Medya
03 Şub 2016 10:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:19

İlber Ortaylı isim isim açıkladı: İşte içki içen padişahlar

Tarihçi İlber Ortaylı, Kafa dergisinde "Padişahların bir günü" başlığıyla kaleme aldığı yazısında Osmanlı padişahlarının alkol ve tütün tüketmelerini gündeme getirdi.

İlber Ortaylı bu soruların sürekli geldiğini belirterek, padişahların sosyal yönünü yazdı. Ortaylı özetle yazısında şunları kaleme aldı:

"Dördüncü Murat'ın kendisi hem içki içer hem de bazen afyon kullanırdı. Fakat bunların kamuda kullanılmasına asla izin vermez ve yasağa uymayanları son derece feci şekilde cezalandırırdı.

(...)

Dördüncü Murat'ın içtiği hatta içmediği zamanlar paranoyasının azdığı biliniyor. İkinci Abdülhamit veliahtken bazı içkileri ölçülü bir şekilde içer, kardeşi Vahdettin'e de ikram eder. Ama sonra keser. İkinci Beyazıt da öyle, gençken içmiş, sonra kesmiş tamamen. Fatih'in biraz içtiği anlaşılıyor. Ancak Fatih için "Hristiyan oldu" uydurmalarının hiçbiri doğru değildir. İkinci Selim içiyor. Birinci Selim asla içmiyor. Sultan Reşat fevkalade dindar, içmez. Muhteşem Süleyman'ın içkiyle tütünle bir alakası yoktur."