Gündem
09 Eyl 2015 13:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:52

Hürriyet'e 2. saldırıyı dünya böyle duyurdu!

Hürriyet'in uğradığı 2. saldırı dünya basınında böyle haber oldu.

Hürriyet gazetesine 48 saat içinde ikinci kez yapılan saldırı dış basında da yankı uyandırdı. İlk olarak haber ajanslarının duyurduğu saldırı haberi, daha sonra diğer gazete ve yayın kuruluşlarında da yer almaya başladı.

Dış basında Hürriyet gazetesine yönelik saldırı haberi şu şekilde yansıdı:

BBC:

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İstanbul'daki hükümet yanlısı protestocuların yine Hürriyet gazetesinin binasına saldırdığına vurgu yaptı. BBC; "Öfkeli kalabalık, pazar günü de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir TV kanalındaki röportajının yanlış algılandığı gerekçesiyle gazeteye saldırıda bulunmuştu. Başbakan Davutoğlu, gazeteye saldırıları Twitter hesabından kınadı" diye yazdı.

AFP:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taraftarlarının salı günü Türkiye'nin önde gelen gazetelerinden Hürriyet'e ikinci bir saldırı yaptığını yazan haber ajansı okuyucularına şunları iletti: "Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 100 kişilik grup binanın içine girmeye çalışırken pencerelere taş fırlattılar.

Protestocular, gazetenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını yanlış duyurmakla suçlarken benzer bir saldırı pazar günü de yaşanmıştı."

AP:

Haberi,"Protestocular ikinci defa Hürriyet'e saldırdı" başlığı ile veren Associate Press, haberinde şunları yazdı: Türkiye'nin en etkili gazetesinin İstanbul'daki merkez binası ikinci kez saldırıya uğradı.

Salı akşamı meydana gelen saldırı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hürriyet gazetesine yönelik sözlü saldırıların tekrarlamasından sonra yaşandı.

Gazete, pazar günü internet baskısında Erdoğan'ın sözlerini haberleştirirken, bir hata yaptığını kabul etmişti.

Başlarında iktidar partisinden bir milletvekili bulunan 200 kadar Erdoğan destekçisi, gazetenin merkez binasına pazar akşamı da bir saldırı düzenlemişti.

Fransa 24:

Fransa TV kanalı, Hürriyet gazetesinin İstanbul'daki merkezinin bir grup tarafından taşlı saldırıya uğradığını yazarak gazetenin son 48 saat içinde iki defa benzer bir saldırıya maruz kaldığını yazdı.

Sputnik International :

"ABD, Türk yetkililerinden medyaya saldırılara cesaretlendirmeye izin vermeme çağrısı yaptı" başlığını kullanan Amerikan haber sitesi, Hürriyet gazetesine saldırının, gazetenin yazarlarından Ertuğrul Özkök'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla açılan soruşturmanın arkasından geldiğini yazdı.

Breitbart News:

Uluslararası haber sitesi, AKP'nin taraftarlarının Türkiye'nin önde gelen gazetelerinden Hürriyet'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla saldırdığını yazdı.

"Dindar çete, Hürriyet gazetesini Allah Büyük diyerek taşladı" başlıklı haberinde haber sitesi şunları aktardı: "Yaklaşık 150 kişilik grup binaya taş fırlatarak içeri girmeye çalıştı. Polis olayı sakinleştirmeye çalışana kadar binada hasar meydana geldi.

Medyanın Türkiye'de dünyada hiçbir ülkede olduğu kadar özgür olmadığını savunan Erdoğan bir taraftan Twitter gibi sosyal medya mecralarını ve gazetelere yönelik sansürleme çalışmaları yapıyor. Hükümet geçmişte Twitter'ı bir süreliğine kapatmıştı.

HÜRRİYET'E SALDIRI İNGİLİZ BASININDA

İngiliz yayın kurumu BBC, Pazar günkü saldırının ardından Hürriyet gazetesine hükümet yanlısı bir grup tarafından yeni bir saldırı düzenlendiğini aynı saatlerde Ankara'da HDP Genel Merkezi'ne de akşam saatlerinde saldırıya uğradığını duyurdu.

BBC sitesinde verdiği haberde, Hürriyet gazetesine yönelik hükümet yanlısı bir grup tarafından gece gerçekleştirilen saldırının ilk olmadığını, geçtiğimiz Pazar günü de bir saldırı düzenlendiğini yazdı. BBC haberinde , Hürriyet'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini çarpıtmakla suçlayan bir grup AKP destekçisi tarafından ikinci kez saldırıya uğradığını belitti.

BBC web sitesinde duyurduğu haberde, ayrıca Ankara'da HDP Genel Merkezi'ne de saldırı düzenlendiğini, her iki olayda ölen ya da yaralanan olmadığını, sadece binalarda maddi hasar meydana geldiğini ifade etti.

“ KABUL EDİLEMEZ”

Hürriyet gazetesi ve HDP Genel Merkezi'ne düzenlenen saldırıların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Twitter hesabından bir açıklama yaptığını duyuran BBC, Başbakan'ın tüm vatandaşları birbirini kucaklamaya, sakin olmaya ve birlik ve beraberliğe davet ettiğini ifade ederek, Davutoğlu'nun “Başta basın kuruluşları olmak üzere, siyasi parti merkezleri ve sivil vatandaşlarımızın mülklerine zarar vermek kabul edilemez" sözlerine yer verildi.

BBC, ayrıca Türk ordusunun iki yıl önceki ateşkesin ardından ilk defa Irak sınırını geçerek Kürt militanlara müdahale ettiğini yazdı.

PKK ve Türk ordusu arasındaki çatışmanın temmuz ayında ateşkesin bozulmasının ardından tekrar alevlendiğini hatırlatan BBC, Türk savaş uçaklarının PKK üslerine hava saldırıları dalgası başlattığını ifade etti.

HÜRRİYET'E İKİNCİ SALDIRI ALMAN BASININDA

Hürriyet gazetesine yönelik bir gün arayla yapılan ikinci saldırı Alman basınında HDP bürolarına yönelik saldırılarla birlikte verildi. HDP’ye yönelik saldırıların ön plana çıkartıldığı haberlerde Hürriyet’e yapılan saldırı şu ifadelerle duyuruldu:

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ):

“Muhafazakar-İslamcı iktidar partisi AKP yandaşları İstanbul’da bir kez daha Hürriyet binasını kuşattı. Başlangıçta bina önünde toplanan yaklaşık yüz kişi Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atarak "Allah büyüktür" diye bağırdıktan sonra taşlarla binanın kapı ve pencerelerini kırdı. Zorla binaya girmeye çalışan grubu polis dışarı çıkardı. Hürriyet’e Pazar akşamı da AKP yanlıları tarafından saldırı gerçekleştirilmişti.”

Tagesschau.de:

İstanbul’da dün iktidar partisi AKP yanlılarının Hürriyet gazetesinin İstanbul’daki binasını bir kez daha kuşattığını yazan Alman 1.Kanalı ARD’nin haber sitesi, ”Hürriyet’in bildirdiğine göre, bina önünde toplanan yaklaşık yüz kişi, Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atarak ‘Allah büyüktür’ diye bağırdıktan sonra taşlarla binanın kapı ve pencerelerini kırdı” denildi.
Polisin müdahalesi ile göstericilerin binanın dışına çıkartıldıkları ve burada da göstericilerin AKP yanlısı sloganlarına devam ettikleri bildirildi.
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralarında Hürriyet’in de bulunduğu Doğan Grubu’nu çokça eleştirdiği de hatırlatıldı.

Stern.de:

HDP bürolarına saldırılarla birlikte Hürriyet’e saldırıyı haberleştiren Stern dergisi, saldırıyı, ”Muhafazakar-İslamcı iktidar partisi AKP yandaşları İstanbul’da bir kez daha Hürriyet binasını kuşattı. Hürriyet’in bildirdiğine göre, başlangıçta bina önünde toplanan yaklaşık yüz kişi, Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atarak ‘Allah büyüktür’ diye bağırdıktan sonra taşlarla binanın kapı ve pencerelerini kırdı” ifadeleriyle okuyucularına duyurdu.
Hürriyet’in pazar günü de aynı şekilde saldırıya uğradığını hatırlatan dergi, saldırıların nedeninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidar çoğunluğuna yönelik sözlerinin PKK saldırılarıyla birlikte verilmesi olduğunu yazdı.

Deutsche Welle (DW):

“Ülkenin en büyük gazetesi Hürriyet, pazar günkü saldırının ardından ikinci kez saldırganların hedefi oldu. Türkiye genelindeki HDP binalarına yapılan saldırılar Ankara’daki genel merkez binasına kadar uzandı” diyen DW, saldırıya ilişkin,” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “400 vekil olsa bunlar olmazdı” ifadelerini çarpıtarak duyurduğu iddiasıyla pazar günü aralarında AKP İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ın da bulunduğu 150 kişilik grubun saldırısına uğrayan Hürriyet gazetesi yeniden saldırıya uğradı. İki tır ve bir kamyonla Hürriyet’in İstanbul Bağcılar’daki binasına geldiği belirtilen saldırganlar, ‘Ya Allah Bismillah, Allahu Ekber’ diyerek taş ve sopalarla birinci kata girdi. Saldırının olduğu binada bulunan CNN Türk’ün canlı yayınında, gazeteci Ahmet Hakan, polisin 20 dakika sonra duruma el koyduğunu duyurdu. Programa çıkan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmesi Sedat Ergin, polislerin yavaş davrandığını söyledi” ifadelerine yer verdi.