Gündem
17 Eyl 2014 10:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:43

Hüseyin Avni Mutlu neden görevden alındı?

Hüseyin Avni Mutlu'nun Valiler Kararnamesi'yle pasif göreve çekilmesinin nedenlerini Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde yazdı.

Valiler Kararnamesi'nde en dikkat çeken isimlerin başında gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 'paralel yapıyla mücadale' ve 'Suriyeli sığınmacılar' sorunları nedeniyle görevden alındığı iddia edildi.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, 'Valiler Kararnamesi'nde neler etkili oldu?' başlıklı bugünkü yazısında görevden alınan ve görev yeri değiştirilen valilerin durumunu analiz etti.

"...Bu arada son yayınlanan valiler kararnamesi ile ilgili birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum" diyen Selvi, kararnamede isimlerle ilgili şunları yazdı:

"Yeni Cumhurbaşkanı ve yeni Başbakan'dan sonra mülki idarede yapılan bu değişiklik taze kan oldu. Valiler kararnamesinde, birkaç göstergenin etkili olduğu söyleniyor. Bunun başında yeni hükümetin, yeni başlangıç yapmasının payı büyük. Davutoğlu kabinesinden, sonra Davutoğlu kararnamesi.

Valiler kararnamesini sadece paralel yapıyla mücadele boyutundan görmemek gerekiyor. Uzun soluklu sivilleşme perspektifi en önemli etken. Bir diğeri ise Suriyeli sığınmacılar konusu.

SURİYE MESELESİNİ YÖNETEMEDİ

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, sınır hattında bu süreci başarıyla yöneten bir isimdi. Lekesiz sadece Suriyeliler konusunu yönetmedi, bu konuda çok duyarlı olan bir şehrimizde geçirilen iki seçimin de sükunet içerisinde yapılmasını sağladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü görevine getirilmesinde geçmiş başarılarıyla birlikte Hatay Valiliği'ndeki performansı da etkili oldu.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU SÜRPRİZ OLMADI

Gezi sürecinde İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte istifaya davet ettiğim Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun, merkeze çekilmesi sürpriz olmadı. Paralelle mücadele ve Suriyeli sığınmacılar konusunu sadece asayiş boyutuyla gören yaklaşımının etkili olduğu söyleniyor.

İstanbul Valiliği'ne getirilen Vasip Şahin, bu görevin kendisi için sürpriz olduğunu söyledi ama Ankara için sürpriz bir isim değildi.

GEZİ BAŞARISI İSTANBUL'DA GETİRDİ

Gezi olayları sırasında Malatya'da tüm kesimlerle kurduğu başarılı ilişki ile dikkati çekti. Mezhep konusunda hassas olan Malatya ilimizde, Alevi ve Sünni vatandaşlarımızla kurduğu diyalog Ankara'nın dikkatini çekmişti. Ayrıca sayıları az olmasına rağmen Malatya'da barındırılan Suriyelilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarını örgütleyip, güzel hizmetler yapmayı başardı.

MGK'DA SİVİL DÖNEMİN İŞARETİ

MGK'ya sivil duruşu ile tanınan Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun getirilmesi ise sivilleşme stratejisinin bir halkası. Hacımüftüoğlu, mülki idarede sivil bakış açısına sahip bir isim olarak biliniyordu.

MGK Genel Sekreterliğine Vali Muammer Türker'in getirilmesi suretiyle sivilleşme konusunda önemli bir adım atılmıştı. Yeni MGK Genel Sekreteriyle bu trend daha uzun soluklu bir perspektife kavuşturuluyor.

Hakkari Valiliği ve MGK Genel Sekreterliği görevlerinde olumlu bir profil çizen Muammer Türker ise Antalya Valiliği ile kendini gösterebileceği yeni bir alan buldu.

VALİLER KARARNAMESİ'NE BİR ELEŞTİRİ

Valiler kararnamesine bir eleştiri, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı görevinden alınan Vali Ulvi Saran'ın bir il'e atanmak yerine merkeze çekilmesiydi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı döneminde kıt imkanlarla çözüm sürecine büyük hizmetleri oldu Ulvi Saran'ın.

Çözüm sürecinin sekretaryasını yürüttü, 'Sessiz Devrim' kitaplarını hazırlattı. Onun döneminde devlet, çözüm sürecinin tam da ruhuna uygun olarak Kürt sorunun çözümü konusunda yapılan çalışmaların Kürtçe olarak anlatıldığı kitaplar hazırlattı.

Merkez valiliğine alınmak yerine bir ilimizde değerlendirilmesi bekleniyordu. Sırada ise Başbakanlık Müsteşarlığına yapılacak atamalar var.

Başbakanlık Müsteşarlığı için DPT'den ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinden tanıdığımız başarılı bürokrat Kemal Madenoğlu'nun ismi geçiyor.

Konyalı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Konyalı Müsteşar Kemal Madenoğlu.