Gündem
23 Eyl 2014 15:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:45

IŞİD, İngiliz rehinenin ikinci videosunu yayımladı

IŞİD örgütü Suriye'de kaçırdığı ve rehin tuttuğu İngiliz gazeteci John Cantlie'nin ikinci videosunu yayımladı.

Turuncu bir kıyafet giydirilmiş Cantlie yaklaşık altı dakikalık videoda, Birleşik Krallık hükümetinin kendisini yalnız bıraktığını söylüyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da, kazanamayacağı bir savaşa çekildiğini belirtiyor.
IŞİD'i "son dönemde görülen en güçlü cihat hareketi" olarak nitelendiren Cantlie, "IŞİD'le savaşmak için 15 bin asker gerektiği yönündeki tahminler gülünç. IŞİD'in daha fazla mücahidi var. Burada, birkaç Kalaşnikofa sahip disiplinsiz bir gruptan söz etmiyoruz" diyor.

Tecrübeli bir foto muhabiri olan Cantlie'nin ilk videosu geçen hafta yayımlanmıştı.
İngiliz gazeteci ilk videoda esir olduğunu söylemiş, ABD ve Birleşik Krallık hükümetlerinin kendisini yüzüstü bıraktığını vurgulamış, bu ülkelerin niçin yeni bir savaşa girmekte bu kadar istekli olduklarını sormuştu.

Cantlie, Temmuz 2012'de yine Suriye'de kaçırılmış, bir hafta boyunca eller kelepçeli ve gözleri bağlı bir şekilde tutulmuş, daha sonra rejim karşıtı Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yardımıyla kaçmıştı.
IŞİD militanları ise daha önce ikisi Amerikalı (James Foley ve Steven Sotloff), biri İngiliz ( David Haines) üç rehineyi başlarını keserek öldürmüş ve bu anların görüntülerini kamuoyu ile paylaşmışlardı.
Örgüt ayrıca 47 yaşındaki bir diğer İngiliz rehine Alan Henning'i de ölümle tehdit etmişti.

ABD IŞİD'i Suriye'de de vurdu

IŞİD Cantlie'nin ikinci videosunu, ABD ve bazı Arap müttefiklerinin örgüte Suriye'de de hava saldırıları düzenlemeye başlamasının hemen ardından yayımladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), saldırılarda savaş uçaklarının ve Tomahawk füzelerinin de kullanıldığını; IŞİD'in Suriye'deki kalesi olarak bilinen Rakka'daki bazı bölgelerin de vurulduğunu açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise BM Büyükelçisi'nin IŞİD'e yönelik hava saldırıları hakkında bilgilendirildiğini söyledi.

Son bir yılda Irak ve Suriye'nin önemli bir bölümünde kontrolü ele geçiren IŞİD'in lideri Ebu Bekir El Bağdadi üç ay önce halifeliğini ilan etmiş ve örgütün adını "İslam Devleti" olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.

ABD ise Irak'ta Ağustos ayından bu yana IŞİD'e yaklaşık 190 hava saldırısı düzenlemişti.