Ekonomi
28 Mayıs 2016 19:24 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:54

İran'a ilk ticaret merkezini Türkler açıyor

- GTTC Global Fuarcılık AŞ, İran'ın ilk ticaret merkezi olan GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'ni 26 Ağustos 2016'da Tahran'da açmayı planlıyor- GTTC Onursal Başkanı Öztürk:- "Bu ticaret merkezinde 100 nitelikli Türk şirketi yer alacak. Burada yer almak isteyen şirketlerin 31 Haziran 2016'ya kadar...

İSTANBUL (AA) - Global Turkish Trade Centers (GTTC) Global Fuarcılık AŞ, İran'daki ilk ticaret merkezi GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'ni 26 Ağustos 2016'da Tahran'da açmayı planlıyor.

Yaklaşık 5 yıllık çalışmanın sonucunda hayata geçen ticaret merkezi, belli kriterlere sahip 100 Türk şirketine ev sahipliği yapacak.

GTTC Global Fuarcılık AŞ Onursal Başkanı Necdet Öztürk, GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'nin tanıtım toplantısında, Tahran'daki Karadj Otoyolu üzerinde yaklaşık 40 bin metrekarelik bir alanı bu proje için tahsis ettiklerini, bunun 10 bin metrekaresinin kapalı alan olduğunu söyledi.

Bu ticaret merkezinde 100 nitelikli Türk şirketinin yer alacağını aktaran Öztürk, burada yer almak isteyen şirketlerin 31 Haziran 2016'ya kadar müracaatta bulunabileceğini dile getirdi.

Öztürk, İran'da hangi ürünlere ve hangi firmalara yer olduğuna yönelik sektörel ve kategorik bir çalışma yaptıklarını, söz konusu merkezde yer alacak firmaları gerekli araştırmaları yaptıktan sonra davet ettiklerini vurgulayarak, İran'da güçlü bir Türk markası algısı oluşturmak istediklerinin altını çizdi.

Söz konusu merkez için kamu ile yakın çalıştıkları ve güçlü destek aldıkları bilgisini veren Öztürk, bu merkezlerde yer alacak Türk şirketlerine hukuki ve mali danışmanlıktan tanıtıma kadar 12 farklı alanda hizmet sunacaklarını vurguladı.

- "Türk Ürünleri Satış Merkezi adlı bir yapı daha kuracağız"

Necdet Öztürk, İran'da Türk ürünlerine karşı ciddi bir teveccüh olduğunu söyledi.

Bir ülkeye müteşebbis olarak gitmenin birçok zorluğu olduğuna değinen Öztürk, söz konusu ticaret merkezinde yer alacak firmaların kurumsal bir zemini arkalarına alarak İran'da olacaklarını anlattı.

Öztürk, TİM'in İran'da yamayı planladığı Türkiye Ticaret Merkezi'nin kendilerinin hayata geçireceği merkezle rakip olmayacağını, iki merkezin birbirini tamamlayıcı olarak çalışacağını dile getirdi.

Merkezin kullanım alanının ruhsat açısından ticari alan olduğuna dikkati çeken Öztürk, İran'da ayrıca 40 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan Türk Ürünleri Satış Merkezini kurmayı planladıklarını ifade etti.

Necdet Öztürk, GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'nin yıllık 1,5 milyon avro civarında bir maliyeti olduğu bilgisini verdi.

Merkezde yer verecekleri 100 firmayı belirlerken İran'da şansı olabilecekleri seçeceklerini belirten Öztürk, bu merkezde yer alacak şirketlerde aradıkları kriterlere ilişkin şunları söyledi:

"Asgari 5 yıl önce kurulmuş firmaların olmasını istiyoruz. Firmaların belli bir yönetim kapasitesi olmasına, cirosunun 3-5 milyon dolar olmasına ve ürünlerinin uluslararası sertifika belgelerinin bulunmasına bakıyoruz."

- "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı onur konuğumuz olarak açılışa davet edeceğiz"

Necdet Öztürk, bu merkezde yer alan her bir firmanın yılda İran'dan 5 milyon dolar kazanmasını hedeflediklerini, bu merkezde yer alan firmaların yıllık toplamda 500 milyon dolar kazanmasını istediklerini söyledi.

İran'da açacakları ticaret merkezinden sonra Dubai, ABD, Katar, Avustralya ve Kanada'da da aynı şekilde ticaret merkezi açmayı planladıkları bilgisini veren Öztürk, Kanada'da açmayı planladıkları ticaret merkezinde çalışmaların yüzde 60 tamamlandığını kaydetti.

Öztürk, söz konusu merkezde yer almak isteyen şirketlerle ön sözleşme imzalayacaklarını, ayrıca İSO ilk 500'de yer alan firmalara da bilgilendirme yapacaklarını dile getirdi.

GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'ni 26 Ağustos 2016 tarihinde açacaklarını açıklayan Öztürk, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı onur konuğumuz olarak açılışa davet edeceğiz. O tarihte Başbakanımızı, Dışişleri, Ekonomi ve Gümrük ve Ticaret Bakanlarımızı da davet ederek, ticaret merkezinde yer alacak iş adamlarımızla Tahran'a çıkarma yapmayı istiyoruz." şeklinde konuştu.

Öztürk, bir şirketin yeni bir pazara girmesinin çok zor ve maliyetli olduğundan bahsederek, "Bir şirket bir pazara girdiğinde onu hemen kim tanır? Fakat Türk Ticaret Merkezi dediğinizde oraya bayrak koyuyorsunuz, devleti ifade ediyorsunuz. Bu güven demektir, ticarette de birinci esas güvendir." ifadesini kullandı.

İran'da yatırıma ciddi bir talep olduğunu vurgulayan Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şu an İran'ın en büyük, 57 katlı otelinin yarısı yapıldı. Sahiplerinin, otel için işletmesi de dahil olmak üzere bir Türk ile ortak olma yönünde talepleri var. Yine tekstil konusunda ünlü bir iş adamı, bütün yatırımı kendisi yapmak kaydıyla, sadece know-how ve teknoloji getirmesini istediği bir Türk yatırımcı ile üretim yapmak istiyor. Ticaret merkezleri, bu ortak yatırımlara güven sağlayarak da aracılık edecek. İran'da kiminle konuşsak ilk olarak yatırım konusunu gündeme getiriyor. Mesela Türk Ticaret Merkezi içerisinde A klas bir restoranın da olmasını istiyoruz."

GTTC Global Fuarcılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abolfazl Hemmati Alemdari ise İran'da otelcilik, hastane, tekstil ve diğer birçok konuda herkesin yatırıma açık olduğunun altını çizdi.

İran'daki devlet projelerinin de Türk yatırımcılara açık olduğunu aktaran Alemdari, Türklerin petrol konusunda büyüklüğü 50 milyar dolara varan projelerde de ortak olarak yer alabileceğini dile getirdi.

- Ön sözleşme yapan firmalara İran ziyareti

GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'nde yer almak isteyen şirketler, 31 Haziran 2016 tarihine kadar müracaat edebilecek.

Bu kapsamda GTTC Global Fuarcılık Anonim Şirketi ile katılımcı şirket arasında ön sözleşme imzalanacak.

Ön sözleşmesini yapan 100 firma yetkililerine, 10-15 Temmuz tarihlerinde GTTC İran Türk Ticaret Merkezi'ne ziyaret düzenlenecek.

Kalıcı kira sözleşmesi yapılmış olan firmalar, 20 Temmuz - 25 Ağustos 2016 tarihleri arasında merkezde kalıcı olarak konumlandırılacak, 26 Ağustos 2016 tarihinde resmi ve aktif faaliyete başlayabilecek.

Bu arada Ekonomi Bakanlığı Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Tebliği ve 29203 sayılı kanun ile Türk ihracatçılarına ve müteşebbislerine yüzde 60-70 oranında teşvik desteği sağlıyor.