Polemik & Kulis
30 Mar 2017 13:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:35

Hürriyet'in 'vefasızlığı' efsane muhabiri isyan ettirdi: Bu fotoğrafın, tek sütunluk bir hatırı da mı yoktu? (Medyaradar/Özel)

Çektiği "Kanlı Pazar" fotoğrafıyla tarihe geçen duayen foto muhabiri Atılay Kayaoğlu hayatını kaybetti. Kayaoğlu'nun vefat haberinin bugün Hürriyet'te yer almaması tepkilere neden oldu.

Kanlı Pazar fotoğrafıyla tarihe geçen Türk basınının kilometre taşı; duayen Foto Muhabiri Atılay
Kayaoğlu bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini dün medya dünyası Medyaradar'dan öğrendi.

KANSERE YENİK DÜŞTÜ

Hürriyet Gazetesi'nde 38 yıl boyunca spor ve foto muhabirliği yapan Atılay Kayaoğlu, yaklaşık 7
yıl önce Bodrum'un Bitez Mahallesi'ne yerleşti. Atılay Kayaoğlu, 2 yıl önce yakalandığı böbrek ve
karaciğer kanseri hastalığı nedeniyle, Şubat ayının ortalarında, Bodrum'daki özel bir hastanede tedaviye alınmıştı.
Ardından İstanbul'a sevk edilen Atılay Kayaoğlu, geçen hafta İstanbul'da ablasının evinde istirahata çekilmişti. Sağlık durumu ağırlaşan Atılay Kayaoğlu, dün akşama doğru yaşamını yitirdi. Usta fotomuhabirinin ölümü, basın camiasında büyük üzüntü yarattı.



BU FOTOĞRAFIN, TEK SÜTUNLUK BİR HATIRIDA MI YOKTU?

Hürriyet Gazetesi'ne 38 yıl hizmet veren ve çektiği "Kanlı Pazar " fotoğrafıyla tarihe geçen duayen foto muhabiri Atılay Kayaoğlu'nun vefat haberinin Hürriyet Gazetesi'nde yeralmaması ise bu üzüntüyü bir kat daha arttırdı.



En büyük tepki ise 1973 yılından bu yana Hürriyet Dünyası'nda görev yapan duayen muhabir Faik Kaptan'dan geldi.

Meslek hayatında 44.yılı yaşayan havalimanı muhabirliğinin efsane ismi Faik Kaptan tepkisini Facebook'taki hesabından böyle kaleme aldı:

 

Bu fotoğraf 1969 yılının 16 Şubat günü Taksim’de, 6. Filonun gelişini protesto gösterisinde ATILAY KAYAOĞLU tarafından çekildi.
Bence provakasyonun Türkiye’deki ilk belgesidir. Solcu ve sağcı gençlerin birbirine kırdırıldığı o gün bu belgeyi çeken Foto Muhabiri Sevgili Atılay Kayaoğlu’nu dün kaybettik. Bu fotoğraf Atılay’ın yıllarca Foto Muhabirliği, hatta fotoğraf Servis Şefliği yaptığı Hürriyet Gazetesinde benim tahminim ekleri ve ilaveleri de dahil olmak üzere en 30-35 kez yayınlandı.
Yılın gazetecilik ödüllerinin hepsini topladı. İktidarlar silkeledi, hatta devrin İçişleri Bakanı Faruk Sükan’ı istifanın eşiğine getirdi.
İşte onun için söylüyorum. Hiç mi hatırı yoktu bu fotoğrafın da çekenin ölüm haberini tek sütun olsun gazeteye koymadınız. Ben göremedim. Sadece ölümünden birkaç saat sonra internette kısa bir haber o kadar. Sabahleyin baktım gazetede yok.


BENCE AŞİL TENDONUNDAN VURULDU.

Ben Foto Muhabirlerini Yunan Mitolojisindeki ünlü çeyrek tanrı Aşil’e benzetirim. Aşil, mitolojide dünyanın en büyük savaşçısı olarak kabul edilir. Yarı ölümsüzdür. Sadece topuğundan vurulursa ölecektir. Bu nedenle de sevdiği tanrıçayı kurtarmak için girdiği savaşta Paris tarafından okla topuğundan vurulunca hayatını kaybeder.
Foto Muhabirleri de böyledir. Onlar üşümez, acıkmaz, korkmaz, uyumaz. Olayların tam göbeğinde görev yaparlar. Hangi taraftan olurlarsa olsun onlar için fark etmez. Gereğinde mermilerin vızır vızır geçtiği ortamlarda en güzel kareyi yakalamaya çalışırlar. Yakaladıkları zamanda yaşadıkları mutluluğu hiç bir şey ile değişmezler.
İşte Atılay da böyleydi. En güzel kareyi yakalamak için gözünü budaktan esirgemezdi. Yani o da bizler gibi Yunan mitolojisindeki çeyrek tanrılardan birisiydi. Sadece topuğundan vurulursa ölecekti.
Atılay’ı sanmayın o hastalık öldürdü. O zaten ona hazırdı. Biliyordu bu hastalığın vücudunda yarattığı harabiyetin ne sonuç getireceğini.
Ama işte böyle sonunda o da giden birçok arkadaşımız gibi topuğundan vuruldu.

SON DERS.

Foto Muhabirleri toplumun kritik dönemlerdeki yoğunlaşan ortamlarında önemli görevler üstlenirler. Gerçeği doğrudan yansıtırlar. İşte tarihe tanıklık eden bu fotoğraflar Foto Muhabirlerine olan saygıyı arttırır.
Sonuçta kimse ölümsüz değildir. Yanlış kelime kullanmak istemiyorum. Sadece şu bilinsin, yarın toprağa vereceğimiz Atılay ve daha önce tüm verdiklerimiz bizim yüreğimizdedir.
Onlar orada tek sütun değil tam sayfa manşet olarak yerlerini almışlardır. Bilinmesi gereken tek gerçek “ Asıl ölüm unutulmaktır”
Sevgili Atılay, Allahın rahmeti üstünden eksik olmasın.