CineRadar
07 Kas 2014 00:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:53

İnsanlığın kaderi dört astronotun ellerinde!

Kasım’da sinemaya gitmek başkadır! Türk sinemasının ‘resmen’ 100. yılında salonlar yerli yapımların işgali altında… Murat Tolga Şen'den, haftanın filmleri...

Bu hafta gösterime giren 11 filmin, 7’si yerli… Bir tanesi de (Uzun Yol) tuhaf bir şekilde İngiletere’nin Oscar aday adayı! Halbuki biz bu filmi 2012 yılında Altın Koza Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümünde izlemiştik! Neresinden baksanız tuhaf…  Açıklamaya göre filmin kurgus vs. değişmiş, yeniden görmek isterseniz sinemaya buyrun…

Sayıları giderek artan yerli yapımlar aslında beni endişelendiriyor. Türk sinemacıların umutları devam ediyor ancak izlenmeyen filmlerin gişe sayılarında korkunç düşüşler var, filmlerin çoğu kopya masrafını bile çıkaramadan salonlardan ayrılıyor, TV kanalları da önemli komedyenler dışındakilerin yaptıklarına ilgi göstermiyor. Bu haftada gişeye oynayan bir komedi ve riskli bir animasyon denemesi var. Basın gösterimi iptal edilince Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu’nu izleyemedim ama bir ‘ilk’ olma iddasıyla yola çıkan bu filmi merak ediyorum. Bu arada Türkiye’nin ilk 3D animasyon filmi Uzay Kuvvetleri  2911’di.

Haftanın ve hatta yılın en iyisi olan Interstellar eleştimenleri ikiye böldü ancak ben filmi çok beğenenlerin tarafındayım. Bilim kurguya, tür sinemasına yakınlık duymayan festival tipi eleştirmenliği kutsayanların söylediklerini ciddiye almadan bu filme gidin, gerçek bir ödül!

Uzun lafın kısası; seveceğiniz bir filmi bulabileceğiniz kadar çeşidi bol bir türler geçidi var sinemalarda... Sinema yazarımız Murat Tolga Şen, filmleri bilet almadan önce incelemeniz için Cineradar'da tanıtıyor. İyi seyirler!

Yıldızlararası

Christopher Nolan’ın yönettiği ve Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Michael Caine, Wes Bentley, Casey Affleck David Gyasi, Mackenzie Foy ile Topher Grace’in oynadığı Yıldızlararası (Interstellar), 07 Kasım 2014’de Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Dünya üzerindeki yaşamımız sona ererken, bir grup uzay araştırmacısı insanlık tarihinin en önemli görevlerinden birini üstlenirler. Bulunduğumuz galaksinin çok ötelerine yolculuk ederek insanlığın, yıldızların ötesinde yaşamını sürdürmesinin mümkün olup olmayacağını keşfe çıkarlar.

Olur Olur: Bal Gibi Olur

Kerem Çakıroğlu’nun yönettiği ve Alper Kul, Şinasi Yurtsever, Onur Buldu ile Selin Yeninci’nin oynadığı Olur Olur: Bal Gibi Olur, 07 Kasım 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Eser Yapım tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yaşam Koçu Zihni ve asistanının, tek müşterileri Ali’nin hayatını son derece farklı teknikler kullanarak hayatını yoluna sokma çabası. Ali’nin hayatı, kalfa olarak çalıştığı eczaneye çocukken aşık olduğu Azra’nın gelmesiyle değişir. Ali, Azra’yı hiç bir şekilde tavlayamayacağını anladığı anda internette karşısına çıkan “Yaşam Koçu Zihni” ilânına tıklar ve yazılı adrese gider. Macera işte o zaman başlar.

On Yılda Bir: İnşaat 2

Ömer Vargı’nın yönettiği ve Şevket Çoruh, Emre Kınay, Yeşim Büber, Bülent Kayabaş, Itri Koşar, Tuncay Beyazıt, Şehsuvar Aktaş ile Günay Karacaoğlu’nun oynadığı On Yılda Bir: İnşaat 2, 07 Kasım 2014’de UIP Filmcilik dağıtımıyla Filmacass tarafından vizyona çıkarılıyor.



On yıl hapis yatıp çıktıktan sonra Ali ve Sudi özgürlüğün tadını çıkarırken kıyıya iki cesedin vurmasıyla yeni bir macera daha başlar. İki arkadaş başlarına belâ almamak için cesetleri hemen gömerler ama karmaşık bir cenderenin içine de düşmekten kaçamazlar. Aşık oldukları kadınlarla başka bir ülkeye gitme plânı yaparlarken cesetlerin arkası yine çorap söküğü gibi gelir.

Kirli Para

Michael R. Roskam’ın yönettiği ve Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini ile Matthias Schoenaerts’in oynadığı Kirli Para (The Drop), 07 Kasım 2014’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Bob Saginowski, kuzeni Marv’ın yerinde barmenlik yapmaktadır. Yalın hayatı çöpte bir pitbull yavrusu bulduğunda iyice karmaşıklaşır. Köpek için yardım istediği komşusu Nadia ile aralarında bir yakınlaşma olur. Köpeğin gerçek sahibi ve Nadia’nın eski sevgilisi Eric döndüğünde her ikisini de geri ister ve o sırada barın soyulması Bob’u Eric’in patronuyla karşı karşıya getirir.

Tarzan

Reinhard Klooss’un yönettiği ve Kellan Lutz, Spencer Locke, Jaime Ray Newman ile Robert Capron’un seslendirdiği animasyon film Tarzan, 07 Kasım 2014’de Chantier Films dağıtımıyla Fida Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Afrika ormanlarının uzak köşesinde John Greystoke ve eşi gizemli bir göktaşı alanını incelerken helikopter kazasında hayatlarını kaybederler. Sadece lakabı Tarzan olacak genç çocukları J. J. hayatta kalır. Bir grup goril çocuğu bulurlar ve yanlarına alırlar. Tarzan büyürken ormanın sert kurallarını öğrenir. Tarzan on yaşında başka bir insanla ilk defa karşılaşır, cesur ve güzel genç Jane Porter.

Serena

Susanne Bier’ın yönettiği ve Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Rhys Ifans ile Toby Jones’un oynadığı Serena, 07 Kasım 2014’de Mars Dağıtım dağıtımıyla Mars Cinema Group tarafından vizyona çıkarılıyor.



Yeni yerleştikleri Kuzey Karolina’da sıfırdan bir hayata başlayan ve kerestecilik işinde yükselen çift, mutlu bir birliktelik sürdürür. George’a her anlamda destek olan Serena, genç ve güzel olduğu kadar yetenekli ve kurnaz bir kadındır. Önlerini kesmek isteyen herkesin de ayağını bir biçimde kaydıran Serena, bir gün sevgili kocasına asla bir çocuk veremeyeceği gerçeğiyle yüzleşir ve bu haber Serena’nın iyice hırslanmasına yol açar.

Asfalt Çiçekleri

Kamil Koç’un yönettiği ve Hilmi Korkmaz, Sema Şahingöz, Sinem İslamoğlu ile Semir Aslanyürek’in oynadığı Asfalt Çiçekleri, 07 Kasım 2014′de Roll Caption dağıtımıyla Eskimez Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Hasan, eşyanın sınırları ile kendi sınırları arasında varoluşsal ilişki kuran genç bir ressamdır. Haifa ise Fransa’dan doğuya yolculuğuna çıkan Asfalt Çiçekleri adlı sokak müzisyenlerinin solistidir. Hasan ve kız arkadaşı bir gece Haifa ve arkadaşlarıyla bir üst geçitte karşılaşır. Bu karşılaşma Hasan’ın hayatında bir dönüm noktası olur. Kendi varoluş sancılarını anladığını düşündüğü Haifa’yı takibe başlar.

Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu

Serkan Zelzele’nin yönettiği ve Haluk Bilginer, Ahmet Kural ile Murat Cemcir’in seslendirdiği animasyon film Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu, 07 Kasım 2014’de Pinema Film dağıtımıyla Anibera Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ölümsüzlük Suyu’nun peşinde olan Evliya Çelebi 17. yüzyılda Nil nehri kıyısında aradığını bulur, ancak kötü kraliçe, onun bu mutluluğu uzun uzadıya yaşamasına izin vermez ve Evliya Çelebi kendini uzun bir uykuda bulur. Uyandığında ise kendisini iki kıtanın kesiştiği İstanbul’da bulur. Günümüz İstanbul’unda uyanan Evliya Çelebi’ye hikâyede akıllı ve zeki olan on yaşındaki Can arkadaşlık eder.

Deniz Seviyesi

Esra Saydam ile Nisan Dağ’ın yönettiği ve Damla Sönmez, Ahmet Rıfat Şungar, Jacob Fishel ile Sanem Öge’nin oynadığı Deniz Seviyesi, 07 Kasım 2014′de M3 Film dağıtımıyla Karlakum Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Damla, New York’ta yaşayan başarılı bir iş kadınıdır. Çocukluğunu geçirdiği yazlık evi kuzeninin satacağını öğrenince, Damla kocasıyla beraber Ayvalık’a gider. Aklındaki tek şey, açıklama yapmadan terk ettiği eski dostu ve sevgilisi Burak’la yüzleşmektir, ancak Burak ona kapılarını kapamıştır. Damla’nın kendisi ile barışabilmesi için, senelerce sakladığı sırrını Burak’a mutlaka anlatması gerekir.

Uzun Yol

Nihat Seven’in yönettiği ve Hakan Yufkacıgil, Nil Günal, Ahmet Özarslan ile Murat Muslu’nun oynadığı Uzun Yol, 07 Kasım 2014′de Roll Caption dağıtımıyla Comedia Film – Blind Pictures tarafından vizyona çıkarılıyor.



Gülten’in kamyon şoförü Fariz ile ilişkisini öğrenen ailesi iki gencin görüşmelerini yasaklar. İki aşık başka bir kasabaya kaçarlar ve yeni bir hayata adım atarlar. Maddi sıkıntılarına bir de bebek eklenince, ilişkileri gergin bir hal alır. Fariz gizli gizli eski alışkanlığı olan kumara yönelmektedir. Çift birbirinden iyice uzaklaşmaya başlayınca Gülten’in bir yakını aile onurunu kurtarmak için ortaya çıkar. Fariz ise hâlâ kumar peşindedir.

Unutma Beni İstanbul

Hüseyin Karabey, Aida Begic, Hany Abu-Assad, Omar Shargawi, Stergios Niziris, Stefan Arsenijevic ile Eric Nazarian’in yönettiği Unutma Beni İstanbul, 07 Kasım 2014′de SETEM Akademi dağıtımıyla Asi Film – Yeni Sinemacılar tarafından vizyona çıkarılıyor.



Filmde görev alan, yönetmen ve senaristlerin hepsi, gerek bir dönem İstanbul’da yaşamış, gerekse İstanbul kökenli olmaları nedeniyle belleklerinde İstanbul’u yaşayan ve yaşatan sanatçılar. Projenin tasarlarlanma amacı, altı film aracılığıyla İstanbul’un pek çok ulusun kolektif hafızasında bırakmış olduğu kültürel etkileri gözler önüne serebilmek.

CİNERADAR köşesi sinema-TV eleştirmenimiz Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.