Gündem
26 Tem 2014 10:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:30

İran'da Amerikalı gazeteci tutuklandı

İran, Washington Post gazetesinin Tahran muhabirinin tutuklandığı yolundaki haberleri doğruladı.

Gazete dün, Tahran temsilcisi Jason Rezaian ile eşi ve iki Amerikalı gazetecinin gözaltına alındığını yazmıştı.

Washington Post, kimlerin tutuklamayı hangi amaçla yaptığının bilinmediğini, ancak durumdan ve tutuklananların akıbetinden büyük kaygı duyduğunu açıklamıştı.

Konuyla ilgili olarak İran’dan ilk resmi açıklamayı Tahran Adliyesi Başkanı Gulam Hüseyin İsmaili yaptı. İsmaili, Rezaian’ın sorgulanmak üzere tutuklandığını ve yakında konu hakkında daha fazla bilgi verileceğini söyledi.

İsmaili, İran resmi haber ajansına yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin “düşmanların her türlü faaliyeti konusunda çok dikkatli olduklarını söyledi, ancak tutuklular hakkında ne tür bir suçlamada bulunduklarını belirtmedi.

Resmi ajansın haberinde Rezaian dışında tutuklanan olup-olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

38 yaşındaki Rezaian 2012 yılından bu yana Washington Post’un Tahran temsilcisi olarak gazetecilik yapıyordu. Rezaian, hem İran hem de Amerika vatandaşı.

Eşi Yegane Salehi ise İran vatandaşı ve merkezi Birleşik Arap Emirliklikleri’nde İngilizce yayınlanan The National gazetesi için çalışıyordu. Salehi, Amerikan vatandaşlığı için de başvuruda bulunmuştu. 

Amerika Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerden haberdar olduğunu, ancak kişisel bilgilerin gizli tutulması ilkesi nedeniyle yorumda bulunmayacağını açıkladı. 

Son aylarda İran’la Amerika arasındaki gergin ilişkiler, daha ılımlı olan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra az da olsa yumuşamaya başlamıştı.

İki ülke arasında diplomatik ilişki bulunmuyor, ancak P5+1 müzakereleri çerçevesinde İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelere her iki taraf da katılıyor.

İnsan hakları örgütlerine göre İran, en fazla gazeteciyi hapseden ülkelerin başında geliyor. Bu örgütler Rezaian ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyor.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi de son gelişmeden kaygı duyduğunu açıkladı, gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Tahran temsilcisi Jason Rezaian'ın Washington Post gazetesinindeki yazıları: http://www.washingtonpost.com/pb/jason-rezaian

Jason Rezaian'ın LinkedIn profili: https://www.linkedin.com/pub/jason-rezaian/5/858/9a4