Kitap
04 Haz 2014 15:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:15

İlk Kürtçe polisiye roman!

Kürt edebiyatında ilk polisiye roman TEVN (AĞ), raflarda yerini aldı.

‘’Katil elinde bıçak, karanlıkta gülümsüyordu.  Öldürdüğü dört kişinin ardından, sıra komser Serhat ve yanındaki genç kıza gelmişti. Çünkü genç kız kalmıştı sadece geride onu tanıyan ve bir de kim olduğunu anlayan Serhat…’’ ‘’Komser Serhat ölümün soğuk nefesinin artık kendilerine çok yaklaştığını hissediyordu. Kapı ve pencerelere baktı, açık olabilecek her yeri kapattı. Fakat bir ara arkasına döndüğünde…’’ 

Kürt edebiyatında ilk polisiye roman TEVN (AĞ), raflarda yerini aldı.  TRT 6 Haber Müdürü Osman Geylani’nin yazdığı roman, gerçek bir olaydan yola çıkılarak kurgulanmış. Çalıştığı yıllarda yüzlerce cinayet haberini yazarken bunların nasıl çözüldüğüne tanıklık eden gazeteci, birikimlerini bu kitapta dile getirdiğini belirtiyor. Nûbihar Yayınlarından basılan TEVN yani AĞ isimli romanda, sahte kimlikle Hayat Sigortası’ndan para alabilmek için türlü plan ve entrikalar içine giren bir katil ile, peşindeki Komser Serhat’ın nefes nefese kovalamacası anlatılıyor. 

Kürtçe yayın yapan TRT 6'da Haber Müdürü olarak çalışan Geylani romanını anlattı.

-  Romanın ismi neden TEVN ya da (AĞ)?

Olay tamamen bir ağ şeklinde planlandığından TEVN yani AĞ ismini verdim. Komser Serhat’ın peşine düştüğü katil, karmaşık bir ağ kurmuştu kendince. Polis muhabirliği dönemimde işlenen bir cinayetti. Katili hatırladıkça, onun için en uygun tabir TEVN yani AĞ olur diye düşündüm.  

-  Neden polisiye roman ve Kürtçe’de polisiye roman yazmak zor oldu mu?

Yıllarca İstanbul'da polis muhabirliği yapmış biri olarak, bir cinayetin bilinmemiş yönlerini yazmak, paylaşmak istedim. Hem benim hem de Kürtçe polisiye roman olarak bir ilk. Dil konusunda bazı zorluklar yaşamadım değil. Türkiye, İran, Irak ve Suriye’de (Avrupa’yı da ekleyebiliriz) konuşulan Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde farklılıklar bulunmakta. Herkesin rahatlıkla okuyabileceği, anlayabileceği bir sadelikte olması için çok titiz davrandım. Çoğu kelimenin Kürtçe karşılığı bulunuyor zaten. Kriminal terimlerinin de orjinallerini kullandım.

-  Serhat’ın maceraları devam edecek mi?

- Evet, Serhat’ın gerçek cinayetlerden esinlenen macerası devam edecek. İkinci kitabı yazmak için fırsat kolluyorum.