Gündem
26 Tem 2016 17:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:25

İfade Özgürlüğü ve İnsan Hakları Örgütlerinden gözaltılara tepki

CPJ, RSF ve Af Örgütü ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla 42 gazeteciye yönelik gözaltı kararına tepki gösterdi.

İfade özgürlüğü ve insan hakları örgütleri Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Af Örgütü Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturma çerçevesinde 42 gazeteciye yönelik gözaltı kararına tepki gösterdi.

CPJ: Darbenin bedelini gazeteciler ödememeli

“Askerlerin hukuk dışı hükümeti düşürme girişiminin bedelini gazeteciler ödememeli” diyen CPJ Avrupa ve Merkez Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova “Türkiyeli yetkilileri, gazetecileri fikirleri yüzünden hapsetmeye son vermeye çağırıyoruz” dedi.

RSF: Demokrasi özgürlükler çiğnenerek korunamaz

RSF Doğu Avrupa ve Merkez Asya Masası Başkanı Johann Bihr de “Kimse Türkiye hükümetinin bu sonuçsuz darbe sonrası anayasal düzeni savunmaya yönelik  meşru hakkını tartışmıyor, fakat uğrunda yüzlerce kişinin hayatını feda ettiği demokrasi temel özgürlükler ayaklar altında çiğnenerek korunamaz” dediği açıklamasına şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz hafta Türkiye medyasına yapılan saldırıların toptancı ve keyfi doğası bir intikam alma ve yola getirme arzusunun yansıtıyor. Yetkililerin buna bir son verme zamanı geldi.”

Af Örgütü: Suç ile eleştiri arasındaki fark çizilemiyor

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Gauri van Gulik ise “Bu durum, siyasi ilişkiler nedeniyle yükselen arsız tasfiye sürecinin ürkütücü bir boyuta geldiğini gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Gazeteciler toplayan gazeteci suç eylemi ile meşru eleştiri arasındaki farkı çizmekte başarısız oluyor. Türkiyeli yetkililerin, basın özgürlüğünü boğmak, gazetecileri susturmak yerine basının kendi işini yapmasına izin vermesi, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki bu gaddar sınırlamaları sona erdirmesi gerekiyor.”

Ne olmuştu?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturma çerçevesinde 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Yakup Sağlam, İbrahim Balta, Seyit Kılıç, Bayram Kaya, Cihan Acar, Nazlı Ilıcak ve Hanım Büşra Erdal gözaltına alındı.

Hakkında gözaltı kararı olan diğer isimler şunlar:

Abdullah Abdulkadiroğlu, Abdullah Kılıç, Ahmet Dönmez, Ali Akkuş, Arda Akın, Bilal Şahin, Bülent Ceyhan, Bülent Mumay, Bünyamin Köseli, Azmi Cemal Kalyoncu, Cevheri Güven, Cuma Ulus, Emre Soncan, Ercan Gün, Erkan Akkuş, Ertuğrul Erbaş, Fatih Akalan, Fatih Yağmur, Habip Güler, Haşim Söylemez, Hüseyin Aydın, Kamil Maman, Kerim Gün, Levent Kenez, Mahmut Hazar, Mehmet Gündem, Metin Yıkar,Muhammed Fatih Uğur, Mustafa Erkan Acar, Mürsel Genç, Selahattin Sevi, Turan Görüryılmaz, Ufuk Şanlı, Ufuk Emin Köroğlu ve Yakup Çetin. (bianet)