl önce Bosna Savaşı'nda can veren kardeşlerimize Yüce Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum. Fikirde ve hissedişte onları hiç unutmayalım ki bir daha böyle acılar yaşanmasın. Geçtiğimiz yılın 15 Temmuz akşamında Bosnalıların o günleri hiç unutmadığını gördük. Ülkemizde yaşanan hain darbe girişiminden hemen sonra asil ve kararlı duruşunuz kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirdi." dedi.

İSKİ'nin dünyanın sayılı kurumlarından biri olduğunu anımsatan Turan, Bosna Hersek'in su altyapısına verecekleri katkıdan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Turan, Bosna Hersek'in ırmaklarının da Türkiye'nin gönlünde aktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suyla ilgili bildiklerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz. Atacağımız imzayla Bosna'mızın su kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesine katkı sağlayacağız. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in son anlarında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a söylediği gibi Bosna bize emanet çünkü Bosna Hersek ortak atamız Osmanlı’nın bakiyesi."

- "Her zaman Bosna Hersek'in yanındayız"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç da İBB'nin daha önce Saraybosna'ya otobüs hibe ettiğini anımsatarak, "Her zaman Bosna Hersek'in yanındayız. Bundan sonraki süreçte de bu birlikteliğimiz devam edecek." diye konuştu.

KJKP Müdürü Nezir Hadzic, İSKİ ile uzun süredir iş birliği içerisinde olduklarını belirterek, daha yapacak çok işlerinin olduğunu, Saraybosnalılara yakın zamanda suyla ilgili sıkıntı çekmeyecekleri sözünü verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç da bu tarz projelerin iki ülke arasındaki bağları kuvvetlendirdiğini ifade etti.

- İSKİ'den ekipman desteği

Bu arada, imza töreniyle Saraybosna'ya İSKİ tarafından hibe edilen 4 pompanın 2'si hizmete açıldı.

İSKİ Genel Müdürü Turan, ilk pompanın ramazanda devreye girdiğini ve şehrin büyük bölümünde bayramda su kesintisi sorunu yaşanmadığını aktardı.

Her birinin yerin 120 metre derinliğinden yüzeye su pompaladığını anlatan Turan, tören kapsamında ayrıca 5 bin su sayacını da Saraybosna'ya teslim ettiklerini söyledi.