Gündem
21 Eki 2014 08:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:50

İngiltere internet 'trollerini' hapse atacak

İngiltere, sosyal medya trollerine karşı cezaları artıracak.

İngiltere, ünlüleri hedef almaya başlayan trolleri engellemek için trol yayan kişiler için hapis cezası öngören yasa tasarısı hazırladı. Adalet Bakanı Chris Grayling, Mail on Sunday gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu kabalıkla mücadele etmek için hazırlanan bir yasa ve intikam aramaya çalışan siber-çeteye karşı duruşumuzu ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

İngiltere'de son dönemde giderek artan internet trolleri, sosyal medyada hedef aldıkları kişiler hakkında nefret ve tehdit içerikli mesajlar gönderen kişiler tarafından yayılıyor. Hedef alınanlar arasında, kaybolan Madeleine McCann'in ailesi de yer alıyor. Bir kadın milletvekili hakkında nefret içerikli mesajlar yayan bir kişi ise geçtiğimiz ay 18 hafta hapis cezasına çarptırıldı.

Grayling, "İnternet trolleri doğal hayatımızı hedef alan korkaklardan oluşuyor. Kimse insanların içindeki zehri yaymasına izin veremez, bu yüzden sosyal medyada da yerleri yok" ifadesini kullandı. Grayling, yasa tasarısı kapsamında mevcut 6 aylık hapis cezasını iki yıla çıkaracaklarını söyledi.

Hükümetin aldığı karar, trollere hedef olan kişiler ve avukatlar tarafından olumlu karşılandı. AFP haber ajansına yorumda bulunan Londra merkezli hukuk şirketi Bristows'dan Chris Holder, "İnsanları kendi hayatlarından uzaklaştırmak ve fiziksel korku içinde sürüklemeye yönelik bir eğilim var... Şahsen kanunun yürürlüğe girdikten sonra gelişeceğini ve daha ağır cezalar getireceğini düşünüyorum" dedi.

İfade özgürlüğü savunucuları ise trollere karşı ağır cezaların son çare olarak kullanılması gerektiğini savunuyor. ARTICLE 19 adlı aktivist grubun yöneticilerin Barbora Bukovska, bu ay başında yaptığı açıklamada, 'sorunlu gördüğümüz her sosyal medya girdisini suç kabul etmeli miyiz' tartışmasını başlatmıştı.