Televizyon
30 Eyl 2014 05:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:46

İlk trans haber sunucusu ekranda!

Padmini Prakaş, Hindistan'ın ilk trans haber sunucusu oldu.

Prakaş günlük yayınlanan haber bülteni ile ülkenin güneyindeki Tamil Nadu eyaletinde dikkatleri üzerine çekmeye başladı.

Lotus TV'de her akşam saat 19.00'da Tamil dilinde haber sunan Prakaş, programa Hindistan'ın bağımsızlık günü olan 15 Ağustos'ta başladı.
TV'nin en fazla izlendiği saatlerde ekranda olan Prakaş, "Çok mutluyum. Mesaj tüm ülkede ve de internette yerini buldu" diyor.
Tahminlere göre Hindistan'da yaşayan trans nüfus sayısı yaklaşık 2 milyon ve birçoğu toplumun dışına itilmiş durumda, sıklıkla yoksulluk içinde yaşamaya çalışıyor.
Birçoğu için şarkı söyleyip dans etmek, seks işçiliği yapmak ya da dilenmek geçim kaynağı durumunda.
Prakaş'ın hayatı da kendi toplumundan çok farklı olmamış. "Zor bir çocukluk geçirdim" diyor.

İntihardan haber sunuculuğuna
13 yaşındayken ailesi tarafından reddedilen Prakaş, intihara teşebbüs etmiş ancak birileri tarafından kurtarılmış.
"Evi terk ettikten sonra sürekli seyahat halindeydim. Uzaktan eğitimle ticaret okumaya çalıştım ancak param olmadığı için iki yıl sonra bırakmak zorunda kaldım" diyor.
Ama yılmamış. "Baratnatyam (klasik Hint dansı) öğrendim. Transların yarıştığı güzellik yarışmalarına katıldım ve kazandım. Ve bir televizyon dizisinde oynadım."
Lotus TV, trans bir haber sunucusu işe almak fikrinin Sangeeth Kumar ve Saravana Ramakumar isimli program yöneticilerinden çıktığını söylüyor.

Bu iki adam birkaç ay önce bir akşam işten dönerken bir kaç transın kötü muameleye maruz kaldığına tanık oluyor. Bu olumsuz muamelenin değişmesi gerektiğini fark ederek yöneticileri ile konuşuyorlar.
Prakaş'ın adı, ülkede bir talk şovun sunuculuğunu yapan ilk trans olan Rose tarafından öneriliyor.
Ramakumar "Bizi Padmini ile tanıştıran Rose ile irtibata geçtik. Padmini haberleri yakından takip ediyordu ve ona iki aylık bir eğitim verdik" diyor.

'Reyting kaygısı gütmedik'
Ramakumar Prakaş'ı işe alımın reyting kaygısı ile yapıldığı iddiasını ise reddediyor. "Bunun tek yapılış amacı translara toplumda saygınlık kazandırmak" diyor.
Seyirciler de Prakaş'ı sevmiş durumda. BBC'ye konuşan bir doktor olan U Sreekumar, "Performansı gerçekten iyi. Sadece bir kadın gibi görünmüyor, sesi, telaffuzu ve tüm sunumu gayet iyi" dedi.
Ev kadını Vaijantji de "Dürüst olmak gerekirse, onunla herhangi bir kadın haber sunucusu arasında bir fark göremiyorum" dedi.
Lezbiyen, gey, trans hakları savunucuları da Prakaş'ın yeni işi karşısında memnun.
Aktivist Anjali Ajeeth "Padmini'nin görevi ihmal edilmiş bu topluluk hakkında bir mesaj niteliğinde. Sosyal olarak kabul edilemez bulundukları için yeteneklerini sergileyemiyorlar" diyor. BBC