Polemik & Kulis
26 Tem 2015 15:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:45

İlber Ortaylı'dan Davutoğlu'na istişkafi şoku! Küstahlık kokan bir kelime!

İlber Ortaylı, Davutoğlu'nun dile getirdiği "İstişkafi görüşmeler" söylemini alaycı bir dille eleştirdi.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Hakan Çelik'in sunduğu 'Hafta Sonu Keyfi' programına katılan Prof. İlber Ortaylı, AK Parti ile CHP arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dile getirdiği "İstişkafi görüşmeler" söylemini alaycı bir dille eleştirdi.
"Şu televizyonda dinlediğimiz Türkçe nedir yahu. Şimdi bu istişkafi diyor, onu da medya 'istişkafi heyeti' diye sizinkiler yazıyor. İstişkafi sıfattır. O öyle kullanılmaz. 'istişkafi heyet' dersin veya 'istişkaf heyeti' dersin.
Osmanlıca kullanarak bilgiçlik yapıyor... Ama Osmanlıca kelimeleri doğru telaffuz etmekle işe başlamak lazım. Kelimenin dibine indiğin zaman baya küstahlık kokan bir kelime. Karşı tarafa oturmuşlar, kız tarafı sanki... 10 senedir neler diyordun. Keşfediyorlarmış. Demek ki 10 senedir keşfetmeden küfrediyorlarmış demek ki... Bir de heyeti değiştiriyorlar. Bu sefer de Osman enişte gelsin baksın der gibi.
Kavram olarak kesinlikle arogans kokuyor. Bir kere orada kelime yanlış. Birbirlerini keşfetmek için mukabele lazım. İki taraf da birbirini keşfedecek. Biraz geç kalmış olsalar da 'eh' deriz. Ama istişkafi dersen bu arogans, kibir kokar. "